Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Iedvesmojies! Radošas receptes klasiskam Ziemassvētku galdam

© Pixabay

Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina izmēģināt divus ēdienus, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās jūsu svētku galdu.

Ēdamais Ziemassvētku vainags

Sastāvdaļas

  1. Siera bumbiņām
  2. 100 g fetas siera ar samazinātu tauku saturu
  3. 60 g krēmsiera
  4. 40 g smalki sarīvēta parmezāna siera
  5. 30 g smalki sakapātu pistāciju vai citu riekstu
  6. 20 g melno sezama sēklu
  7. ~100 g rozmarīna zariņu
  8. Ķiršu tomātiņi
  9. Olīvas
  10. Saulē kaltēti tomāti

Pagatavošana

1) Bļodā ar dakšiņu sajauc visus sierus viendabīgā maisījumā un no iegūtās masas ar rokām veido nelielas bumbiņas. Liec tās saldētavā uz 20 min.

2) Atdzesētās bumbiņas apviļā sezama sēklās un pistācijās, ievieto tās ledusskapī, kamēr sagatavo vainagu.

3) Uz liela šķīvja aplī izkārto rozmarīna zariņus - tā, lai aplis atgādina vainagu. Uz rozmarīna virsū kārto iepriekš pagatavotās siera bumbas, olīvas, ķiršu tomātiņus un saulē kaltētus tomātus. Ja ir vēlme, vainagu var papildināt arī ar citām uzkodām.

Žāvētu augļu kēksiņi jeb “kapkeiki”

Sastāvdaļas

  1. 100 g žāvētu aprikožu
  2. 100 g rozīņu
  3. 100 g mandeļu
  4. 100 g žāvētu plūmju
  5. 50 g cukurotā ingvera
  6. 50 g žāvētu ķiršu
  7. 60 g medus
  8. 50 g brūnā cukura
  9. 50 g rapšu eļļas
  10. Sula no 1 apelsīna
  11. 2 ēdamk. apelsīnu miziņas, smalki sarīvētās
  12. 1 ola
  13. 60 g pilngraudu kviešu miltu
  14. 30 g mandeļu miltu
  15. ½ tējk. sodas
  16. ½ tējk. cepamā pulvera
  17. 1 tējk. maltā kanēļa
  18. ½ tējk. maltā muskatrieksta
  19. ½ tējk. maltā ingvera
  20. šķipsniņa sāls

Krēmam

  1. 500 g maskarpone siera
  2. 200 g saldā krējuma
  3. ½ tējk. maltā kanēļa
  4. ½ tējk. vaniļas cukura
  5. 2 ēdamk. pūdercukura
  6. ½ ēdamk. kakao
  7. Dažādi Ziemassvētku tematikai piemēroti rotājumi

Pagatavošana

1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.

2) Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus — uz pusēm.

3) Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.

4) Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri, un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.

5) Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.

6) Gatavo krēmu - visas sastāvdaļas apmēram 3-5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem.