Receptes alus cienītājiem īpašam vasaras piknikam

© Publicitātes foto, Māris Kiseļovs

Neatņemama sastāvdaļa piknikā ir garda maltīte. Protams, brīvā dabā, jo sevišķi pēc fiziskām aktivitātēm, par ēstgribas trūkumu nevar sūdzēties, tāpēc notiesāti tiks arī visparastākie ēdieni, bet ir ļoti labi, ja izdodas pārsteigt piknika dalībniekus ar kaut ko īpašu.

Piknika ēdienkartes plānošanu Mežpils alus someljē Andris Rasiņš aicina padarīt aizraujošāku, pārdomāti izvēloties alus šķirnes un pievēršot uzmanību dzērienu un ēdienu saderībai. «Alus baudītāji nereti pieturas pie vienas vai dažām iecienītākajām alus šķirnēm, taču šobrīd piedāvājums gan pasaulē, gan arī tepat Latvijā ir ļoti bagātīgs. Aicinu alu nevērtēt kategorijās «labs» vai «slikts», bet gan atklāt piemērotākās šķirnes dažādām dzīves situācijām, savam noskaņojumam, laikapstākļiem un, protams, arī ēdieniem. Alus var būtiski mainīt ēdiena garšu un pat izglābt pārsālītu maltīti, tāpat kā katrs ēdiens var akcentēt atšķirīgus viena alus aromātus un pilnībā mainīt priekšstatu par to,» saka alus someljē.

Iedvesmai trīs Andra Rasiņa izvēlētajiem alus veidiem pavārs Renārs Purmalis piedāvā īpaši pieskaņotas, mūsdienīgas maltītes piknikam pie dabas.

***

Rasols Gatavo dabā gaumē

Sastāvdaļas:

  • 300 g jauno kartupeļu
  • 300 g mazo burkānu
  • 150 g izcepta šašlika
  • buntīte ar svaigiem
  • lociņiem
  • 100 g svaigu zaļo zirnīšu
  • 100 g marinētu gurķu
  • 150 g majonēzes

Pagatavošana:

1.Novāra veselus jaunos kartupeļus un mazos burkānus. Galvenais ir nepārvārīt. Tos vajag atstāt vēl nedaudz cietus. Pārgriež kartupeļus un burkānus uz pusēm un liek cepties oglēs vai uz grila.

2.Pa to laiku jau izcepto šašliku (te var veiksmīgi izmantot, ja palicis kāds daudzums šašliku pāri) sagriež uz pusēm.

3. Noloba zirņus, sagriež lociņus un marinētos gurķus. Pēc tam visu kārto bļodā.

4.Rasolu nemaisa, bet sastāvdaļas skaisti kārto bļodā, pa vidu liekot pāris karotes ar majonēzi, lai ēdot garšas kontrastē un ir jūtama katra sastāvdaļa atsevišķi, bet tajā pašā laikā majonēze tās apvieno.

5.Izbauda kopā ar Mežpils Saules eilu.

***

Biešu maizes pīrāgi ar kūpinātu gaļu un linsēklām

Sastāvdaļas:

  • 20 g miltu
  • 125 g svaigi spiestas
  • biešu sulas
  • 5 g sausā rauga
  • 15 g eļļas
  • 3 g sāls
  • 5 g cukura
  • 20 g linsēklu
  • 200 g kūpinātas
  • cūkas krūtiņas
  • 1 ola pīrāgu pārziešanai,
  • milti rullēšanai

Pagatavošana:

1.Sajauc siltu biešu sulu ar sauso raugu un cukuru, lai raugs var kārtīgi izšķīst un aktivizēties. Pēc tam liek klāt miltus, eļļu un sāli. Ja liekas, ka mīkla ir par mīkstu, tad rullējot vēl klāt pievieno miltus.

2.Ļauj, lai mīkla uzbriest, tad izrullē mīklu plānu un ar bļodu, lielu krūzi vai glāzi spiež aplīšus.

3.Aplīšu vidū liek smalkos kubiņos sagrieztu kūpinātu gaļu. Aplīšu maliņas apziež ar pāris pilītēm ūdens (lai mīkla labāk saliptu, lokot pīrāgus ciet), un pārlokot izveido pīrāgus.

4.Pārziež ar sakultu olu un pārber ar linsēklām.

5.Cep 180 °C temperatūrā apmēram 10 minūšu.

6.Nogaršo kopā ar Mežpils Tradicionālo alu.

***

Liepziedos marinēts cūkgaļas šašliks, pasniegts ar bērzu sulas sīrupu

Sastāvdaļas:

  • 1 kg cūkgaļas kakla karbonādes
  • 2 saujas liepziedu
  • sula no 1 citrona
  • bērzu sulas sīrups
  • 1 ēdamkarote medus
  • sāls

Pagatavošana:

1.Liepziedus liek traukā, kur marinēs šašliku, un aplej ar karstu ūdeni. Ļauj, lai tēja kārtīgi ievelkas un atdziest.

2.Atdzisušajā tējā liek mazos gabalos sagrieztu cūkgaļu, marinādei pievieno medu un citronu sulu. Atstāj pa nakti ievilkties.

3.Sāli klāt liek tikai cepot, jo tas no gaļas izvelk lielu daļu ūdens, gaļu padarot sausāku.

4. Cūkgaļu dur uz iesmiem un cep uz karstām restēm. Kad šašliks gatavs, pasniedzot pievieno pāris pilītes bērzu sulas sīrupa.

5.Garšu palīdzēs sajust lāgera tipa Mežpils Tumšais alus.

Izklaide

Šo sestdien, 16. novembrī Tallinas ielas kvartāla “Angāra” koncertzālē notiekošajā alternatīvās mūzikas minifestivālā savu 26. (!) jubileju svinēs pašmāju “ska/punk” apvienība “All Day Long”, piesakot to ar jaunu singlu “Pārzvanīsi citreiz”.

Svarīgākais