Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Maigais un pikantais baziliks; receptes

© Depositphotos.com

Baziliku ir grūti nepamanīt dārzā vai tirgū, jo tā spēcīgā, ne ar ko citu nesajaucamā smarža jūtama jau pa gabalu, patīk vai nepatīk. Ļoti daudziem – patīk. Tas ir ne vien garšīgs, bet arī izskatīgs, bet dārzā dod pat trīskāršu labumu – skaisti zaļais vai violetais augs priecē acis, labi iederas stādījumos, spēcīgi smaržo, aizbaida vienu otru kaitēkli, turklāt jebkurā laikā var noplūkt svaigu zariņu, ko pievienot ēdienam. Visvērtīgākie ir tieši jaunie bazilika dzinumi, kas vienlaikus ir maigi un pikanti, saka garšaugu lietpratēji.

Eksperti baziliku vērtē kā izcilu K vitamīna (filohinona) avotu, kas vajadzīgs asins recēšanai, kaulu, zobu, aknu un žultsceļu veselībai. Baziliks ir labs kalcija, A vitamīna, mangāna, magnija un C vitamīna avots, turklāt satur šķiedrvielas. Protams, viss atkarīgs no tā, cik daudz bazilika cilvēks lieto uzturā un cik regulāri to dara. Baziliku pievieno siera un dārzeņu, olu, makaronu, zivju, gaļas un citiem ēdieniem, reizēm lieto arī zemeņu, aveņu un plūmju ievārījumu vai saldo ēdienu garšas dažādošanai, iekļauj arī garšvielu maisījumu sastāvā. Populārs Vidusjūras virtuves produkts, kura gatavošanā izmanto baziliku, ir pesto, ko tradicionāli gatavo no svaiga bazilika, ķiplokiem, Parmas siera, pīniju riekstiem un olīvu eļļas. Visbiežāk pesto pasniedz ar makaroniem, bet tas nav pretrunā arī ar kartupeļiem vai rīsiem.

Der zināt:

* Baziliku pievieno ēdieniem īsi pirms gatavošanas beigām, jo, ilgi termiski apstrādājot, tas zaudē aromātu un krāsu (kļūst brūns).

* Svaigus bazilika dzinumus nav vēlams ilgi glabāt. Labāk tos likt nevis ledusskapī, bet sasiet buntītē un ielikt traukā ar ūdeni kā puķu pušķi.

* Ja grib baziliku sažāvēt ziemai, tas jāžāvē ēnā un pēc tam jāuzglabā tumšā, hermētiskā traukā.

* Baziliks noder ne tikai kulinārijā, bet arī palīdz atsvaidzināt elpu.

* Lai atbaidītu odus, var kvēpināt bazilika zariņu, savukārt mušu atbaidīšanai noder vāzē ielikts bazilika pušķītis vai bazilika podiņš uz palodzes.

* Lai pagatavotu spēcinošu bazilika tēju, sakapā dažas bazilika lapiņas, aplej ar vārošu ūdeni un ļauj ievilkties aptuveni astoņas minūtes.

Receptes

Cepti jaunie kabači ar baziliku

Sastāvdaļas:

  • 5 nelieli vienādi jaunie kabači
  • 2 ēdamkarotes olīvu eļļas
  • 3 lieli tomāti
  • 1 liels sīpols
  • 3-5 ķiploku daiviņas
  • 3/4 glāzes kapāta svaiga bazilika
  • 100 g rīvēta cietā siera
  • sāls
  • malti melnie pipari

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādu temperatūrai. Kabačus sagriež gareniskās strēmelēs, tomātus un sīpolu - plānās šķēlītēs, ķiplokus sakapā vai saspiež spiedē. Ietauko cepamo veidni ar eļļu, tajā kārtām liek pusi no sagatavotajiem dārzeņiem, pārkaisa ar baziliku, sāli un pipariem, uzliek atlikušos dārzeņus, vēlreiz uzkaisa sāli un piparus, vienmērīgi apslacina ar olīvu eļļu, uzliek vāku vai pārsedz ar cepamo foliju, liek cepeškrāsnī un cep vienu stundu. Izņem no krāsns, pārkaisa ar sieru un cep bez vāka vēl 10 minūšu. Izņem no krāsns, pirms pasniegšanas ļauj stundas ceturksni «atpūsties».

Vistas fileja ar baziliku

  • Sastāvdaļas:
  • 8 vistas filejas gabaliņi (ar ādu)
  • 3 lieli sīpoli
  • 3 ķiploku daiviņas
  • 1 glāze bazilika lapiņu
  • 100 g pilnpiena biezpiena
  • 2 ēdamkarotes augu eļļas
  • 2 ēdamkarotes citronu sulas
  • 1 glāze piena
  • 200 g sēņu
  • sāls, pipari
  • dažas bazilika galotnītes rotāšanai

Pagatavošana:

Vienu sīpolu, ķiplokus un baziliku smalki sakapā, sajauc ar biezpienu. Filejās iegriež kabatiņas, pilda ar sagatavoto masu, sasprauž ar iesmiņiem. Uzkaisa sāli un piparus, filejas cep uz pannas no abām pusēm eļļā, līdz gatavas; noliek siltumā. Uz pannas liek sagrieztus atlikušos sīpolus, sautē puscaurspīdīgus, pievieno sagrieztas sēnes, sacep, pielej pienu un vāra uz lielas uguns, līdz mērce nedaudz iebiezē. Pievieno sāli, piparus un citronu sulu, pārlej mērci vistu krūtiņām, rotā ar bazilika galotnītēm.

Tomātu biezzupa ar baziliku

Sastāvdaļas:

  • 8 lieli gatavi tomāti
  • 1 prāva buntīte bazilika
  • 4 ēdamkarotes augu eļļas
  • 2 sīpoli
  • 2 burkāni
  • 1 tējkarote cukura
  • 2 l buljona
  • sāls
  • skābais krējums

Pagatavošana:

Tomātus blanšē, nomizo, atbrīvo no sēkliņām, sagriež. Sīpolus sīki sagriež, burkānus sarīvē, cep uz pannas eļļā, līdz kļūst mīksti. Pannas saturam pievieno tomātus un cukuru, uz lielas uguns uzvāra, tad samazina liesmu un, palaikam apmaisot, turpina sautēt, līdz tomāti mīksti. Masu izberž caur sietu vai sablenderē, pievieno buljonu un sāli, uzvāra. Dažas bazilika galotnītes atstāj rotāšanai, pārējo sīki sasmalcina un pievieno zupai. Zupu var pasniegt karstu vai aukstu, katrā šķīvī liek karotīti krējuma, rotā ar bazilika galotnītēm.

Sāļie kēksi ar baziliku

Sastāvdaļas:

  • 1,5 glāzes miltu
  • 4 ēdamkarotes olīvu eļļas
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • sāls
  • 60 g rīvēta cietā siera
  • 1 ēdamkarote (ar kaudzi) bazilika lapiņu
  • 30 g saulē kaltētu tomātu eļļā
  • 3/4 glāzes piena
  • 1 ola

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādu temperatūrai. Miltus izsijā, pievieno cepamo pulveri un sāli, sieru, sīki sakapātus kaltētos tomātus un sīki sakapātu baziliku. Pievieno pienu, eļļu un sakultu olu, samaisa. Liek mīklu ietaukotās veidnītēs (tās aizpilda par 2/3 tilpuma), cep aptuveni 20 minūšu. Atdzisušus izņem no veidnītēm.