Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Kāzu ceļojumā dzimst ideja par ģimenes vīna darītavu

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Mārtiņa un Lienes Barkānu ceļš no idejas, kā radās doma par savu ģimenes biznesu, līdz lielākajai vīna darītavai Latvijā spēj iedvesmot daudzus. Abavas ģimenes vīna darītava astoņu gadu laikā kļuvusi par līderi Latvijā. Izrādot savu vairāku gadu attīstīto lolojumu, saimnieks uzsver, ka mērķis nav kļūt par "konveijera" vīna darītavu. Tiek meklētas nianses, lai radītu svētkus ar Latvijas garšu.

Karstā ceturtdienas pēcpusdienā viesus sava vīna darītavā Slampes pagastā, netālu no Tukuma, uzņēma saimnieki Mārtiņš un Liene Barkāni. Abavas vīna darītava atrodas bijušās konservu rūpnīcas telpās, kuras pielāgotas vīna ražošanai. Kā uzrunā viesiem pastāsta Mārtiņš Barkāns, ideja par vīna darītavu radās kāzu ceļojuma laikā Itālijā. Pēc pāris gadiem, 2010. gadā, ģimene dibināja savu uzņēmumu.

“Kā visi pazīstamie biznesi, arī mēs sākām mājas garāžā, kur mēģinājām iegūt pirmo paštaisīto vīnu,” stāsta saimnieks.

Tagad ģimenei ir gan sava vīna darītava, kurā strādā 13 cilvēki, gan 3,5 hektāru liels vīnogu dārzs pie Sabiles. Kopā ar bijušo konservu rūpnīcu ģimene ieguva arī vecu ābeļdārzu, kuru augļi tiek likti lietā.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

“Mūsu plānos ir ne vien izaugsme vietējā tirgū, bet arī plašākas eksporta iespējas - šobrīd Abavas vīns ir novērtēts jau 10 Eiropas valstīs. Gadā realizējam aptuveni 100 tonnas dažādu dzērienu, savukārt 2018. gads mūs ir priecējis ar labvēlīgu klimatu, tāpēc saredzam arī potenciālu palielināt mūsu ražošanas apjomu,” saka Mārtiņš.

Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Solis attīstībai sperts arī šogad - atklātas jaunās Abavas vīna darītavas degustācijas telpas - bārs un pagrabs, kuru izveidē ieguldīti 60 000 eiro.