VIRTUVĒ: Neparastais baklažāns

© Shutterstok

Baklažānu nevar ierindot populārāko dārzeņu pirmajās rindās, taču par nemīlētu arī to nekādi nevar nosaukt. Baklažāni ir pieejami visu gadu, taču par to labāko laiku uzskata, sākot ar jūliju, līdz pat oktobrim, kad var gatavot ēdienus pēc sirds patikas dažādos veidos.

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 24

olbaltumvielas 1,2 g

ogļhidrāti 4,5 g

tauki 0,1 g

ūdens 91 g

***

Ārstnieciskās īpašības

• Palīdz, ja ir mazasinība, samazina holesterīna līmeni asinīs.

• Rekomendē lietot, ja ir cukura diabēts, nieru un aknu slimības.

• Lieto kā ārstniecisku uzturu, ja ir

ateroskleroze, piemīt urīndzenošas īpašības, stimulē zarnu trakta darbību.

• Baklažānu sulai raksturīgas antiseptiskas un antibakteriālas īpašības, tā palīdz uzveikt infekcijas. Profilaktiskā nolūkā sulu ieteicams dzert pa pusglāzei 25 minūtes pirms ēšanas.

***

Kā izvēlēties baklažānus

• Jaunos baklažānos ir maz solanīna, bet vecumu var noteikt pēc kātiņa un mizas. Svaigam baklažānam arī kātiņš ir svaigs un zaļš, uz mizas nav brūnu plankumu, tā nav slidena, krunkaina un nav arī sausa.

• Gandrīz baltajos baklažānos solanīna praktiski nav, bet garša ir ļoti maiga un patīkama. Ja baklažāna miza ir tumšāka, tā sastāvā ir vairāk antioksidantu.

• Nevajag izvēlēties pārāk lielus un mīkstus baklažānus.

***

Baklažānu CV

• Satur sabalansētu mikroelementu un B grupas, C, P, PP, D vitamīnu kompleksu, kāliju, magniju, fosforu, sēru, dzelzi, jodu, cinku. Sastāvā ir šķiedrvielas, pektīni, organiskās skābes.

• Baklažāni mēdz būt dažādās krāsās, izplatītākie ir violetie. Forma mēdz būt iegarena un apaļa. Par vērtīgākajiem, garšīgākajiem un ārstnieciskākajiem uzskata baklažānus, kuriem ir melna miziņa.

• Var izaugt ar diametru 20 cm, garums - līdz 30 cm.

• Specifisko rūgto garšu baklažānam rada solanīns M, taču no tās var viegli atbrīvoties - baklažānu sagriež, liek traukā un pārkaisa ar sāli. Pēc kāda laika izveidosies sula, kuru var nomazgāt ar aukstu ūdeni. Rūgtums pazudīs arī tad, ja baklažānus novārīs ūdenī vai saceps cepeškrāsnī, bet pēc tam viegli saspiedīs.

• Nav ieteicams ēst pārgatavojušos baklažānus, jo tajos ir daudz solanīna M.

• Uzturā izmanto vārītus, sutinātus, ceptus, marinētus, kaltētus baklažānus. Tos izmanto salātu, mērču un biezeņu pagatavošanai.

• Baklažānu mīkstums ir maigs, zaļgani dzeltens, satur daudz ūdens, tam ir īpatnēja smarža.

• Viens no garšīgākajiem baklažānu ēdieniem - ikri. Cepeškrāsnī ceptus baklažānus notīra no mizas, sasmalcina un sajauc ar zaļumiem - pētersīļiem, dillēm, seleriju, pievieno sīpolus, ķiplokus un tomātus, kuri vislabāk sader ar baklažāniem.

• Baklažāni lieliski garšo ne tikai kombinācijā ar tomātiem, bet arī ar sieru un ķiploku.

• Baklažānus nevajag gatavot lielā daudzumā eļļas, lai visus vitamīnus un mikroelementus uzņemtu organisms, nevis tie paliktu eļļā.

• Ja tiek gatavoti pildīti baklažāni, tad tos ieteicams pārgriezt uz pusēm un malās iegriezt. Tas jādara tādēļ, ka apstrādes procesā miza lobās un plaisā.

• Uzglabā tumšā un vēsā vietā, taču ne ilgāk par desmit dienām.

***

ĒDIENI no baklažāniem

Veģetāras baklažānu kotletes

Sastāvdaļas:

• 800 g baklažānu

• 100 g cietā siera

• 2 šķēles rudzu maizes

• 50 g panētu sausiņu

• 2 olas

• 3 ķiploka daiviņas

• 50 ml piena

• 2 ēdamkarotes eļļas

• sāls, pipari

Pagatavošana:

baklažānus sagriež nelielos kubikos un apcep eļļā. Kamēr tie atdziest, sarīvē uz smalkas rīves sieru un sasmalcina ķiploku. Maizi izmērcē pienā. Atdzisušus baklažānus sablenderē, kamēr iegūst viendabīgu masu. Pēc tam pievieno izmērcēto maizi, sarīvēto sieru un ķiploku, olas, sāli un piparus pēc garšas. Visu rūpīgi samaisa. Ja masa ir pārāk šķidra, pievieno mazliet panētu sausiņu. Veido kotletes un apviļā tās sausiņos. Pēc tam cep kā tradicionālās kotletes, kamēr iegūst zeltainu garoziņu.

