Zinātnieki noskaidrojuši veidu, kurā visveselīgāk gatavot sēnes un izrādās, ka tas nav cept tās uz pannas, ziņo TIME.
Sēnes ir veselīgas tajās esošā uztura dzelzs, proteīnu, amino skābju, vairāku vitamīnu un minerālu dēļ, kā arī tajās ir maz tauku un kaloriju.
Tomēr, kā atklājies Spānijā esošajā Sēņu Tehnoloģiskās izpētes centrā, sēņu sastāvs un uzturvērtība cepšanas procesā var tikt ietekmēts negatīvi.
Pētījumā četru veidu sēnes tikušas vārītas, liktas mikroviļņu krāsnī, grilētas un ceptas.
Rezultātā atklājies, ka visvairāk uzturvērtību tās saglabā, ja tiek grilētas vai gatavotas mikroviļņos, kamēr ceptām un vārītām sēnēm novērota ievērojami mazāka antioksidantu aktivitāte.
Jo īpaši ceptas sēnes zaudējušas proteīnu un karbohidrātus, bet palielinājušas tauku daudzumu.