Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone aicina izmēģināt divus ēdienus, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās jūsu svētku galdu.
Ēdamais Ziemassvētku vainags
Sastāvdaļas
Pagatavošana
1) Bļodā ar dakšiņu sajauc visus sierus viendabīgā maisījumā un no iegūtās masas ar rokām veido nelielas bumbiņas. Liec tās saldētavā uz 20 min.
2) Atdzesētās bumbiņas apviļā sezama sēklās un pistācijās, ievieto tās ledusskapī, kamēr sagatavo vainagu.
3) Uz liela šķīvja aplī izkārto rozmarīna zariņus - tā, lai aplis atgādina vainagu. Uz rozmarīna virsū kārto iepriekš pagatavotās siera bumbas, olīvas, ķiršu tomātiņus un saulē kaltētus tomātus. Ja ir vēlme, vainagu var papildināt arī ar citām uzkodām.
Žāvētu augļu kēksiņi jeb “kapkeiki”
Sastāvdaļas
Krēmam
Pagatavošana
1) Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.
2) Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus — uz pusēm.
3) Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.
4) Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri, un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.
5) Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.
6) Gatavo krēmu - visas sastāvdaļas apmēram 3-5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem.