Jau vairākas nedēļas Latviju pārņēmis īsts sēņu trakums – brīvdienās, lai pirmie tiktu mežā, sēņotāji ceļas agrāk nekā uz darbu. Un, spriežot pēc nedēļas nogales ierakstiem un fotogrāfijām sociālajos tīklos, baravikas šoruden aug kā trakas.
Lai arī šai sēņu karalienei nekādas īpašas gastronomiskas rekomendācijas nav nepieciešamas, jo visi zina, kā tās gatavot, piedāvājam izmēģināt receptes, ko Neatkarīgās lasītājiem iesaka četras sabiedrībā populāras dāmas.
*
BARAVIKU KŪCIŅA
Piedāvā Sandra KALNIETE, mākslas zinātniece, diplomāte un Eiroparlamenta deputāte
Vajadzēs: 1 kg stingru baraviku, 200 g kūpināta cūkas cauraudža, 100 g kūpinātas desas, 1 sīpolu, 2 ēd. k. konjaka, 500 g atsulotus, rīvētus, ceptus kabačus, 3 šķēles baltmaizes, 200 g saldā krējuma, 400 g kārtainās sviesta mīklas,
2 ēd. k. sviesta, sāls
Pagatavošana:
• cauraudzi un desu sagriež mazos kubiņos, sīpolu nomizo, sasmalcina, visu apcep uz lēnas uguns; pārslaka ar konjaku
• krējumu sablenderē ar baltmaizes mīkstumu
• baravikas notīra, galviņas sagriež šķēlēs, kātiņus var izmantot citam ēdienam
• cepamtrauku iesmērē ar sviestu, mīklu izrullē un ieklāj formā
• cep līdz 180 grādiem sakarsētā krāsnī (15 minūtes)
• izņem un tūlīt pilda: pirmos ieklāj kabačus, tad cepto gaļu un desu, pārlej ar mērci, virsū liek baravikas (jo vairāk, jo garšīgāk)
• baraviku galviņas apsmērē ar sviestu, pārkaisa ar sāli, pipariem un cep
180 grādos 30 minūtes
MARINĒTAS BARAVIKAS
Piedāvā Dace RUKŠĀNE-ŠČIPČINSKA, rakstniece
Der zināt:
• sēņu marinādes ir divējādas: staipīgās brūnganās un nestaipīgās dzidrās. Staipīgās iegūst, metot svaigas sēnes pa tiešo karstā marinādē. Ja grib, lai marināde ir dzidra un nepuņķojas, sēnes pirms tam novāra tīrā ūdenī, atputo, nokāš, noskalo un tikai tad liek īstajā marinādē
Marinādes pagatavošanai (5 litru katlā) vajadzēs: 2 l ūdens, 4 ēd. k. sāls bez kaudzes (es lieku mazāk, bet te garša jākontrolē pašam), 6 ēd. k. cukura ar kaudzi, 2 ēd. k. etiķa esences (es dažreiz lieku mazliet vairāk, bet tikai pēc pagaršošanas), 3 lauru lapas, melnos graudu piparus, smaržīgos piparus, 4 krustnagliņas, pētersīļa sakni (sagrieztu šķēlītēs, ja ir), burkānu (sagrieztu šķēlītēs), sīpolus (pēc jušanas), ķiplokus (pēc patikšanas), diļļu kātus (ja ir)
Pagatavošana:
• marinādi vāra 2 minūtes, tad pagaršo, kā sanācis, un piekoriģē sāli, cukuru, etiķi - tā, lai šķiet, ka ir ideāli
• ieliek sēnes un vāra 15 minūtes
• lej burkās un taisa ciet
SALDĒTAS BARAVIKAS
Piedāvā Elita VEIDEMANE, žurnāliste, Neatkarīgās galvenās redaktores vietniece
Vajadzēs: tikai baravikas un labu saldētavu
Pagatavošana:
• baravikas notīra, sagriež kumosa izmēra gabaliņos, liek saldējamos maisiņos un - saldētavā iekšā
• ziemā atkausē un vāra zupā vai gatavo mērci
SKĀBĒTAS SĒNES
Iesaka Sarmīte PĪKA, uzņēmēja
Ideālā variantā vajadzētu sēņu miksli - beciņas, vilnīšus, rudmieses, gailenes, cūcenes... un citas
Pagatavošana:
• ja tās ir rudens vārāmās sēnes (cūcenes, vilnīši), tad novāra divos ūdeņos un pēc tam dienu mērcē aukstā ūdenī; labi notecinātām sēnēm pievieno viegli novārītas un notecinātas gailenes, beciņas, rudmieses vai citas
• maksimāli notecinātām un atsulotām sēnēm pievieno (uz vienu kilogramu:
2 ēd.k. cukura, strīķētu ēdamkaroti sāli, lauru lapu, diļļu kātus, ķiploku, koriandra graudiņus, upeņu lapas pārsegšanai)
• cukurs siltumā rada pienskābes baktērijas, tāpēc sapildītās burciņas jānovieto istabas temperatūrā, bet tā, lai skābstot liekajam šķidrumam ir iespēja notecēt
• pēc 3-4 dienām, kad skābšanas process ir beidzies, burkām liek plastmasas (!!!) vāciņus un burkas tur ledusskapī
Pasniedz:
• piegriežot sīpoliņu un pievienojot eļļu vai skābu krējumu - sanāk lieliski sēņu salātiņi
Uzglabā:
• ledusskapī; pret pelējumu kalpo upeņu lapiņas, bet, ja tas tomēr uzrodas, bojātās sēnes noņem un pārējās ir lietojamas
Ieteikums, kā savā teritorijā ieaudzēt sēnes:
• kad iztīrītas baraviku un beku šūniņas, tās aplej ar ūdeni uz 3-4 dienām.
• viegli paceļot zemes slāni, šķidrumu ar sēņu atlikumiem paslidina zem velēnas
• ja princesēm zemes PH līmenis patiks, tiksiet pie ražas
• tikai neaizmirstiet par nodomu un nenopļaujiet ar zāles pļāvēju