Vai zini kā atšķiras kūpināta, sālīta un vītināta gaļa?

© Ilustratīvs attēls

3.lapa

Vītināšanas jeb kaltēšanas metode

Tāpat kā sālīšanas arī vītināšanas galvenais mērķis ir gaļu atdalīt no šķidruma un pagarināt tās uzglabāšanas termiņu. Tās pagatavošanai tiek izmantota sāls un dažādas garšvielas. Dienvideiropas valstīs vītināšanai nereti tiek izmantoti lieli gaļas gabali, piemēram, cūkas kāja. Šis process tiek veikts vairākos etapos un kopā var prasīt pat 15 mēnešus. Tikmēr amerikāņi vītināšanai biežāk izmanto sloksnēs grieztus liellopu gaļas gabalus. Protams, visvairāk šī metode izmantota tieši dienvidu valstīs, jo oriģināli gaļa tika kaltēta saules staros. Kaut Eiropā aizvien ir ražotāji, kuri gaļu vītina, izmantojot tradicionālās metodes, rūpnieciski gaļa tiek vītināta, izmantojot karstu, cirkulējošu gaisu, bet procesa beigu posmā tiek paaugstināta temperatūra, lai iznīcinātu baktērijas. Šādi apstrādāta gaļa visbiežāk tiek lietota kā uzkoda.

Izklaide

Ieraugot nosaukumu “Straume”, pirmās asociācijas uzreiz pārliecinoši rodas ar mūsu slaveno un oskaroto filmu, taču laimīgi nelaimīgā kārtā šādi saucas arī etnogrupa “Straume” (internetā gan var atrast arī kādu kāzu un ballīšu ansambli ar šādu nosaukumu). Ģimeniskas vērtības un senču gudrība – “Straume” ar savu debijas albumu piesakās atdzīvināt tautasdziesmu spēku.

Svarīgākais