"ĶIRBĪŠSVĒTKU" RECEPTES: Ko pagatavot no ķirbja?

© SCANPIX

Rudenī aktuāls kļūst jautājums par to, kādus ēdienus pagatavot no ķirbja, jo ar ceptu ķirbi nevienu vairs nepārsteigsi. 

Veikals ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā trīs rudenīgas receptes, kas atklās šim rudens dārzenim jaunas garšas nianses un iederēsies gan ikdienā, gan uz svētku galda.

Salāti ar ceptu ķirbi, bietēm un fetas sieru

Sastāvdaļas (4-6 personām)
4 nelielas bietes
1 mazs ķirbis (~300 g)
200 g fetas siera
dažas saujas svaigu spinātu lapu (var aizvietot vai sajaukt uz pusi ar rukolu)
3-4 ēdk. ķirbju sēklu, viegli apgrauzdētu
olīveļļa (vislabāk izmantot Extra Virgin - pirmā spieduma olīveļļu)
1 tējk. kaltēta timiāna
2 ēdk. balzametiķa
sāls un melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana
Bietes un ķirbi nomazgā, notīra un sagriež nelielos kubiņos. Dārzeņus apslaki ar ēdamkaroti olīveļļas, timiānu, sāli un pipariem; cep līdz 180°C sakarsētā krāsnī aptuveni 30 minūtes līdz dārzeņi ir gatavi. Nedaudz atdzesē. Zaļās lapas samaisi ar dažām ēdk. olīveļļas, balzametiķi, sāli un pipariem, pievieno ķirbi un bietes, viegli samaisa. Virsū liec sagrieztus fetas siera gabalus, pārkaisi ar ķirbju sēklām un pasniedz.


Pilngraudu pasta ķirbju-siera mērcē

Sastāvdaļas (4-6 personām)
1 sviesta ķirbis (500 - 600 g), nomizots un sagriezts mazos gabaliņos
2 ķiploka daiviņas
1 neliels sīpols
rafinētā augu eļļa, cepšanai (olīveļļu, rapšu vai saulespuķu)
3-4 ēdk. krēmsiera (svaigā siera)
dažas šķēles cūkgaļas cauraudzīša
400 g pilngraudu pastas (jebkuras formas - spaghetti, penne u.c.)
muskatrieksts, sāls un melnie pipari
rīvēts parmezāna siers

Pagatavošana
Cauraudzi sagriež mazos gabaliņos un apcep uz sausās pannas līdz gabaliņi ir kraukšķīgi. Noņem no pannas un liek uz papīra dvieļa (tas uzsūks liekas taukvielas).
Lielā pannā apcep sīpolus un ķiplokus, sagrieztus mazos gabaliņos, līdz dārzeņi ir zeltaini. Pievieno sagrieztu ķirbi, samaisa un apcep. Tad pielej nedaudz ūdens, pievieno sāli un piparus, pannai uzliek vāku un sautē, laiku pa laikam apmaisot, līdz ķirbis ir ļoti mīksts.
Lielā katlā uzvāri ūdeni un gatavo pastu (vāri 1 min mazāk, nekā norādīts uz iepakojuma).
Apceptus dārzeņus kopā ar 1 glāzi ūdens, kurā tiek vārīta pasta, sablenderē viendabīgā, krēmīgā biezenī. Izlej biezeni atpakaļ pannā, pievieno krēmsieru un šķipsniņu malta muskatrieksta, uzvāri. Mērcē liek pastu, labi samaisi un patur uz uguns vēl kādu minūti.
Kārto pastu uz šķīvjiem, pārkaisot ar cauraudzi un parmezāna sieru.

Rudenīgā ķirbju tējas kūka

Sastāvdaļas (10-12 gabaliņi)
120 g rafinētās rapšu eļļas
140 g brūnā cukura (var izmantot arī baltu)
1 tējk. vaniļas cukura
1 ola
200 g ķirbju biezeņa*
~100 g riekstu, sakapātu(valriekstu, lazdu, mandeļu vai citu, var pievienot klāt arī rozīnes)
150 g kviešu miltu (100 g augstākā labuma + 50 g pilngraudu)
šķīpsniņa sāls
1 tējk. maltā kanēļa
1/2 tējk. maltā muskatrieksta
1/2 tējk. cepamā pulvera

Pagatavošana
1) Ietauko cepampannu (20 cm diametrā) un izklāj pamatni ar cepampapīru. Krāsni sakarsē līdz 180° C
2) Bļodā sajauc miltus, garšvielas, vaniļas cukuru, sāli un cepamo pulveri
3) Citā bļodā sajauc eļļu, cukuru
4) Pievieno olu un labi samaisi
5) Pievieno pusi ķirbju biezeņa, tad pusi miltu maisījuma, tad atkal ķirbi un miltus
6) Iemaisi riekstus
7) Ielej masu cepampannā un cep ~40 minūtes, pārbaudot ar kociņu. Kad kūka ir gatava, iedurot tās vidū, kociņam jābūt sausam. Kūku pirms pasniegšanas atdzesē.

Svarīgākais