«Siermaizīte ir iecienīta un viegli pagatavojama uzkoda izsalkuma remdēšanai, tomēr to nevajadzētu ievietot kategorijā fast food,» uzsver Restorāna 3 šefpavārs Juris Dukaļskis.
Viņš uzskata, ka patiesi gardas siermaizītes noslēpums ir labs siers. Šķēlītēm jābūt pietiekami plānām, lai akcentētu citu piedevu garšas nianses. Un mūsdienās gards, viņaprāt, nozīmē arī glīti noformēts un veselīgs, tāpēc šefpavārs iesaka ļauties eksperimentiem - pievienot garšaugus, dārzeņus, ogas un augļus - jo krāsaināka siermaizīte, jo labāk. «Siermaizīte ir ļoti pateicīgs ēdiens, jo to ir viegli pagatavot, turklāt to var ēst ar rokām vai galda piederumiem. Maizīti var sagriezt mazākos gabaliņos kā kanapē vai gluži otrādi - pasniegt veselu kā pamatēdienu,» stāsta Juris Dukaļskis un piedāvā piecas savas visiecienītākās siermaizīšu receptes.
***
Ar ceptām sēnēm un spinātiem
Vajadzēs (4 personām):
4 šķēles tostermaizes, 4 šķēles amoliņa vai Holandes Light siera, 200 g sēņu (šampinjoni vai austersēnes), šalotes sīpolu, daiviņu ķiploka, zariņu timiāna, 100 g spinātu, eļļu cepšanai, sāli un piparus (pēc garšas)
• Karstā pannā ar eļļu apcep iepriekš sakapātu šaloti, ķiploku, pievieno sagrieztas sēnes un visu kārtīgi sacep
• Liek klāt spinātus un noņem no uguns, pieber sāli un piparus pēc garšas
• Uz maizes kārto sēnes ar spinātiem, pārklāj ar sieru un cep krāsnī
• Pasniedz karstu.
***
Ar sālītu gurķi un selerijas mērci
Vajadzēs (4 personām):
4 šķēles tostermaizes, 4 šķēles Krievijas Light siera, 100 g tomātu mērces, 100 g seleriju sakņu, šalotes sīpolu, daiviņu ķiploka, 2 sālītus gurķus, sāli, cukuru, kapātus pētersīļus (pēc garšas), eļļu
• Uzkarsētā katliņā ar eļļu izsautē iepriekš sakapātu šaloti un sasmalcinātu ķiploku, pievieno smalki kubiņos sagrieztu seleriju, pasautē pāris minūšu, papildina ar tomātu mērci
• Uzliek katliņam vāku un uz lēnas uguns sautē apmēram 30 minūšu (līdz selerija mīksta)
• Pieber sāli un cukuru pēc garšas, atdzesē
• Uz maizes smērē biezā kārtā mērci, pārklāj ar šķēlēs sagrieztu sālītu gurķi, tad - ar sieru un cep krāsnī, līdz siers izkusis un maizes apakša zeltaina
• Padoms: pirms cepšanas tostermaizi var sagriezt mazākos gabaliņos, veidojot pirkstiņuzkodas
***
Ar brieža gaļas desu
Vajadzēs (4 personām):
4 šķēles sēklu maizes, pusi iepakojuma Trikata Maasdam siera šķēlēs, 2 ēd.k. graudu sinepju, 4 ēd.k. tomātu mērces, sarkano sīpolu un
100 g vītinātas brieža gaļas desas
•Graudu sinepes sajauc ar tomātu mērci, pārsmērē katru maizi, kārto iepriekš sagrieztus sīpolus, tad pa virsu liek plāni sagrieztu brieža desu un pārsedz ar siera šķēli
•Cep cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā aptuveni 5 minūtes (līdz siers izkusis)
***
Ar Grenlandes savvaļas garnelēm un rīvētu olu
Vajadzēs (4 personām):
4 šķēles tostermaizes, 4 šķēles Holandes Light siera šķēlēs, 4 ēd.k. majonēzes, 200 g tvaicētu garneļu, 2 olas, kapātas dilles, sāli, piparus (pēc garšas)
• Majonēzei pievieno iepriekš notvaicētas, sagrieztas Grenlandes garneles, sakapātas dilles, sāli un piparus (pēc garšas) un smērē uz maizes
•Pārklāj ar siera šķēlēm
•Padoms: labi garšo kā piedeva zaļajiem lapu salātiem
***
Ar lāceņu ievārījumu un amoliņa sieru
Vajadzēs (4 personām):
4 šķēles rudzu maizes, 100 g lāceņu, 100 g cukura, 4 šķēles amoliņa siera, 4 karotes skābā krējuma
• Lācenes savāra ar cukuru, atdzesē
• Liek ievārījumu uz maizes, pārklāj ar sieru, cep krāsnī
• Pasniedz ar skābo krējumu