Izmēģini! Gardēdes Ilzes Jurkānes receptes Lieldienu galdam

© F64

Tuvojas Lieldienas, kas jau izsenis ir tradīcijām bagāti svētki. Lai arī katrā mājā tos mēdz godāt atšķirīgi, svētku maltīte ir neiztrūkstoša Lieldienu sastāvdaļa.

Latvijas gardāko stāstu stāstniece Ilze Jurkāne dalās ar savas ģimenes piecām receptēm, bez kurām viņas Lieldienas nebūtu iedomājamas.

Burkānu salāti pavasara svaigumam

Lieldienu zaķis, tāpat kā olas, ir seni simboli, kas pirmo reizi minēti 1555. gadā. Lai pacienātu Lieldienu vēstnesi - zaķi, svētkos nedrīkst aizmirst arī par burkāniem.

Sastāvdaļas:

  • 400 g burkāni
  • 3 apelsīni
  • Sāls, pipari, cukurs, kanēlis - viss pa ½ tējk.

Pagatavošana:

Burkānus sarīvē. Apelsīnus nomizo un sagriež mazos gabaliņos. Bļodā savieno ar burkāniem. Pievieno garšvielas.

Siļķe ar olu, skābu krējumu un lociņiem

Bez šī ēdiena Ilzes Jurkānes Lieldienu galds nav iedomājams. Tas tiek pasniegts kā uzkoda vai daļa no aukstā galda pirms siltā ēdiena.

Sastāvdaļas:

  • 500 g siļķe eļļā - sagriezta 4 - 5 cm gabaliņos
  • 450 g skābs krējums - 25% - 30%
  • 3 - 4 cieti vārītas olas - sarīvētas
  • 100 - 150 g loki - sīki sakapāti

Pagatavošana:

Lēzenā servējamā traukā saliek siļķu gabaliņus, kurus pārklāj ar skābu krējumu. Apkaisa ar olu un lociņiem.

Lieldienu pasha

Pasha tradicionāli ir pareizticīgo Lieldienu saldais ēdiens, kuru gardēde bauda jau no bērnības. Tās pagatavošanai Ilze Jurkāne izmanto koka veidni, lai piešķirtu pashai autentisku vizuālo noformējumu.

Sastāvdaļas:

  • 800 g pilnpiena biezpiena
  • 400 g sviesta
  • 400 g saldā krējuma
  • 2 tējk. vaniļas (var aizvietot ar vaniļas cukuru - tad ņem nedaudz mazāk parastā cukura)
  • 200 g cukura
  • 3 ēd. k. citrona miziņas
  • 100 g gaišo rozīņu
  • 100 g žāvētu aprikožu
  • 200 g mandeļu - blanšētas, sasmalcinātas
  • 1 tējk. sāls
  • 2 olu dzeltenumi

Pagatavošana:

Ja nav pieejamas jau blanšētas mandeles, tad bļodā ieliek mandeles un aplej ar verdošu ūdeni. Kad mandeles samirkušas, tās noloba un sasmalcina blenderī. Samaļ arī aprikozes un rozīnes. Pa porcijām sablendē biezpienu, sviestu, krējumu, cukuru, citrona miziņas, sāli, vaniļu un olu dzeltenumus. Tad visus produktus rūpīgi samaisa. Pēc garšas var pievienot vēl kādu sastāvdaļu, varbūt nedaudz cukura. Sietā, puķu podā vai koka veidnē ieklāj marli tā, lai audums sniedzas pāri malām. Ieliek "trauku" lielā bļodā, kurā notecēs sūkalas. Veidnē iepilda biezpiena maisījumu. Uzliek slogu un novieto vēsumā. Pēc dienas vai divām pashu izņem no trauka un pārliek uz skaista šķīvja. Rotā ar īstām vai cukura puķītēm, vai krāsainām konfektēm. Var izmantot arī zemenes vai avenes.

Pavasara kartupeļu salāti

Svaiga un pavasarīga piedeva Lieldienās un citās dienās.

Sastāvdaļas:

  • 500 g jaunie kartupeļi
  • 20 paipalu oliņas
  • 1 buntīte loki, 1 buntīte dilles - sakapātas
  • 2 svaigie gurķi (lielie) - nomizoti, sakapāti
  • 100 g majonēze
  • 100 g skābais krējums
  • Mārrutki
  • Sinepes
  • Sāls, pipari

Pagatavošana:

Sālsūdenī vāra nemizotus kartupeļus, tad sakapā dilles, lokus un gurķus. Paralēli arī novāra paipalu oliņas, ieliek aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un nomizo. Kad kartupeļi novārījušies un nedaudz atdzisuši, noņem miziņu. Tad tos sakapā. Pēc tam lielā bļodā saliek kartupeļus, zaļumus, gurķus, majonēzi, krējumu, mārrutkus, sinepes, sāli un piparus un rūpīgi samaisa.

15 oliņas sagriež 4 daiviņās, 5 oliņas - uz pusēm. Tad tās pievieno salātiem, maigi iemaisot 15 oliņu daiviņas. To visu pārliek servējamā traukā vai bļodā. Pēdējās 5, kuras pārgrieztas uz pusēm, izmanto kā dekoru.

Jēra cepetis ar piedevām

"Jēra cepetis ir viens no maniem iecienītākajiem Lieldienu svētku ēdieniem, ar ko cienāt viesus. Šim cepetim viens no svarīgākajiem aspektiem ir jēra vecums - ļoti svarīgi, lai tas ir jauns, aptuveni 5 - 8 mēnešu vecs," norāda Rimi gardēde Ilze Jurkāne.

Sastāvdaļas:

  • 1 ½ - 2 kg jēra kājas cepetis. Ja kauls nav izņemts, tad 2 - 2 ½ kg
  • 8 - 10 ķiploka daiviņas, gareniski sagrieztas četrās daļās
  • Rozmarīns
  • Olīveļļa
  • Sāls, pipari, provansas garšvielas
  • Kartupeļi
  • Burkāni

Pagatavošana:

Ar asu nazi ik pa 5 cm veic iegriezumus cepetī un ieliek ķiploka gabaliņu un kādu rozmarīna adatiņu. Gaļu iesmērē ar olīveļļu un apkaisa ar rupju sāli, piecu piparu maisījumu un provansas garšvielām. Ieliek cepamā pannā un ielej krūzīti ūdens. Cep 225 grādos pusotru līdz divas stundas. Kad gaļa ir cepusies stundu, pievieno sagrieztus kartupeļus un burkānus. Dārzeņus apkaisa ar sāli un garšvielām.

Izklaide

No grupas “Avakādo Latte” rīkotās dziesmu rakstīšanas apcirkņiem ik pa laikam plašākai auditorijai tiek piedāvāts kāds jauns un cerīgs gabals. Lūk, vēl viens no tiem: vokālista/ģitārista Kristapa Vegnera rokdziesma “Saulīte rotājās”.