“Latvijas Meža dienu” vēstnesis, “Restorāna 3” pavārs un meža garšu zinātājs Žanis-Raivo Behmanis iesaka viegli pagatavojamas receptes piknikam, izmantojot tepat, Latvijas valsts mežos atrodamas garšvielas un ēdamlietas. Tās ierastajai maltītei piešķirs īpašo - meža garšu un sajūtu!
Žanis iesaka pieturēties pie tradicionālām vērtībām kā, piemēram, ugunī ceptiem kartupeļiem, salātus gatavojot no mežā saplūktajām veltēm, redīsus pagatavojot savādāk nekā ierasts un saldajā ēdienā iekļaujot veselīgas zaļās sastāvdaļas.
Žanis iesaka pieturēties pie tradicionālām vērtībām kā, piemēram, ugunī ceptiem kartupeļiem, salātus gatavojot no mežā saplūktajām veltēm, redīsus pagatavojot savādāk nekā ierasts un saldajā ēdienā iekļaujot veselīgas zaļās sastāvdaļas.
Ugunī cepti kartupeļi ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci
Sastāvdaļas: 1kg kartupeļu 450g skābā krējuma 150g nātru lapas 150g skābeņu lapas | Kartupeļus cep ugunskura oglēs, līdz tie ir gatavi. Nav noteikta kartupeļu cepšanas ilguma, un nevajag satraukties, ja ar pirmo reizi neizdodas kartupeļus pienācīgi pagatavot, jo šīs iemaņas rodas laika gaitā - eksperimentējot ar kartupeļu lielumu, ogļu karstumu un cepšanas ilgumu. Kartupeļi lieliski saderēs ar skābā krējuma, plaucētu nātru un skābeņu mērci. Lai noplaucētu nātres, nepieciešams uzvārīt ūdeni un iemest tajā nātru lapas uz 10 sekundēm, pēc kā lapas atdzesēt ūdenī ar ledu. Kad nātru lapas atdzisušas, tās blendē mikserī kopā ar skābenēm un skābo krējumu. Sāli pievieno pēc garšas. |
Vārīti redīsi
Sastāvdaļas: 150g redīsu 1l ūdens 0.5l ābolu etiķa Bērzu sulas sīrups Koriandrs | Redīsus marinē ābolu etiķī (1l ūdens, 0.5l ābolu etiķa, 3 ēdamkarotes bērzu sulu sīrupa, 1 ēdamkarote sāls, koriandrs). Nākamajā rītā, kad tie gatavi, apsilda katliņā ar visu marinādi. |
Saldie sparģeļi
Sastāvdaļas: 8 sparģeļu kāti Vīgriežu sīrups Jaunie egļu dzinumi | Sparģeļus apcep uz grila, iemarinē vīgriežu sīrupā un jaunajos egļu dzinumos. |
Cūkas pavēderis
Sastāvdaļas: 500g cūkas pavēdera Mārsila zariņš | Cūkas pavēderi sagriež gabaliņos, tā lai katrs gabaliņš ietilpst vakuuma maisā. Sagrieztos gabaliņus ieziež ar eļļu, apmaisa ar pipariem un sāli un liek vakuuma maisā, pievienojot arī mārsila zariņu. Maisu aiztaisa un ievieto cirkulatorā. Gatavo 80°C temperatūrā 8 stundas. Lai gaļa labāk garšotu, to papildus apkraukšķina un apsilda uz grila. |
Priežu zefīri
Sastāvdaļas: 2 olu baltumi
235ml auksta ūdens
21g želatīns
392g cukura
154g glikozes sīrupa
Šķipsna sāls
Sauja priežu pumpuru (var izmantot arī jaunos priežu čiekuriņus)
Pagatavošanas recepte: