Piena zupas ir vienkārši un ātri pagatavojamas, arī viegli sagremojamas. Jāatzīst, ka tās ir arī lētākas nekā citas zupas, taču jautājums – cik bieži tās iekļauj ēdienkartē. Galvenais – nevajag uzskatīt, ka tām jābūt tikai bērnu ēdienkartē.
Protams, piena zupu galvenā sastāvdaļa ir piens, taču tā nav vienīgā, jo tai pievieno arī rīsus, rozīnes, griķus, makaronus, mannu, grūbas, miežu putraimus, klimpas, dārzeņus, piemēram, ķirbi, burkānus, pupiņas. Visas piena zupas vāra līdzīgi, pievieno nedaudz sāls, var pielikt arī cukuru. Viena no populārākajām ir piena zupa ar makaroniem. Franču virtuvē piena zupām pievieno arī šampinjonus, krējumu un pat vīnu, jo tur piena zupas vairāk asociējas ar biezzupām vai krēmzupām. No jebkuras biezputras var pagatavot piena zupu, atliek vien pieliet vairāk piena. Piena zupas parasti pasniedz siltas kā pirmo vai otro ēdienu pusdienās vai vakariņās kopā ar sviestmaizēm, taču var pasniegt arī kā desertu kopā ar ievārījumu vai augļiem, arī ar kanēli vai kakao, kas sajaukts ar cukuru.
Noderīgi!
* Piena zupai pienu un ūdeni parasti ņem vienādās daļās, tomēr piena porciju var arī samazināt līdz vienai trešdaļai no visa šķidruma daudzuma.
* Lai piena zupai uzlabotu garšu, tai var pievienot nedaudz sviesta, jo ar to var papildināt ne tikai biezputras, bet arī piena zupu. Receptes
Piena zupa ar tomātiem
Sastāvdaļas: burkāni, rācenis, sīpols, tomāti, piens, sāls.
Pagatavošana: burkānus, rāceni, sīpolu un tomātus sagriež, pārlej ar ūdeni un vāra 10 minūtes. Pēc tam uzmanīgi, nepārtraukti maisot, pievieno mannu, sviestu un ļauj, lai uzvārās vēl tikpat ilgi. Pievieno pienu, sāli pēc garšas un patur zupu vēl neilgi uz plīts.
Piena zupa ar kāpostiem
Sastāvdaļas: 300 g kāpostu, 2 burkāni, 100 g rāceņu, ceturtā daļa sīpola, 10 g sēņu, 3 ēdamkarotes sviesta, 5 glāzes ūdens, 10 glāzes piena, ēdamkarote krējuma, sāls pēc garšas.
Pagatavošana: kāpostus, dārzeņus un sēnes smalki sagriež, liek kastrolī, pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr gatava. Ieliek tajā sviestu. Pievieno sāli, pielej pienu un ļauj, lai uzvārās. Zupu var pasniegt ar krējumu.
Sēņu krēmzupa pienā
Sastāvdaļas: 500 g svaigu šampinjonu, litrs piena, glāze buljona, 4 ēdamkarotes miltu, 0,5 glāzes bieza krējuma, sīpols, sāls, baltie maltie pipari, zaļumi, augu eļļa.
Pagatavošana: sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Pievieno miltus un cep vēl 2 līdz 3 minūtes. Noņem no uguns un, nepārtraukti maisot, pievieno karstu buljonu. Seko līdzi, lai neveidojas kunkuļi. Uzmanīgi pievieno karstu pienu. Nomazgātās un sagrieztās sēnes pievieno zupai un vāra uz lēnas uguns vēl 20 minūtes. Sablenderē visu. Pievieno sāli, baltos piparus un uzsildītu krējumu. Pirms pasniegšanas pievieno sasmalcinātus zaļumus.