VĒRTS NOBAUDĪT: Kabači ar siera cepurīti

AIGARS JANSONS ir ne tikai talantīgs fotomākslas meistars, viņam lieliski padodas arī visdažādāko ēdienu gatavošana © Privāts arhīvs

Pieredzējušais fotomākslas meistars un slavenību kāzu fotogrāfs Aigars Jansons ir arī azartisks un prasmīgs ēst gatavotājs. Un šodien Neatkarīgās lasītājiem viņš piedāvā nobaudīt ar liellopu gaļu pildītus kabaču gredzentiņus.

«Mani sauc Aigars, taču draugi mani visu mūžu sauc tikai par Zaķīti,» viņš raksta savā recepšu lapā internetā labuapetiti.com. Tur pazīstamais fotogrāfs ikvienu interesentu aicina gatavot kopā dažādas gardas lietas - gan klasiskus ēdienus no visas pasaules, gan jaunus un nepazīstamus ēdienus pēc oriģinālām receptēm. Un, lai lasītājs nepazustu plašajā recepšu klāstā un atrastu visgaršīgāko recepti, Zaķītis tās sašķirojis pēc to sastāva, gatavošanas metodes un kulinārijas virtuves.

«Pildīti kabaču gredzentiņi ir klasiska rudens recepte, un tai ir daudz dažādu variāciju. Šoreiz aicinu jūs pagatavot kabaču gredzentiņus, pildītus ar maltu liellopu gaļu, izrotāt ar tomātu šķēlīti un virsū uzlikt siera cepurīti, kas cepoties izkusīs un piedos kabaču gredzentiņiem gan skaistu izskatu, gan lielisku garšu,» Aigars Jansons uzrunā īpaši Neatkarīgās lasītājus, uzsverot, ka recepte ir ļoti vienkārša un kabacīši sanāk ļoti garšīgi. «Principā sanāk sātīgs pamatēdiens ģimenes vakariņām un ar šo recepti var palutināt arī ciemiņus. Protams, ka viesi sāks tincināt saimnieci, lai viņa padalās ar šā garduma recepti, un saimniece šajā vakarā būs topā!» Zaķītis nešaubās.

Ar ēst gatavošanu viņš aizrāvās jau skolas gados, un 1973. gadā izdevniecībā Liesma izdotā G. Lindes un H. Knobloha pavārgrāmata Labu apetīti! bija Aigara mīļākā lasāmviela. Vecāki, protams, bija priecīgi, ka dēls, atnākot no skolas, pats sev prata pagatavot ēst. «Es gan atceros vienu reizi, kad vecāki nemaz nebija priecīgi: tēvs bija mednieks, un reiz, kad viņš bija atvedis ap divdesmit kilogramiem meža gaļas, mamma palūdza, lai to novāru. Ieliku milzīgā katlā, vārīju un sapratu, ka jāpieliek arī sāls. Vannasistabā stāvēja paciņa, kur krievu valodā bija rakstīts Persoļ. Domāju, ka tas ir sāls kopā ar pipariem. Puspaciņu iebēru... Nu, visu gaļu nācās izmest ārā, jo, kā izrādījās, tas bija veļas pulveris...» Aigars tagad to atminas ar smaidu un saka, ka nekādus citus meistarstiķus virtuvē nav sadarījis.

***

AR LIELLOPU GAĻU PILDĪTI KABAČU GREDZENTIŅI

Sastāvdaļas: vienu kilogramu liels kabacis, 500 g maltas liellopu gaļas, 1 ola, pāris tomātu, 100 g Krievijas siera, 50 g parmezana siera, sviests, augu eļļa, sāls, pipari, rozmarīna zariņi

Pagatavošana:

Ņem kabacīti apmēram 8-10 cm diametrā un sagriež to 3-4 cm biezās ripās, izņem mīksto vidu un nogriež miziņu

Liellopu maltajai gaļai pievieno sarīvētu parmezana sieru, olu, sāli, svaigi maltus melnos piparus un gaļas garšvielas pēc izvēles; visu samaisa

Smalki sagriež vienu sīpolu un apcep sviestā līdz zeltainam brūnumam

Pievieno smalki sagrieztu ķiploka daiviņu un cep vēl minūti

Atdzesē un pievieno maltās gaļas masai, atkal visu samaisām līdz viendabīgai konsistencei

Ar maltās gaļas masu pilda kabaču gredzentiņus un apcep tos uz pannas 3-4 minūtes no katras puses

Apceptos kabaču gredzentiņus liek uz cepešpannas, virsū liek tomāta šķēlīti, uzber nedaudz svaigi maltus melnos piparus un sāli, beigās uzliek uz tomātiem sarīvēta Krievijas siera cepurīti un pievieno rozmarīna zariņus

Liek cepties cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā, cep apmēram 30 minūšu, līdz siers ir izkusis un nedaudz apcepies

Piedevas nav vajadzīgas, taču, ja vēlaties, var uzlikt mazu krējuma cepurīti

Lai labi garšo un - labu apetīti!



Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais