Daudzveidīgi un īpaši aromātiski salāti ir rudens priekšrocība. Ēdienkartē vēl gribas saglabāt vasaras atspirdzinošo svaigumu un vieglumu, bet vienlaikus rodas vēlme arī pēc kaut kā sātīgāka.
Gribas arī nedaudz atkāpties no klasiskajām receptēm. Laba iespēja, kā to izdarīt, ir jauna veida salātu mērces, kuru būtiska sastāvdaļa ir kvalitatīva augu eļļa, ko cilvēki nereti izvēlas kā veselīgāku alternatīvu krējumam un majonēzei. Šoruden par daudzveidīgām eļļas šķirnēm parūpējies Latvijas ražotājs - SIA Iecavnieks&Co, piedāvājot rapšu eļļu ar sinepju, citronu un koriandra, seleriju, ķiploku un pat apelsīnu aromātu. Liekot tās lietā, salāti iegūst jaunas nianses, un, ja gadās, ka mājās nav sastāvdaļu, kas piešķirtu ēdienam attiecīgo garšu, šo problēmu var atrisināt īstās eļļas izvēle.
*
Rīsu salāti ar dārzeņiem un valriekstiem
Sastāvdaļas:
• 1 glāze rīsu
• 1 sarkanais sīpols
• 1 paprika
• sauja kapātu zaļumu
• 2 ēdamkarotes kapātu valriekstu
• sāls pēc garšas
• 5 ēdamkarotes rapšu eļļas Iecavnieks ar apelsīnu aromātu
• 4 ēdamkarotes citronu sulas
Pagatavošana:
rīsus izvāra, notecina un atdzesē; riekstus viegli apgrauzdē uz sausas pannas; sīpolu un papriku sīki sagriež, sajauc ar rīsiem un zaļumiem, pievieno sāli; sajauc eļļu ar citronu sulu, visas sastāvdaļas uzmanīgi samaisa.
*
Vakariņu salāti
Sastāvdaļas:
• 2 tomāti
• 1 gurķis
• 200 g Ķīnas kāpostu
• 150 g pilngraudu makaronu fusilli
• 1 olas dzeltenums
• 3 ēdamkarotes rapšu eļļas Iecavnieks ar sinepju aromātu
• pustējkarote citronu sulas
• malti melnie pipari
• cukurs un sāls pēc garšas
Pagatavošana: makaronus izvāra, neļaujot tiem izjukt, atdzesē aukstā ūdenī, notecina, nosusina; Ķīnas kāpostu smalki sagriež, tomātus un gurķi sagriež kubiņos; olas dzeltenumu sajauc ar eļļu, citronu sulu, pipariem, sāli un cukuru; salātu traukā liek makaronus, pārliek ar dārzeņiem, pārlej ar sagatavoto mērci.
*
Pikantie baklažānu salāti
Sastāvdaļas:
• 1 baklažāns
• 1 tomāts
• 1 dzeltenā paprika
• 1 neliels burkāns
• 1 neliels sīpols
• 1 ķiploka daiviņa
• nedaudz
pētersīļu zaļumu
• 1 ēdamkarote 9% etiķa
• 2 ēdamkarotes rapšu eļļas Iecavnieks ar ķiploku aromātu
• pustējkarote sezama sēkliņu
• pustējkarote medus
• 1 tējkarote sojas mērces
Pagatavošana: baklažānu sagriež strēmelītēs, apkaisa ar sāli un atstāj uz pusstundu; sīpolu sagriež ripiņās, pētersīļus smalki sakapā, ķiploka daiviņu izspiež spiedē, notīrītu burkānu sarīvē ar sakņu rīvi, papriku un tomātu sagriež salmiņos. Pannā uzkarsē eļļu, uz vidējas uguns tajā maisot apcep baklažānus (7-9 minūtes), liek bļodā, atdzesē, pievieno visas pārējās sastāvdaļas, uz vienu diennakti novieto ledusskapī.
*
Salāti ar fetas sieru
Sastāvdaļas:
• 1 sauja rukolas lapiņu
• 50 g fetas siera
• 2 miltaini tomāti
• 1 sauja granātābolu sēkliņu
• 2 ēdamkarotes rapšu eļļas Iecavnieks ar citronu un koriandra aromātu
• malti melnie pipari
• sāls
Pagatavošana: tomātus griež šķēlītēs un kopā ar rukolu kārto traukā, uzkaisa sāli, piparus un sadrupinātu sieru, pārslacina ar eļļu un pārkaisa ar granātābolu sēkliņām.
*
Vieglie vitamīnu salāti
Sastāvdaļas:
• 300 g galviņkāpostu
• 2 svaigi gurķi
• 2 paprikas
• 2 ēdamkarotes kapātu zaļumu pēc izvēles
• 4 ēdamkarotes rapšu eļļas Iecavnieks ar seleriju aromātu
• 1 tējkarote cukura
• 1 ēdamkarote 9% etiķa
• saujiņa dzērveņu
• sāls pēc garšas
Pagatavošana: kāpostus sarīvē, pārkaisa ar sāli un nedaudz saspaida; papriku sagriež strēmelītēs, gurķus - ripiņās, visu liek bļodā, pievieno zaļumus un sajauc; samaisa eļļu, etiķi, cukuru un sāli, iegūto maisījumu pārlej salātiem, sajauc, liek salātu traukā, rotā ar dzērvenēm.