Banānmaize ir samērā vienkāršs risinājums, kad gribas kaut ko garšīgu, kā arī tad, ja jāizmanto pārgatavojušies banāni, kuriem mizu jau klāj lieli brūni plankumi.
Lai gan tieši pārgatavos banānos esot visvairāk antioksidantu, tie daudziem negaršo, jo šķiet pārāk putraini, tīkamo konsistenci un izteiksmīgo garšu zaudējuši, bet tajā pašā laikā ir viegli samīcāmi un saldi - tieši tas, kas vajadzīgs banānmaizei. Augļus var saspaidīt ar dakšiņu, sarīvēt vai sablenderēt. Visbiežāk banānmaizi cep līdzīgi kā kēksu, bet var gatavot arī no rauga mīklas. Var būt arī receptes bez olām un citiem dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, bez cukura u.c. Banāni var būt tik saldi, ka dažos konditorejas izstrādājumos tos var izmantot cukura aizstāšanai.
Ja sanāk izcept pārāk lielu banānmaizes porciju, to var uzglabāt saldētavā: pilnīgi atdzisušu klaipiņu sagriež šķēlēs, iesaiņo folijā vai ieliek saldēšanai paredzētā traukā, uzraksta virsū datumu un turpmākos 3-4 mēnešus pa šķēlītei vien atlaidina un notiesā.
Parastā banānmaize
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iesilda līdz 170 - 180 grādiem. Banānus nomizo un samīca, pievieno izkausētu sviestu, cukuru, vaniļas cukuru un sakultas olas, samaisa, iesijā miltus, kam piejaukta soda. Samaisa viendabīgu mīklu, lej dziļā plātī vai kēksa veidnē, liek cepeškrāsnī un cep 50 - 60 minūtes. Gatavību var pārbaudīt, iedurot banānmaizē koka iesmiņu - tam izvelkot jābūt sausam. Izņemtu no krāsns, banānmaizi padzesē 5 - 10 minūtes, tad uzmanīgi izņem no plāts vai veidnes un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Griež šķēlītes ar robotu maizes nazi.
Vegānu banānmaize
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iesilda līdz 175 grādiem. Banānus saspaida ar dakšiņu, pievieno brūno cukuru, eļļu un mandeļu pienu, saputo. Iesijā miltus ar sodu, sāli un kanēli, ar koka karoti samaisa viendabīgu mīklu. Liek sagatavotā veidnē, cep aptuveni 45 minūtes, pēc tam pārklāj ar cepamo foliju un cep vēl 10 - 15 minūtes.
Banānmaizītes no rauga mīklas
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Samīca banānu, pievieno pienu, cukuru, sāli un eļļu, iesijā miltus un samīca viendabīgu elastīgu mīklu, kas nedaudz līp pie rokām. Liek traukā, siltā vietā raudzē aptuveni vienu stundu. Vēlreiz samīca, veido nelielas apaļas maizītes, liek uz ietaukotas plāts, pārsedz ar tīru virtuves dvieli, atstāj rūgt vēl 20 - 30 minūtes. Pārziež ar sakultu olu, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, cep 20 - 30 minūtes.
Banānmaize bez cukura
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Auzu vai griķu miltiem pievieno sodu, sāli un kanēli, sajauc. Banānus samīca biezenī, pievieno olas un samaisa viendabīgu masu. Savieno kopā visas sastāvdaļas, ieskaitot kapātos valriekstus. Iegūto pabiezo mīklu liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina. Cep 45 - 60 minūtes.
Banānmaize ar šokolādi
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iesilda līdz 190 grādiem. Banānus samīca biezenī, pievieno olas, samaisa viendabīgā masā, pieber cukuru, vaniļas cukuru un sāli, atkal samaisa, pievieno pienu, eļļu, riekstus un šokolādes skaidiņas, beigās - miltus ar cepamo pulveri. Ja mīkla sanākusi šķidra, papildina miltus. Mīklu pārvieto sagatavotā veidnē un cep cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes. Gatavo banānmaizi atdzesē un caur smalku sietiņu pārkaisa ar pūdercukuru.
Bagātīgā banānmaize
Sastāvdaļas:
mīklai:
krēmam:
Pagatavošana:
Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Lielā bļodā sajauc miltus, sodu, sāli un kanēli. Atsevišķā traukā ar mikseri saputo sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru, pa vienai pievieno olas, pēc tam - krējumu vai jogurtu un samīcītus banānus. Turpinot putot ar mazāku ātrumu, liek klāt sagatavotos miltus un riekstus. Mīklu ar karoti pārvieto sagatavotā plātī vai veidnē, cep cepeškrāsnī 60 - 65 minūtes, pēc pirmās pusstundas pārsedz ar alumīnija foliju, lai virspuse nepiedegtu. Atdzesē. Vislabāk šāda banānmaize garšo otrā dienā pēc izcepšanas. Virspusi var pārklāt ar krēmu. Lai to pagatavotu, vispirms saputo krēmsieru ar sviestu, tad putojot pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un sāli.