Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Aptauja: Katrs ceturtais iedzīvotājs kādā no gadu mijām apņēmies ēst veselīgi

© f64

Rīga, 29.dec., LETA. Gandrīz ceturtdaļai jeb 23% Latvijas iedzīvotāju kādreiz dzīvē bijusi Jaungada apņemšanās ēst veselīgāk, liecina socioloģisko pētījumu uzņēmuma SKDS veiktās aptaujas dati.

Sākt nodarboties ar sportu starp iedzīvotāju jaungada apņemšanās iecerēm ir otrajā vietā - par to domājis 21% respondentu.

Jaungada apņemšanos topa trešajā vietā ir nodomi paveikt kādus iekrājušos darbus, bet ceturtajā - atbrīvoties no nevajadzīgām mantām. Piektajā vietā ir apņemšanās ieviest kārtību savā saimniecībā - skapjos, garāžā, mājoklī. Savukārt sestajā vietā ir nodomi biežāk ceļot, bet septītajā - vairāk laika pavadīt svaigā gaisā. Astotais populārākais nodoms ir vairāk taupīt naudu, bet devītais - atmest smēķēšanu.Visbeidzot desmitajā vietā aptaujāto vidū ir apņemšanās izskaust kādu sliktu rakstura īpašību.

Aptaujas dati arī liecina, ka pilnībā savus nodomus izdevies īstenot tikai 9% aptaujāto, un biežāk tas izdevies respondentiem, kuriem sarunvaloda ģimenē ir krievu. Daļēji īstenot savu apņemšanos ir izdevies 66% aptaujāto, bet 23% atzinuši pilnīgu sakāvi.

Visbeidzot 32% iedzīvotāju atzinuši, ka nekad jauno gadu nav sākuši ar kādu noteiktu apņemšanos.

"Uzskats, ka gadu mijā cilvēki visbiežāk apņemas sākt nodarboties ar sportu, vai atmest smēķēšanu, izrādījās tikai sabiedrībā populāra metafora. Tas mazliet pārsteidz, jo aptuveni puse no aptaujātajiem bija smēķētāji, un 39% atzīst, ka ģimenē viņiem to pārmet. Tātad apņemšanās atmest smēķēšanu vai šī ieraduma maiņa uz veselībai mazāk kaitīgām alternatīvām, kam nav arī nepatīkamās smakas, piemēram, e-cigaretēm vai karsējamo tabaku, varētu veicināt attiecību uzlabošanos ģimenē," aptaujā gūtos datus komentē SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

SKDS aptauja tika veikta šā gada decembra sākumā visā Latvijas teritorijā, kopumā aptaujot 1005 gan latviešu, gan krievu valodā runājošus iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 75 gadiem.