RECEPTES: Svētku ēdieni latviskās krāsās

© Publicitātes foto

Latvijas svētku laikā nacionālais mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt radošas, veselīgas receptes, kas svētku galdam piešķirs ne vien jaunas garšu nianses, bet arī latvisku krāsainību!

Krēmīgā tomātu zupa

Sastāvdaļas (4 personām)

800 g konservētu tomātu savā sulā, bez mizas

1 liels sīpols

3 ķiploka daiviņas

200 ml 10% saldā krējuma

saišķis svaiga bazilika (var aizvietot ar kaltētu - apmēram 1,5 ēdamk.)

augu eļļa cepšanai

sāls un melnie pipari

Pagatavošana

Sīpolus un ķiplokus nomizo, sagriež nelielos gabalos un katlā apcep nelielā eļļas daudzumā līdz dārzeņi iegūst zeltainu nokrāsu. Pievieno tomātus (ja tomāti ir lieli, tos katlā mazliet saspaida). Visu uzvāra, liekot vāku un sildot uz lēnas uguns, līdz visi dārzeņi ir mīksti (~ 15 min). Dārzeņiem pievieno baziliku un sablenderē. Masu uzsilda un maisot pievieno saldo krējumu. Pasniedz kopā ar grauzdētu maizi. Zupa sanāk ļoti krēmīga un garšīga, labi sasilda aukstā rudens vakarā.

Biešu un krēmsiera maize

Sastāvdaļas

Biešu kārtai

160 g augstākās kvalitātes miltu

110 g pilngraudu miltu

1 ēdamk. cepamā pulvera

1 tējk. sāls

250 g biešu biezeņa (vārītas vai ceptas, sablenderētas bietas)

3 olas

65 g sviesta

180 g paniņu

Krēmsiera kārtai

200 g krēmsiera (govs vai kazas - pēc izvēles)

1 ola

1 ēdamk. miltu

dažas ēdamk. sakapātu zaļumu, (var lietot kaltētas vai izmantot krēmsieru ar zaļumu piedevu)

Pagatavošana

Samaisa kopā miltus, pievieno sāli un cepamo pulveri. Cita traukā sakuļ olas, pievieno paniņas, izkausētu sviestu un biešu biezeni. Biešu mazai pakāpeniski pievieno miltus, labi samaisa. Atsevišķā traukā uzputo krēmsieru, pievieno miltus, olu, zaļumus un labi samaisa. Ietaukotā maizes cepamtraukā (~ 10x20 cm) kārtās vienu virs otras liek biešu un krēmsiera masas (sākumā liek biešu masu, tad krēmsieru, tad atkal biešu - tik daudz kārtas, kamēr izlietotas visas izejvielas). Liek sakarsētā cepeškrāsnī un 180° C temperatūrā cep apmēram 50 min. Pirms pasniegšanas atdzesē.

Biešu panna cotta ar cidoniju musu

Lai gan “panna cotta” neizklausās latviski, nevaram šo maigo, uz mēles kūstošo desertu nosaukt par želeju. Tomēr tā sastāvdaļas ir gana latviskas, lai šis ēdiens atrastu vietu mūsu svētku galdā! “Panna cotta”, tulkojumā no itāļu valodas, nozīmē “vārīts saldais krējums”, kas arī piešķir desertam tā maigumu, savukārt bietes piešķir ēdienam saldumu, tiešām īpašu garšu un spilgtu krāsu.

Sastāvdaļas (8 personām)

Biešu kārtai

250 g nomizotu biešu, sagrieztu ļoti mazos kubiņos

500 ml saldā krējuma (35%)

Šķipsniņa sāls

1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)

3 ēdamk. medus

2 ēdamk. citrona sulas

Cidoniju musam

120 ml cidoniju sulas (var lietot arī citu citrusaugļu)

100 g sviesta

4 olu dzeltenumi

120 ml saldā krējuma

1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)

55 g cukura

Pagatavošana

Biešu panna cotta

Bietes, saldo krējumu un sāli uzvāra un tad silda uz lēnās uguns ~25 min, līdz bietes kļūst mīkstas. Nedaudz atdzesē. Visu masu labi sablenderē un izkāš caur sietu (lai desertā nebūtu biešu gabaliņu). Masu atkal liek uz uguns un pievieno uzbriedinātu želatīnu, kad tas izkusis - noņem no plīts, pievieno medu un citrona sulu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.

Cidoniju musam

75 g sviesta, 15 g cukura un cidoniju sulu uzsilda, lai sviests un cukurs izkūst. Citā traukā saputo olu dzeltenumus ar atlikušu cukuru. Tad olu masu lēni maisot, pielej karstam cidoniju sulas maisījumu. Turpina uz lēnās uguns vārīt, līdz masa sabiezē. Pievieno uzbriedinātu želatīnu, to labi izkausē. Noņem masu no plīts un pievieno atlikušos 25 g sviesta.Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad pievieno saldo krējumu un labi samaisa.

Abas masas kārto caurspīdīgs stikla traukos, atdzesē ledusskapī vismaz 4h (līdz deserts sastingst).

Izklaide

«Man vienmēr ir bijis sapnis nospēlēt kādu jaudīgu vēsturisku personību, un nu tas ir piepildījies,» saka skatītāju mīlētais teātra un kino aktieris Andris Bulis.

Svarīgākais