***

Kefīra pankūkas ar vistu un baklažāniem

Sastāvdaļas:

mīklai

• 2 olas

• 800 g kefīra

• 2 ēdamkarotes cukura

• tējkarote sodas

• sāls

• 350 g miltu

• 3 ēdamkarotes eļļas

pildījumam

• 400 g baklažānu

• 350 g vistas gaļas farša

• sīpols

• zaļumi

• sāls

• pipari

• eļļa

Pagatavošana: uz pannas apcep smalki sagrieztus sīpolus, pēc laiciņa pievieno gaļu, pēc tam - sagrieztus baklažānus. Samaisa, pievieno sāli. Sautē apmēram 15 minūšu. Uzkaisa melnos piparus un zaļumus. Tiklīdz masa sāk zaudēt daļu šķidruma, noņem to no plīts un ļauj, lai atdziest. Mīklai sakuļ olas, cukuru un sāli, pievieno kefīru un eļļu, pēc tam - miltus un sodu. Uz pannas cep pankūkas, ne pārāk biezas no abām pusēm, lai gan katrs biezumu var regulēt pēc savas gaumes. Liek pankūkas uz šķīvja, kārto pildījumu uz katras un sarullē.

***

Baklažānu mērce pie spageti

Sastāvdaļas:

• 800 g baklažānu

• 500 g spageti

• 400 g tomātu

• 4 ķiploka daiviņas

• olīveļļa

• baziliks

• sāls

• pipari

Pagatavošana: šai receptei baklažāni ir iepriekš jāsacep cepeškrāsnī. Tas aizņems apmēram stundu, lai dārzeņi būtu mīksti. Kamēr baklažāni cepas, novāra spageti. Kad baklažāni ir izņemti no cepeškrāsns, ļauj tiem nedaudz atdzist. Pēc tam tiem uzmanīgi novelk mizu. Ķiploku smalki sagriež un apcep olīveļļā apmēram 2 minūtes. Pēc tam tiem pievieno lielos kubikos sagrieztus tomātus. Sautē, kamēr pazūd gandrīz viss šķidrums. Finālā pievieno kubikos sagrieztus baklažānus, uzkaisa sāli un piparus. Pasniedz kopā ar spageti. Ēdienu var dekorēt ar sasmalcinātu baziliku.

***

Salāti no grilētiem baklažāniem

Sastāvdaļas:

• liels baklažāns

• violets sīpols

• avokado

• citrons

• rapšu un olīveļļa

• ēdamkarote sarkanā vīna etiķa

• tējkarote Dižonas sinepju

• medus

• oregano

• pētersīļi

• sāls, pipari

Pagatavošana: baklažānus sagriež riņķīšos, apmēram 2,5 cm biezus. Sīpolus notīra, sagriež lielos gredzenos. Apslaka tos ar rapšu eļļu un gatavo uz grila, kamēr mīksti. Kad baklažāni un sīpoli nedaudz atdzisuši, sagriež tāpat kā notīrīto avokado lielos kubikos. Atsevišķā traukā gatavo piedevu. Sajauc vīna etiķi ar sinepēm un oregano. Pievieno šķidru medu un olīveļļu. Ļauj masai ievilkties, pēc tam pievieno salātiem. Pievieno arī sāli, piparus, rotā ar citrona gabaliņiem un pētersīļiem. Lieliska piedeva pie gaļas ēdieniem, kas pagatavoti uz grila.

***

Griķi ar baklažāniem

Sastāvdaļas:

• 100 g griķu

• baklažāns

• sīpols

• eļļa cepšanai

• sāls

• garšvielas

Pagatavošana: eļļā apcep sīpolu, pievieno kubikos sagrieztus baklažānus. Uzkaisa sāli, samaisa un uzliek vāku. Sautē uz lēnas uguns, kamēr gatavi. Uzkaisa melnos piparus. Novāra griķus, pievieno tos gataviem baklažāniem, samaisa, tur uz uguns 1-2 minūtes un pasniedz.

***

Lazanja

Sastāvdaļas:

• 800 g baklažānu

• 500 g liellopa farša

• 100 g mocarellas siera

• 100 g parmezāna

• 100 g panētu sausiņu

• 2 olas

• 2 ēdamkarotes ūdens

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• sāls, melnie pipari

Pagatavošana: baklažānus sagriež riņķīšos, apmēram 1,5 cm biezus. Sakuļ traukā olas ar divām ēdamkarotēm ūdens. Atsevišķā traukā sajauc rīvētu parmezānu, sausiņus, sāli un piparus. Apmērcē katru baklažāna šķēli sakultajā olā, pēc tam sausiņu un siera masā. Liek uz pannas, kas apsmērēta ar olīveļļu. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem un liek tajā baklažānus uz 20-25 minūtēm. Šajā laikā apcep eļļā liellopa gaļu, kurai uzkaisa sāli un piparus. Apmēram pēc 10 minūtēm pievieno gaļai tomātu pastu. Ļauj, lai sāk vārīties, un noņem no uguns. Formā liek daļu baklažānu, virsū kārto tomātu - gaļas mērci, pārkaisa 50 g mocarellas un virsū atkal baklažānus. Virsū atkal uzkaisa mocarellu un liek cepeškrāsnī uz 10-15 minūtēm.



Izklaide

Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla ("IDFA") konkursā šogad iekļautas divu Latvijas autoru īsfilmas, savukārt režisoru Ivara Selecka un Armanda Zača kopdarbs "Turpinājums. Pieaugšana" 18.novembrī piedzīvos starptautisko pirmizrādi, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.