Pieaugot miltu cenām, paliek dārgākas kūkas

Prognozētais miltu cenu kāpums rudenī par 30% konditorejas izstrādājumus varētu sadārdzināt par 5-10%, biznesa portālam Nozare.lv atzina aptaujātie eksperti.

Kā norādīja SIA Iļģuciema maiznīca konditoreja vadītājs Valdis Vucens, uzņēmums būs spiests celt konditorejas izstrādājumu cenas. "Ņemot vērā jau piedzīvoto cenu kāpumu energoresursiem, piemēram, gāzei par 39%, vairākām izejvielām, īpaši piena produktiem, prognozējamo cenu kāpumu miltiem apmēram par 20-30% un virknei citu izejvielu un materiālu, uzņēmumā patlaban notiek nopietna minēto faktoru ietekmes izvērtēšana uz mūsu ražoto maizes un konditorejas produktu cenām. Pirmatnējās aplēses un aprēķini liecina, ka šo izmaiņu ietekmē mēs būsim spiesti celt cenas maizes un konditorejas izstrādājumiem, taču mainīgo apstākļu dēļ no dienas uz dienu varam to prognozēt robežās no 5 līdz 10%."

Savukārt SIA «Briedīši» direktors Guntis Arnavs sacīja, ka miltu cenu kāpums būtiski neietekmēs maksu par gatavo produkciju. «Miltu produktu īpatsvars konditorejas izstrādājumos ir tikai 10-30%, tādēļ, pat ceļoties miltu cenām par prognozētajiem 30%, gatavais produkts sadārdzināsies vien par sešiem santīmiem. Toties, ja kļūs dārgākas ar piena produktiem saistītas izejvielas - sviests, margarīns, saldais krējums utt. -, tad gan kūkām cenas kāps jūtamāk, līdz pat 10%.»

Arī SIA «Ozoliņa konditoreja» direktors Vairis Ozoliņš atzina, ka miltu cenu kāpums atstās zināmu iespaidu uz produkcijas izmaksām. «Miltu cenu zināsim tikai septembrī. Ja starpība būs daži santīmi, to īpaši nejutīsim, bet, ja kāpums pārsniegs desmit santīmus, kūku cena noteikti celsies. Tas ir nenoliedzami - par cik sadārdzinās izejvielas, par tik attiecīgi samazinās ieņēmumi. Mēs jau patlaban esam iespējami optimizējuši ražošanu, un vienīgais, uz ko varētu taupīt, ir darbinieku algas, bet tās gan negrasāmies samazināt,» sacīja Ozoliņš.

Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais