Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Centrāltirgū piena produktu daudzveidība pārsteidz

ATVĒRTS. Gastronomijas paviljons pēc divu gadu rekonstrukcijas atkal pie sevis gaida pircējus © Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Rīgas Centrāltirgus jaunatklātajā Gastronomijas paviljonā ļaužu straumes nerimst visas dienas garumā. Un tas nav pārsteidzoši, jo paviljonā ļoti plašā klāstā pieejama ikdienā ļoti bieži lietota pārtika – piena produkti un maize.

Par vienu no visvērtīgākajiem piena produktiem zinātnieki atzīst biezpienu. Tajā atrodams gan kalcijs, gan fosfors, un abas šīs vielas ir ļoti būtiskas kaulu veselībai, mazina osteoporozes draudus. Taču kopumā jāteic, ka visiem piena produktiem ir augsta uzturvērtība, kas var nodrošināt organismam daudzas veselīgai funkcionēšanai nepieciešamās vielas, vitamīnus. Arī maize ir nozīmīgs un būtisks uzturvielu avots, taču jāatceras - viss jābauda ar mēru.

Centrāltirgus priekšrocība ir ne tikai daudzveidīgais sortiments, bet arī plaša cenu amplitūda un iespēja daudzus produktus nodegustēt, nepērkot, tā teikt, kaķi maisā. Turklāt tie, kas aktīvi domā par videi draudzīgu dzīvesveidu, uz paviljonu var doties ar saviem trauciņiem - daudzviet tiek piedāvāta izlejama produkcija. Un vēl viens neatsverams bonuss - iespēja izvēlēties sev tīkamāko pārdevēju un viņa pārstāvēto zemnieku saimniecību. Apmeklējot Centrāltirgu, redzams, ka daudzviet lietišķs pārdošanas-pirkšanas process jau pārtapis par sirsnīgu draudzību un pazīšanos.

Gastronomijas paviljonā piens litrā maksā ap vienu eiro, kefīrs - par dažiem centiem dārgāk, rūgušpiens - aptuveni 70 centu. Biezpiens (sveramais, kilogramā) - no 2,85 līdz 3,80 eiro, bet 200 gramu paciņas robežās no 60 līdz 70 centiem, sviests no 7,60 līdz gandrīz 11 eiro kilogramā, bet 200 gramu paciņas no 1,70 līdz 2 eiro. Izlejamais krējums nopērkams par vidēji 3 eiro kilogramā, saldais krējums - 4 eiro, jogurti no viena līdz 1,20 eiro litrā, kausēts siers (200 gramu paciņās) - no 90 līdz 1,20 eiro.

KAS KĀROJAS? Piens, jogurts, kefīrs, sviests, biezpiens, krējums un citi piena produkti ir daudzu cilvēku ikdienas maltītes neatņemama sastāvdaļa / Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Gastronomijas paviljonu droši var dēvēt arī par siera paradīzi - siera šķirņu klāsts noteikti pārsniedz divus desmitus. Vidējā cena - 5 līdz 7 eiro kilogramā. Piemēram, populārajam Krievijas sieram cena ap 5 eiro, Čedaras siers maksā ap 6 eiro, Maasdam siers - nedaudz virs 6 eiro. Pārdošanā arī ekskluzīvāki sieri, piemēram, var iegādāties kazas sieru. Cena nepilni 18 eiro kilogramā. Vieniem šis siers ļoti iet pie sirds, citiem ne visai. Gaumes lieta, bet viens ir skaidrs: kazas sierā ir daudz probiotiķu - noderīgu baktēriju, kas labvēlīgi ietekmē kuņģa - zarnu traktu, nostiprina imūno sistēmu, cīnās ar vēža šūnām. Kazas piena produktus, tajā skaitā sieru, ieteicams lietot tiem, kam ir alerģija pret govs pienu.

DAŽĀDA lieluma maizes kukulīši sagūluši tirdzniecības stendos - izvēle milzīga / Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Gastronomijas paviljonā arī daudzveidīgs maizes un konditorejas izstrādājumu piedāvājums. Maizes cenu diapazons plašs - no nepilniem 60 centiem formas baltmaizei līdz cenai, kas pārsniedz vienu eiro. Attiecībā uz smalkmaizītēm, tās ir cenā no 30 līdz 60 centiem, kas gruntīgāks - ap vienu eiro. Turpat nopērkama arī kafija, tēja - ap 80 centiem līdz vienam eiro -, šāds piedāvājums lieti noder ikdienā steidzīgajiem, kad vēders prasa savu, bet īsti laika nav kārtīgai, nesteidzīgai pusdienošanai.

Pieminot maltītes, vēl pavisam nedaudz jāpaciešas, un paviljonā durvis vērs arī plašā ēdināšanas zona, kur vienuviet darbosies vairāki ēdināšanas uzņēmumi, piedāvājot savu īpašo ēdienu izvēli un baudījumu. Šai zonai būs arī ilgāks darbs laiks nekā tirdzniecības zonai.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/01/23/centraltirgu-piena-produktu-daudzveidiba-parsteidz