RECEPTES: Rudenīgām pusdienām

© Shutterstok

Ja mums iegadās brīdis, kad var papētīt tendences savā ēdienkartē, bieži vien atklājas, ka tai nav īpaši ciešas saistības ar gadalaiku. Jo gandrīz visus produktus var dabūt tikpat kā vienmēr. Tas nedaudz apslāpē rudens pilnbrieda izjūtu, kad visa tik daudz un viss tik svaigs, vērtīgs, vitamīniem bagāts. Lai izdodas bagātināt arī savu ēdienkarti!

Gaļa ar plūmēm

Sastāvdaļas:

• 1 kg cūkas karbonādes bez kaula un ādas

• 100 g svaigu plūmju

• 6 krustnagliņas

• sāls, malti

melnie pipari

• 2 ēdamkarotes cukura

• 1 tējkarote sinepju pulvera

Pagatavošana: cepeškrāsni iesilda līdz 170 - 180 grādiem. Gaļu ierīvē ar sāli un pipariem, tajā sadur krustnagliņas. Liek sautējamā traukā vai dziļā plātī, kurā ieliets nedaudz ūdens. Cukuru sajauc ar sinepju pulveri, pārkaisa gaļai, tai apkārt saliek plūmju pusītes. Liek cepeškrāsnī, cep aptuveni stundu, laiku pa laikam aplaistot ar cepeša šķidrumu, ko vajadzības gadījumā var papildināt ar ūdeni. Griež šķēlēs, pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem un svaigu dārzeņu salātiem.

*

Ķirbju salāti ar brūklenēm

Sastāvdaļas:

• 200 g ķirbju mīkstuma

• 2 ēdamkarotes medus

• 2 ēdamkarotes svaigi spiestas cidoniju sulas

• 1 ābols

• saujiņa gatavu brūkleņu

• šķipsniņa

sāls

Pagatavošana: ķirbi un ābolu sarīvē ar rupjo rīvi, apslacina ar cidoniju sulu, pievieno medu, sāli, sajauc, uzkaisa brūklenes, ļauj kādu laiku ievilkties.

Ja cidonijas nav pieejamas, var izmantot citronu sulu, bet brūklenes iespējams aizstāt ar dzērvenēm.

*

Sātīgā sīpolu zupa ar sēnēm

Sastāvdaļas (vienai porcijai):

• 150 g sīpolu

• 1 glāze buljona

• 3 ēdamkarotes sviesta

• 1 ēdamkarote miltu

• sāls, pipari, lauru lapa

• 30 g siera

• 30 g meža sēņu

• šķēlīte cauraugušas dūmotas cūkgaļas

• kapāti zaļumi

• pilngraudu tostermaizes šķēle

Pagatavošana: sīpolus nomizo un sagriež ripiņās, apcep divās ēdamkarotēs sviesta zeltainus, pievieno buljonu, sāli, piparus un lauru lapu, sautē mīkstus. Lauru lapu izņem, ar blendera palīdzību (vai arī izberžot caur sietu) iegūst viendabīgu šķidrumu. Ja konsistence šķiet pieņemama, to var arī nedarīt. Dūmoto gaļu sagriež mazos gabaliņos, apcep uz pannas. Kad izdalās tauki, pievieno sagrieztas sēnes un cep gatavas. Atlikušajā sviestā nedaudz apbrūnina miltus, pievieno sagatavoto šķidrumu un maisot karsē, līdz tas iegūst biezzupas konsistenci. Lej šķīvī, vidū liek saceptās sēnes, uzkaisa rīvētu sieru un zaļumus. Klāt pasniedz tostermaizi.

*

Smiltsērkšķu krēms

Sastāvdaļas:

• pusglāze sablenderētas svaigu smiltsērkšķu masas bez sēkliņām

• 200 g ķirbju biezeņa ar pusglāzi (vai vairāk - pēc garšas) cukura

• 500 ml saldā krējuma (35%)

• 2 ēdamkarotes želatīna

Pagatavošana: ķirbju biezeni sagatavo iepriekš, sagriežot notīrītu ķirbi gabaliņos, sasautējot mīkstu kopā ar cukuru, sablenderējot un atdzesējot. To sajauc ar smiltsērkšķu masu, pievieno izšķīdinātu želatīnu, kas sagatavots atbilstoši norādēm uz iepakojuma, samaisa un ieliek ledusskapī. Kad masa sāk sastingt, iecilā saputotu saldo krējumu. Liek deserta trauciņos, rotā pēc saviem ieskatiem, novieto ledusskapī, lai pilnīgi sastingst.

Šo krēmu var pasniegt bez piedevām vai ar dažādām saldām mērcēm (vaniļas, šokolādes, olu liķiera u.c.), likt uz gatava biskvīta šķēlēm, kā arī izmantot dažādu kūku pildījumam.



Svarīgākais