Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kā baudīt piparmētru svaigumu (+receptes)

© Pixabay

Piparmētrām ir grūti paiet garām. Vai tas būtu dārzā, upmalā vai tirgū pie zāļu tantiņu stendiem, stiprā smarža signalizē par mētru klātbūtni. Piparmētra ir gan garšaugs, gan ārstniecības augs, tāpēc vāksim krājumus ziemai, bet neaizmirsīsim arī lietot svaigas piparmētru lapiņas, lai piešķirtu atspirdzinošu garšas niansi dzērieniem, salātiem un citiem ēdieniem.

Der zināt:

Vislabāk vākt piparmētras saulainā priekšpusdienā, kad nožuvusi rasa, un žāvēt ārā, ēnā vai arī labi vēdināmā telpā. Piparmētras izžūst divu trīs dienu laikā. Nevajadzētu pārkaltēt, jo tad lapiņas sabirst pulverī, kas apgrūtina tālāko izmantošanu.

Piparmētras tējai iesaka vākt, kad ziediņi vēl ir pumpuros. Daži speciālisti uzskata, ka vācamas tikai lapiņas, citi iesaka ņemt galotnītes, vēl citi - visu lakstu, gan nenogriežot gluži līdz zemei. Visuzmanīgāk jārīkojas ar mētriņām, kuras dārzā aug pirmo gadu, lai tās neizraustītu.

Piparmētru lapas vai gabaliņos sagrieztus lakstus var žāvēt, izklātas plānā kārtiņā uz tīra papīra vai sieta, laiku pa laikam uzmanīgi apgrozot. Daļa speciālistu uzskata, ka drogas labāk saglabā savu vērtību, ja pēc ievākšanas nekavējoties tiek sasmalcinātas. Ja tomēr žāvē buntītēs, tad vienā nevajadzētu siet vairāk par 20 piparmētru zariņiem. Sažāvētais materiāls jāglabā sausā vietā, slēgtā traukā.

Karsta piparmētru tēja labi noder pret vēdergraizēm un vēdera uzpūšanos, arī tad, ja ir sajūta, ka kuņģis nesagremo apēsto kā nākas. Gremošanas veicināšanai piparmētru tēju var dzert ēšanas laikā vai pēc ēšanas. Dažviet Eiropā kopš seniem laikiem pret vēdergraizēm dzer karstu pienu, kurā izvārītas piparmētras.

Piparmētru tēju lieto arī pret sliktu dūšu, galvassāpēm, nervozitāti, sliktu garastāvokli un kā žultsdzinēju līdzekli.

Ja gadās saslimt ar kādu elpceļu slimību un ir paaugstināta temperatūra, piparmētru tēju var dzert neierobežotā daudzumā, jo tai piemīt sviedrējoša iedarbība, kas tomēr tik krasi nenosit temperatūru kā šim nolūkam izmantotie medikamenti. Piparmētrām piemīt arī antiseptiska iedarbība - par to jāpateicas mentolam, kuru mētras satur.

Svaigas saspaidītas piparmētru lapas tautas medicīnā izmanto kompresēm, ja sāp galva, muskuļi vai gadījies kāds sasitums. Ja sadzēluši odi vai dunduri, dzēluma vietu var viegli ierīvēt ar saspaidītu piparmētru lapiņu, lai mazinātu niezi.

***

Receptes

Arbūzu salāti ar piparmētrām

Sastāvdaļas:

  1. 2 kg arbūzu mīkstuma
  2. 2 garie gurķi
  3. 6 jaunie sīpoli ar lokiem
  4. sauja svaigu piparmētru lapu
  5. 60 ml balzametiķa
  6. 60 ml olīvu eļļas
  7. 1/2 tējkarote sāls
  8. 1/2 tējkarote maltu melno piparu

Pagatavošana:

Arbūzu mīkstumu attīra no sēklām, sagriež mazos kubiņos. Gurķus pārgriež gareniski uz pusēm un sagriež plānās šķēlītēs. Piparmētru lapas un sīpolus ar lokiem sīki sasmalcina. Visas šīs sastāvdaļas liek salātu traukā, sajauc. Atlikušās sastāvdaļas liek mazākā traukā, sakuļ. Iegūto mērci pārlej salātiem. Var pasniegt tūlīt vai uz divām stundām ielikt ledusskapī slēgtā traukā.

Salāti ar bulguru

Sastāvdaļas:

  1. 120 g gaišā bulgura
  2. 4 plūmīšu tomāti
  3. 1 garais gurķis
  4. 1/2 glāze smalki kapātu pētersīļu lapu
  5. 15 piparmētru lapiņu
  6. 4 jaunie sīpoli ar lokiem
  7. sāls
  8. 3 ēdamkarotes citronu sulas
  9. 3 ēdamkarotes auksti spiestas olīvu eļļas

Pagatavošana:

Bulguru izvāra, notecina un atdzesē. Tomātus, gurķus un sīpolus ar lokiem sagriež pēc iespējas smalkāk, ja nepieciešams, liek sietā un notecina lieko šķidrumu. Pievieno kapātas piparmētru lapas un bulguru, uzkaisa sāli, samaisa. Sajauc citronu sulu un olīvu eļļu, pārlej salātiem, vēlreiz sajauc. Traukam uzliek vāku un uz 30-40 minūtēm ieliek ledusskapī.

Piparmētru marināde grilētai gaļai (uz 1 kg gaļas)

Sastāvdaļas:

  1. 5 ēdamkarotes augu eļļas
  2. 2-3 ķiploku daiviņas
  3. sāls, pipari pēc garšas
  4. 50 ml baltvīna
  5. 7-10 piparmētru zariņi

Pagatavošana:

Visas sastāvdaļas sajauc. Gaļu sagriež vēlamā lieluma gabalos, liek traukā, pārlej ar marinādi, samaisa, uzliek vāku un ievieto ledusskapī uz 12 stundām.

Piparmētru un avokado dzēriens

Sastāvdaļas:

  1. 1 avokado
  2. 3 ledus gabaliņi
  3. 1/4 glāze piparmētru lapiņu
  4. 1 citrons
  5. 1 glāze mandeļu piena
  6. 2 ēdamkarotes medus

Pagatavošana:

Avokado nomizo un sagriež gabalos, no citrona izspiež sulu, pievieno pārējās sastāvdaļas un sablenderē viendabīgā masā. Pasniedz tūlīt.

Klasiskais mohito

Sastāvdaļas:

  1. 4-5 piparmētru lapiņas
  2. ledus
  3. 2 laimi
  4. 30 ml cukura sīrupa
  5. 80 ml ruma
  6. gāzētais ūdens

Pagatavošana:

Glāzes dibenā liek pirkstos saberztas piparmētru lapas un vienu ledus gabaliņu, pievieno sagrieztus laimus un cukura sīrupu, visu enerģiski sastampā. Pievieno rumu, aizpilda glāzi līdz augšai ar ledu, beigās pielej gāzēto ūdeni.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/06/28/baudit-piparmetru-svaigumu