UZZINI, kādi ir citu tautu tradicionālie Ziemassvētku ēdieni

© Publicitātes foto

Ko likt Ziemassvētku vakariņu galdā, ar kādiem jauniem un neparastiem ēdieniem pārsteigt un iepriecināt savus tuvākos un draugus – šādi jautājumi pirms svētkiem nodarbina gandrīz katru. Jaunu, brīnumgardu un interesantu ēdienu receptes, kā arī iespēju tos nobaudīt pirms Ziemassvētkiem, bija sarūpējis Borjomi: Ziemassvētku pirmssvētku nedēļā, restorānā “Restorāns 3” vairāku Rīgas restorānu šefpavāri iepazīstināja ar piecu dažādu tautu (meksikāņu, itāļu, krievu, gruzīnu un grieķu) tradicionālajiem Ziemassvētku ēdieniem.

"Kopš seniem laikiem Krievijā daudzi cilvēki, kuri ir ticīgi, līdz Ziemassvētkiem ievēro gavēni. Cilvēki līdz tam laikam neēd daudzus ēdienus, tajā skaitā, arī zivis un gaļu, tāpēc pēc gavēņa beigām, Ziemassvētkos, galds tiek klāts ļoti bagātīgi un grezni ar visdažādākajiem zivju un gaļas ēdieniem. Galdā tiek celti pīļu, zosu, vistas, tītara, sivēna cepeši, dažādu meža dzīvnieku gaļa, pīrāgi un daudz kas cits. Protams, daudzi, kas neievēro gavēni, arī Jaunajā gadā uz galda liek visdažādākos ēdienus," stāsta Vitālijs Smirnovs, Krievu virtuves restorāns "Tēvocis Vaņa” šefpavārs.

“Meksikā uz svētku galda tiek klāts mazāk ēdienu, kā Latvijā. Meksika ir kukurūzas zeme, tāpēc liela daļa ēdienu tiek gatavoti tieši no kukurūzas. Tradicionāli galdā tiek likts tītars, tamales, gucamole un daudz kas cits. Viss ir atkarīgs no ģimenes stāvokļa, finansiālās situācijas, un arī no tā, ko katrs ēd. Tamales tiek gatavotas no kukurūzas mīklas, kurā iekšā tiek pildīta vistas fileja un meksikāņu zaļā mērce. Tradicionāli šis ēdiens tiek pasniegts uz banānu un kukurūzas lapām,” meksikāņu restorāna "El Santo X” šefpavārs Javier Garcia.

“Ar itāļiem ir mazliet savādāk nekā ar latviešiem, jo viņiem nav konkrētu svētku ēdienu. Galdā liek to, ko ēd ikdienā, taču ēdiens atšķiras dažādos Itālijas reģionos. Viens no klasiskajiem ēdieniem Itālijā ir antipasta, kas ir ļoti viegli pagatavojama no produktiem, kas parasti visiem ir mājās - marinēti dārzeņi, sēnes, sieri un vītinātas desas. Savukārt desertā tika izvēlēts viens no populārākajiem itāļu desertiem - tiramisu,” par itāļu virtuvi stāsta restorāna "Restorāns 3" šefpavārs Juris Dukaļskis.

Gruzīnu virtuves restorāna "Alaverdi” šefpavārs Šota Mudžirišvili: "Gruzijā nav ļoti izteiktas Ziemassvētku svinēšanas un kādas īpašas Ziemassvētku ēdienkartes, taču visi Gruzijas ēdieni tiek uzskatīti par svētku ēdieniem, jo gruzīnu virtuve ir ļoti bagātīga. Viens no šādiem ēdieniem ir sacivi, kurš tiek gatavots gan Jaunā gada, gan Ziemassvētku svinību galdam. Sacivi ir aukstā uzkoda un tiek gatavota no vistas vai tītara gaļas, un tiek pasniegta kopā ar riekstu mērci un gruzīnu garšvielām.”

“Arī Grieķijā tradicionāli svin Ziemassvētkus, un mūsu svētku galds tiek klāts ļoti dažādi. Tradicionālie Ziemassvētku ēdieni Grieķijā ir Feta Psiti - ceptais feta siers, Horiatiki - grieķu ciema salāti, Melitzanosalata - Baba Ghanoush, Kourabiedes - mandeļu sniega bumbas, Ryzogalo - rīsu pudiņš un pildīti baklažāni,” par grieķu virtuvi stāsta restorāna "Spitaki. Greek Deli Cafe” šefpavārs Anastasios Kolliopoulos.

Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.

Svarīgākais