Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

INTERESANTI: Kādas cittautu ēdienu nianses izbaudāmas Centrāltirgū

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Tad, kad dodamies ceļojumā ārpus Latvijas robežām, ļaujamies gan laiskai atpūtai, gan vienlaikus vēlamies iepazīt konkrētās valsts kultūras šķautnes, tostarp nobaudīt nacionālos ēdienus, iepazīt viņu ēdienu garšas buķeti. Ziema gan nav tā aktīvākā ceļojumu sezona, tāpēc laba alternatīva ir Rīgas Centrāltirgus apmeklējums, jo arī tas var izvērsties par nelielu ceļojumu cittautu ēdienu garšu pasaulē.

Lai arī Centrāltirgū ļoti plašā sortimentā ir nopērkami dažādi vietējo zemnieku, uzņēmēju sarūpēti labumi, taču savu vietu starp tiem atradušas arī tirdzniecības vietas, kas piedāvā Latvijas virtuvei netradicionālus ēdienus vai garšas.

EKSOTISKI. Ja vēl nav sarūpētas visas Ziemassvētku dāvanas, tās var doties meklēt Austrumu garšas stendā - tie, kam patīk eksperimentēt virtuvē, eksotisku garšvielu dāvinājumu novērtēs / Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Regulārie Centrāltirgus apmeklētāji noteikti ir pamanījuši un, visticamāk, kaut reizi steidzīgo soli apstādinājuši pie uzbeku maizes ceptuves. Tā atrodas pārejā starp Sakņu un Zivju paviljoniem. Šai vietai grūti vienaldzīgi paiet garām, jo skatlogā glīti sakrautā maizīte patiesi uzrunā. Un nevienu vien, jo kā gan savādāk būtu izskaidrojamas gandrīz vienmēr redzamās rindas pie šīs ceptuves. Ja nebūtu pieprasījuma, nebūtu arī šāda ceptuve - tā ir ne tikai gadu laikā ieguvusi klientu uzticību, bet arī būtiski paplašinājusies gan telpu, gan sortimenta ziņā. Uzsākot darbu, piedāvājumā bija pāris maizes veidi, bet šobrīd to piedāvājums pārsniedz desmit. Piemēram, Taškentas maize maksā divus eiro, samsa ar liellopu gaļu - 1,70 eiro, samsa ar jēra gaļu - 1,80 eiro, samsa ar spinātiem - 1,60 eiro, samsa ar ķirbi - 1,60 eiro. Ir arī ar tītara gaļas pildījumu, kabačiem, mocarellu un citiem pildījumiem. Katrā ziņā - sātīgas uzkodas. Uzbeku maizes ceptuves piedāvājums pieejams arī vēl vienā viņu tirdzniecības vietā Centrāltirgus atklātajā teritorijā - uzreiz ieejot tirgū no autoostas puses.

PIRCĒJU IECIENĪTS. Uzbeku maizes ceptuve turpina priecēt ar savu piedāvājumu / Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Domājot par cittautu gardumiem, noteikti ir vērts aplūkot arī Sakņu paviljonā atrodamo uzbeku žāvēto augļu stendu. Dzintara krāsas rozīnes, sārtas godži ogas, dateles, visdažādākie rieksti. Viss tiek pārdots atvērtā veidā, kilogramos, nevis jau safasētos iepakojumos. Līdz ar to cilvēks var iegādāties tik daudz, cik pašam vajadzīgs. Nopērkami arī basmati rīsi (4 eiro kilogramā). Tie ir ļoti izplatīti Indijā, bet ne tikai, jo ir vieni no kvalitatīvākajiem rīsu veidiem. Šos rīsus mēdz dēvēt par «rīsu karali». Tie ir aromātiski, tiem ir atmiņā paliekoša garša, tie ir irdenāki nekā citi rīsi. Viegli pagatavojami. Stendā daudzu uzmanību piesaistīs arī cukurs ar safrānu un cukurs kristālos, kas uz Latviju atceļojis no Irānas. Cukurs ar safrānu kilogramā maksā 6,99 eiro, cukurs kristālos - 5,99 eiro. Starp citu, safrāns ir viena no visplašāk izplatītajām garšvielām Irānā. Zinātāji stāsta, ka cukurs ar safrānu vai cukurs kristālos savā ziņā ir Latvijā tā sauktie cukurgailīši. Tie paredzēti arī daudzkārtējai lietošanai, piemēram, ar to saldinot tēju. Šie Centrāltirgū pārdošanā esošie cukuri uz kociņa nav pieejami katrā veikalā, un, liekot lietā izdomu, tos var pasniegt kā interesantu dāvanu Ziemassvētkos. Būs kaut kas eksotisks un neredzēts.

SAVĀDĀKS CUKURS. Uzbeku žāvēto augļu stendā daudzu uzmanību piesaistīs arī cukurs ar safrānu un cukurs kristālos, kas uz Latviju atceļojis no Irānas / Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Pieminot dāvanas, arī garšvielas var pildīt šādu sūtību. Šajā sakāra ieteicams apmeklēt Gaļas paviljonā esošo tirdzniecības vietu Austrumu garša. Tās atrašana grūtības nesagādās: pirmkārt, ir pamanāma uzņēmuma izkārtne, otrkārt, tirdzniecības vieta ir sajūtama - labā ziņā - ar apetīti raisošiem aromātiem. Vienuviet šeit iegādājamas gan atsevišķas garšvielas, gan to maisījumi. Piedāvājums pārsteidzoši liels. Visticamāk, iepērkoties bez pārdevēja konsultācijas neiztikt. Acis žilbst no daudzveidības, krāsainības, deguns apjucis no aromātiem, turklāt daudzu garšvielu nosaukumi pavisam nezināmi. Jāteic, ka Austrumu garšas atrašanās vieta ideāla: turpat paviljonā daudzveidīgs gaļas piedāvājums (cūkgaļa, liellops, vista, tītars, jērs u.c), un, ja pircējs vēlas savai maltītei piešķirt kādu odziņu, Austrumu garša ir īstā vieta, kur iegriezties.

Ja pastāstīsiet par iecerēto ēdienu, tirgotājs ieteiks labākās garšvielas. Garšvielas maksā no 1,50 līdz 3 eiro (25 līdz 50 gramu paciņa).

Atgriežoties tuvāk Eiropas virtuvei, Centrāltirgū nobaudāms kaimiņvalsts - Lietuvas - nacionālais ēdiens: cepelīni. Tos var nogaršot ēdnīcā ar tādu pašu nosaukumu Cepelīns.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2018/12/13/cittautu-edienu-garsas-nianses-centraltirgu