Vai zini kā atšķiras kūpināta, sālīta un vītināta gaļa?

© Ilustratīvs attēls

3.lapa

Vītināšanas jeb kaltēšanas metode

Tāpat kā sālīšanas arī vītināšanas galvenais mērķis ir gaļu atdalīt no šķidruma un pagarināt tās uzglabāšanas termiņu. Tās pagatavošanai tiek izmantota sāls un dažādas garšvielas. Dienvideiropas valstīs vītināšanai nereti tiek izmantoti lieli gaļas gabali, piemēram, cūkas kāja. Šis process tiek veikts vairākos etapos un kopā var prasīt pat 15 mēnešus. Tikmēr amerikāņi vītināšanai biežāk izmanto sloksnēs grieztus liellopu gaļas gabalus. Protams, visvairāk šī metode izmantota tieši dienvidu valstīs, jo oriģināli gaļa tika kaltēta saules staros. Kaut Eiropā aizvien ir ražotāji, kuri gaļu vītina, izmantojot tradicionālās metodes, rūpnieciski gaļa tiek vītināta, izmantojot karstu, cirkulējošu gaisu, bet procesa beigu posmā tiek paaugstināta temperatūra, lai iznīcinātu baktērijas. Šādi apstrādāta gaļa visbiežāk tiek lietota kā uzkoda.

Izklaide

Latviešu audiovizuālās mākslas un elektroniskās mūzikas izpildītājs un producents Rick Feds (īstajā vārdā Rihards Fedotovs) sniedzis kolorītu performanci leģendārajā Parīzes teātra “Mulenrūža” klubā “La Machine du Moulin Rouge”, kur uzstājies kopā ar franču dziedātāju un elektronisko mūziķi Delaurentis.

Svarīgākais