Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Gardās brīvdienas: 100 gados – simtiem jaunu produktu, garšvielu un recepšu

© Lauris Vīksne/ F64 Photo Agency

100 gados ne tikai mainījusies Latvija, bet arī valstī pieejamie produkti, receptes, ēšanas kultūra. Pēc a/s Santa Maria vērojumiem, aizvadītajos gados kopš Latvijas neatkarības atgūšanas šis process noticis īpaši strauji, jo to veicinājusi brīvā ekonomika, jaunās iespējas ceļot, gūt studiju un darba pieredzi ārzemēs, turienes ģimenēs un restorānos, kā arī redzēt, kā ēdienus gatavo visdažādāko pasaules valstu pārstāvji, kuri dzīvo pie mums.

«Svinot Latvijas simtgadi, tiek rīkotas gan dažādas svinīgas pusdienas pasākumos, gan klāti galdi šaurākā ģimenes lokā. Ja palūkojamies, kas tiek likts galdā, tad varam secināt, ka daudzu no šiem produktiem Latvijā nebija ne tikai pirms 100 gadiem, bet vēl pat pirms dažiem gadiem. Brīvā ekonomika Latvijā veicinājusi to, ka salīdzinoši īsā laikā vietējie patērētāji ir bagātinājuši savu ēdienkarti ar dažādiem dārzeņiem, augļiem, garšvielām, kurus pazīst visā pasaulē. Ja vēl pirms 30 gadiem garšvielas bija deficīts, katrā Latvijas virtuvē ēdienu pamatā bagātināja ar sāli, viena veida pipariem un lauru lapām, tad šodien ir pieejamas desmitiem dažādu garšvielu - baziliks, karijs, rozmarīns, timiāns, safrāns u.c. Garšvielu un citu jaunu produktu pieejamības dēļ īpaši populāra kļuvusi Vidusjūras virtuve, tāpat savu vietu atradušas Āzijas, Indijas, Meksikas un Dienvidamerikas virtuves. Izejvielas ir plaši pieejamas, receptes vairs nepārraksta ar roku, atstājot nākamajai paaudzei, bet gan meklē internetā,» izmaiņas Latvijas virtuvē komentē a/s Santa Maria mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Inga Auziņa.

Internetā ēdienu gatavotāji šogad visbiežāk vēlas uzzināt, kā pagatavot Cēzara salātus ar grilētu vistu un parmezānu, liecina mājaslapas www.santamariaworld.com/lv pārskats. Salīdzinājumam Inga Auziņa atgādina, ka šos pasaulē tik populāros salātus Latvija iepazina salīdzinoši nesen, jo nebija pieejami romiešu salāti, parmezāna siers, kokteiļtomāti, baltvīna etiķis un attiecīgās garšvielas. Tāpat meklējumos internetā pieprasīta ir Tom Kha zupa, kas iecienīta Āzijas reģionā, un arī tās pagatavošanai nepieciešami agrāk nepieejamie produkti. Ne mazāk populārs ir Meksikas virtuvei raksturīgais un ātri pagatavojamais tako ar malto gaļu. «Dienas ritms ir straujš, un redzam, ka saimnieces vēlas gatavot ātri, garšīgi un reizē meklē jaunas receptes, lai dažādotu ikdienas maltīti. Cik dažādi esam mēs, tik dažādas ir arī vajadzības ēdienu gatavošanā, bet iespējas šajā jomā Latvijā kļuvušas tik plašas kā nekad agrāk!» atzīst Inga Auziņa.

Receptes

Cēzara salāti ar grilētu vistu un parmezānu

Sastāvdaļas:

mērcei

1,5 tējkarotes Santa Maria BBQ garšvielas ar ķiplokiem un garšaugiem

2 olu dzeltenumi

1,5 ēdamkarotes Dižonas sinepju

1,5 ēdamkarotes baltvīna etiķa

100 ml olīveļļas

50 ml cepamās eļļas

2 anšovi

150 ml rīvēta parmezāna

vistas salātiem:

1 paciņa Santa Maria BBQ Marinade for Chicken

500 g vistas filejas

1 iepakojums romiešu salātu

puse gurķa

250 g kokteiļtomātu

rīvēts parmezāns pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Vistas fileju ieliek plastmasas maisiņā, uzlej marinādi un marinē vismaz stundu. Grilē vistas fileju uz vidējas uguns aptuveni trīs minūtes no katras puses. Samaisa olu dzeltenumus, Dižonas sinepes un baltvīna etiķi, izmantojot virtuves kombainu vai rokas blenderi. Uzmanīgi iemaisa olīveļļu un cepamo eļļu, pievieno anšovus, bārbekjū garšvielas un parmezāna sieru. Kokteiļtomātus sagriež pusītēs, gurķi - stienīšos. Samaisa romiešu salātus, gurķus un tomātus ar mērci, uzkaisa parmezānu. Pasniedz salātus ar grilēto vistu.

Avokado un mocarellas sendviči

Sastāvdaļas:

8 šķēles pilngraudu maizes

4 portobello sēnes vai brūnie šampinjoni

1 saišķītis pētersīļu

1 ķiploka daiviņa

rapšu eļļa un sviests cepšanai

1 tējkarote sāls

1 tējkarote Santa Maria Tellicherry Black Pepper

2 avokado

0,5 tējkarotes Santa Maria Old Red Hot Chili Flakes

0,5 tējkarotes Santa Maria Rock Salt

puse laima

pildījumam:

3 tomāti

1 mocarellas siera galviņa, sagriezta šķēlēs

1 iepakojums rukolas salātu

olīvu eļļa

Santa Maria Tellicherry Black Pepper

sāls

Pagatavošana:

Sasmalcina pētersīļus un ķiploka daiviņu, sēnēm nogriež kātiņus. Pannā sakarsē rapšu eļļu ar sviestu, pievieno sēnes, samazina uguni. Apcep sēnes no abām pusēm (2-3 minūtes), pievieno sāli un svaigi maltus piparus, sagatavotos ķiplokus un pētersīļus, kārtīgi samaisa. Noņem no uguns, atdzesē, sagriež sēnes plānās šķēlītēs. Avokado saspaida ar dakšiņu, pievieno saberztas čili pārslas, sāli un laima sulu. Tomātus sagriež šķēlēs. Četras maizes šķēles pārziež ar avokado, pārliek ar tomātu un mocarellas šķēlītēm, rukolu un sēnēm. Apslacina ar olīvu eļļu, uzkaisa sāli un piparus, pārklāj ar otru maizes šķēli.

Panna cotta ar kokosriekstu pienu

Sastāvdaļas:

400 ml Santa Maria Coconut Milk

200 ml saldā krējuma

130 ml ievārījuma cukura

1 tējkarote vaniļas cukura

rīvēta laimu miziņa (no 2 laimiem)

250 g svaigu ogu

1 ēdamkarote grauzdētu kokosriekstu pārslu

Pagatavošana:

Kokosriekstu pienu, saldo krējumu un cukuru samaisa, uzvāra un vāra aptuveni pusminūti, pēc tam pievieno vaniļas cukuru un laimu miziņu, samaisa. Masu lej deserta trauciņos, atdzesē un liek ledusskapī uz aptuveni divām stundām. Pirms pasniegšanas rotā ar ogām un kokosriekstu pārslām.