Sākumā liekas – kumkvats ir tāds sīciņš apelsīns, bet tas izrādās ēdams ar visu mizu un pārsvarā no mizas vien sastāv. Miza ir salda, toties vidiņš stipri skābs. Tieši šā garšas kontrasta dēļ kumkvatus augstu vērtē gardēži. Ziemas izskaņā dzīvespriecīgi oranžā krāsa ir īpaši uzrunājoša.
Līdzīgi citiem citrusaugļiem, kumkvati ir bagāti ar vitamīniem un ēteriskajām eļļām, turklāt ļoti dekoratīvi. Padārgi, taču bieži pietiek ar dažiem kumkvatiem, lai kādam ikdienišķam ēdienam piešķirtu jaunu garšu un izskatu.
Āzijas zemēs, kur kumkvatus audzē jau vismaz kopš 12. gadsimta, tos izmanto arī ārstniecībai. Piemēram, ja cilvēks ir saaukstējies un sācis klepot, kumkvatus saspaida, novieto uguns tuvumā, lai izdalās ēteriskās eļļas, un tās ieelpo. Sauja kumkvatu labi palīdzot paģiru gadījumā. Ķīnieši mēdz kumkvatus arī sālīt. Brūnos, sačokurotos augļus kopā ar dažām karotēm sālījuma aplej ar karstu ūdeni, ko pēc tam izmanto iekaisuša kakla skalošanai. Kumkvatus var pievienot arī zaļajai vai melnajai tējai. Tie lieliski iederas dažādos ievārījumos un čatnijos, no kumkvatiem gatavo arī liķierus un kokteiļus, pat martini glāzē ierastās olīvas vai ķirša vietā var izrādīties kumkvats. Kumkvatus plaši izmanto konditorejas izstrādājumos, jo tie piešķir savu garšas niansi un arī rotā. Saimnieces, kuras tautiskā garā cep rupjmaizes biskvīta kūkas ar brūkleņu ievārījumu, reizēm ir pārsteigtas par to, cik labi tur piestāv eksotiskie kumkvati. Un tas vēl nav viss: kumkvati izmantojami arī dažādos salātos, gaļas un zivju ēdienos, degvīna un džina aromatizēšanai. Ja negribas gatavot, var uzēst vienkārši tāpat.
***
Ziedkāposti ar kurkumu un kumkvatiem
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
Koriandru un piparus apgrauzdē sausā pannā, saberž miezerī, pievieno eļļu, spiedē saspiestus ķiplokus, sāli un kurkumu. Plātī vai cepamajā veidnē liek «rozītēs» sadalītu ziedkāpostu, pārziež ar sagatavoto maisījumu. Cep cepeškrāsnī 200 grādos aptuveni 25 minūtes (līdz ziedkāposti mīksti), pārvieto tos lēzenā traukā un pārliek ar plānās ripiņās sagrieztiem kumkvatiem.
Salāti ar kumkvatiem
Sastāvdaļas:
Pagatavošana:
No eļļas, etiķa, medus, sāls un pipariem pagatavo viendabīgu mērci. Ķīnas kāpostu sagriež paprāvos gabaliņos, kumkvatus - pēc iespējas plānākās ripiņās. Visu sajauc, ļauj brīdi ievilkties, pārkaisa ar kressalātiem.
Vistu šķiņķīši kumkvatu mērcē
Sastāvdaļas:
marinādei:
mērcei:
Pagatavošana:
Marinādei paredzētās sastāvdaļas sajauc, ar to ieziež šķiņķīšus, atstāj uz pusstundu. Pannā sakarsē eļļu, tajā cep šķiņķīšus no abām pusēm 3-4 minūtes, līdz gatavi.
Ļauj mazliet padzist, sagriež strēmelēs, saglabā siltumā.
Atsevišķā traukā sajauc visas mērcei domātās sastāvdaļas.
Ķiploka daiviņu saspiež spiedē, apcep pannā, pievieno sagatavoto mērci, uzsilda, pieliek plāni sagrieztus kumkvatus, samaisa un tūlīt noņem no uguns. Vistu gaļas strēmelītes sakārto uz šķīvja, pārlej ar mērci, pārkaisa ar viegli apgrauzdētām sezama sēkliņām.
Kumkvatu kūka
Sastāvdaļas:
pildījumam:
mīklai:
Pagatavošana:
Kumkvatus sagriež gareniski četrās daļās, izņem sēkliņas. Pildījumam paredzēto sviestu izkausē pannā, pievieno brūno cukuru un maisot karsē uz vidējas uguns, līdz cukurs izkūst un parādās burbuļi. Atliek malā un ķeras pie mīklas gatavošanas. Sviestu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pa vienai pievieno olas, pēc tam - miltus, kas iepriekš sajaukti ar cepamo pulveri un sāli, kā arī pienu. Cepamās veidnes dibenā glīti izkārto kumkvatu šķēlītes, lai tās nosegtu visu laukumu. Uzmanīgi pārliek ar mīklu, izlīdzina, cep cepeškrāsnī 190 grādos 35-45 minūtes, pēc tam atstāj veidnē 20 minūtes. Veidni pārliek ar lielu šķīvi, ātri apgāž otrādi un veidni noņem. Kūkas virspusi pārlej ar sagatavoto karamelizēto sīrupu.
***
Der zināt:
• Pērkot kumkvatus, jāraugās, lai tie būtu stingri - ja, viegli saspiežot, rodas sajūta, ka auglim ir tukšs vidus, tādu nevajag izvēlēties.
• Kumkvatu miziņai jābūt gludai, spīdīgai, bez plankumiem, krāsai - vienmērīgi oranžai. Atkarībā no šķirnes tā var būt tumšāka vai gaišāka.
• Istabas temperatūrā kumkvatus var uzglabāt divas dienas, ledusskapī - līdz divām nedēļām.
• Ja kumkvatus ēd svaigus, tos vispirms var viegli pamīcīt pirkstos, lai «atbrīvotu» aromātu, ko rada ēteriskās eļļas.
• Kumkvatu sēkliņas, ēdot augļus veselus, vienkārši izspļauj, bet ja labais tonis to liedz, augļus pirms pasniegšanas pārgriež un iztīra sēkliņas ar asu nazi.
• 100 gramos kumkvatu ir 60-70 kkal, ap 16 g ogļhidrātu, līdz 7 g balastvielu, 40-45 mg C vitamīna, tāpat arī karotinoīdi, dzelzs, magnijs, fosfors, kālijs, cinks, varš u.c.