Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Rīgā strādās leģendārs šefpavārs

© F64

Rīgā, Bruņinieku ielā 33, atvērts jauns restorāns «Uzbekistāna», kurā paviesoties būs vērts ne tikai interesanto uzbeku ēdienu, bet arī šefpavāra meistarības novērtēšanas dēļ.

Restorānā «Uzbekistāna» strādās šefpavārs Atabeks Akbarovs, kurš ir strādājis arī Maskavas slavenajā restorānā «Baltā tuksneša saule» un leģendārajā Taškentas restorānā «Bahor». «Verot vaļā šo restorānu, mēs domājām, kā dažās telpās ietilpināt visu Uzbekiju, kā pārnest tās sajūtas, kuras mīt Austrumos, kā pasniegt visus tos ēdienus, ar kuriem lepojamies. Konstatējām, ka tas nav iespējams. Taču esam ļoti centušies, lai ikviens interjera priekšmets, kuri visi ir vesti no Āzijas, ikviens pasniegtais ēdiens paustu mūsu mentalitāti un radītu vēlmi ne tikai baudīt acīm, bet arī izbaudīt visu ēdiena garšas buķeti degustējot,» saka restorāna «Uzbekistāna» radītājs Tairs Turdušadžijevs.

Līdz ar restorāna atklāšanu tiks lauzti daudzi stereotipi, kā pasniegt it kā tik pazīstamus ēdienus. Piemēram, restorānā uzbeku nacionālais lepnums plovs tiek pasniegts tradicionālā «kazan» katlā, pašam pavāram klātesot un ēdienu pašrocīgi samaisot pirms pasniegšanas. Savukārt «latviešu nacionālais ēdiens» šašliks tiek pasniegts uz īpaša mangālīša, kura pamatnē kūp karstas ogles, saglabājot nepieciešamo temperatūru līdz pat maltītes noslēgumam. Īpaši no Uzbekistānas ir vesta speciāla krāsns – «tandir», kurā tiek gatavoti uzbeku plāceņi. Arīdzan garšvielas un pavāri ir mērojuši tālo ceļu no Uzbekistānas. Restorāna atklāšanas pasākumā Austrumu viesmīlību jau paguva novērtēt arī modes māksliniece Natālija Jansone, radiogeiša Ieva Adamss, ekspremjers Valdis Birkavs un daudzi citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Uzbeku virtuves cienītājus ielīksmos ziņa, ka līdztekus jau zināmajiem ēdieniem varēs nobaudīt arī patiesos uzbeku virtuves gardumus – kazi, uzbeku samsa, šurpa, kovurma-lagman, manti un daudzus citus.

Austrumi ir smalka lieta – šis teiciens vistiešākajā mērā sasaucas ar restorāna būtību, jo šo izmeklēto, bet ne pārspīlēto smalkumu var just ik uz soļa. Arī no šefpavāra, kurš pats iznāks un, neraugoties uz 35 gadu pieredzi, pastāstīs par ēdiena pagatavošanas niansēm un promejot pavadīs tā, kā to spēj tikai Austrumu cilvēki.