Arī vasarā reti kurās mājās pusdienās siltajā ēdienā atsakās no apetītlīga gaļas ēdiena. Visbiežāk priekšroku dod vieglam grilēdienam. Un kas tur smags, ne vairāk kā 200 g grilētas gaļas, 100 g dārzeņu un 150 g kartupeļu vai rīsu pieaugušam ēdājam. Kad tad vēl var pamieloties ar oglēs ceptu ēdienu kā mūsu senči sendienās?
Piedāvā SIA Līberis veikala-kafejnīcas īpašniece Edīte Lastovska.
PIKANTAIS ŠAŠLIKS
SASTĀVDAĻAS (1 porcijai):
• 200 g vistas gaļas (var ņemt arī cūkas vai liellopa gaļu)
• 150 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
• eļļa cepšanai
• tabasko
Marinādei:
• sausais baltvīns
• 1 tējk. liepziedu medus
• sāls, pipari
Piedevām: zaļumi, rīvēti burkāni eļļā vai korejiešu burkāni.
PAGATAVOŠANA: porcijās sadalītu vistas gaļu iemaisa marinādē un uz nakti atstāj ledusskapī. Daiviņās sagrieztos kartupeļus kārto cepešplātī uz cepamā papīra un apslaka ar eļļu. Pārkaisa ar iecienītajām garšvielām (sāli, pipariem, raudeni u.c.). Ik pa brīdim apmaisot, cep, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini. Rīsu cienītājiem kartupeļu vietā var piedāvāt brūnos rīsus (1 paciņa 2 porcijām). Gaļu cep uz oglēm. Asumiņam gaļai uzrasina tabasko mērci.
*
ZAĻUMU ŠAŠLIKS
SASTĀVDAĻAS (1 porcijai):
• 200 g vistas gaļas (var ņemt arī cūkas
vai liellopa gaļu)
• 150 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
• sāls, pipari, eļļa cepšanai
Marinādei: ābolu etiķis vai kefīrs ar iecienītajām garšvielām.
Piedevām: marinētas bietes, citronu sulā marinēti svaigie kāposti, zaļumi un paprika. Ēdamie ziedi rotājumam.
PAGATAVOŠANA: vistas gaļu iemaisa marinādē un uz nakti atstāj ledusskapī. Daiviņās sagrieztos kartupeļus kārto cepešplātī uz cepamā papīra un apslaka ar eļļu. Pārkaisa ar iecienītajām garšvielām (sāli, pipariem, raudeni u.c.). Ik pa brīdim apmaisot, cep, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini. Rīsu cienītājiem kartupeļu vietā var piedāvāt brūnos rīsus (1 paciņa 2 porcijām). Gaļu cep uz oglēm.
*
ZIEDU ŠAŠLIKS
SASTĀVDAĻAS (1 porcijai):
• 200 g vistas gaļas (var ņemt arī cūkas vai liellopa gaļu)
• 150 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
• sāls, pipari
• eļļa cepšanai
Marinādei:
• ananasu sula ar svaigiem ananasu gabaliņiem
• 1/2 citrona sulas
• 1 tējk. medus
Piedevām: marinētas bietes, zaļumi, dzeltenā vai sarkanā paprika. Ēdamie ziedi rotājumam.
PAGATAVOŠANA: vistas gaļu iemaisa marinādē un uz nakti atstāj ledusskapī. Daiviņās sagrieztos kartupeļus kārto cepešplātī uz cepamā papīra un apslaka ar eļļu. Pārkaisa ar iecienītajām garšvielām (sāli, pipariem, raudeni u.c.). Ik pa brīdim apmaisot, cep, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini. Rīsu cienītājiem kartupeļu vietā var piedāvāt brūnos rīsus (1 paciņa 2 porcijām). Gaļu cep uz oglēm. Pasniedz ar marinētajām bietēm, zaļumiem un ēdamajiem ziediem.
*
TOMĀTU ŠAŠLIKS
SASTĀVDAĻAS (1 porcijai):
• 200 g vistas gaļas (var ņemt arī cūkas vai liellopa gaļu)
• 150 g daiviņās sagrieztu kartupeļu
• rīvēti burkāni ar eļļu
• eļļa cepšanai
Marinādei:
• tomātu sula
• 1/2 citrona sulas
• čili pipari
• estragons
• sāls
PAGATAVOŠANA: vistas gaļu iemaisa marinādē un uz nakti atstāj ledusskapī. Daiviņās sagrieztos kartupeļus kārto cepešplātī uz cepamā papīra un apslaka ar eļļu. Pārkaisa ar iecienītajām garšvielām (sāli, pipariem, raudeni u.c.). Ik pa brīdim apmaisot cep, kamēr kartupeļi kļūst zeltaini. Rīsu cienītājiem kartupeļu vietā var piedāvāt brūnos rīsus (1 paciņa 2 porcijām). Gaļu cep uz oglēm. Piedevām 100 g salātu: zaļumi un rīvēti burkāni eļļā. Ja vēlas, burkānos iemaisa iecienītās garšvielas. Vasara ir īstais laiks ēdienu rotāt arī ar kādu ēdamu ziediņu. Grilētiem ēdieniem piestāv sausie baltvīni, alus un minerālūdeņi.
Kas kuram tīk
• Putnu gaļa marinējot vislabprātāk draudzējas ar sausajiem vīniem, etiķi un citrona sulu. Neatsakās arī no visām skābajām sulām un kefīra. No garšaugiem priekšroku dod ķiplokiem, pipariem, raudenei un puraviem.
• Zivīm marinādei der gan baltvīns, gan tomāti, gan citronu sula. Grilētām zivīm garšu izceļ dilles, ķiploki, pipari un mārrutki.
• Ja zivis marinē baltvīnā, tad cūkgaļai piestāv sarkanvīns un alus. Arī tomāti. Cūciņa nav izvēlīga, tās garšu pastiprina viss, ar pipariem sākot un medu beidzot.
• Liellopu gaļa neatsakās nedz no sausā sarkanvīna, nedz tomātu sulas. Piedevām der gan ķiploks, gan raudene un medus.
• Ja esat eksperimentu cienītāji, marinēšanai izmantojiet arī dzirkstošos vīnus, jogurtus, majonēzi, kvasu, dzērveņu vai ķiršu sulu, sasmalcinātus kivi, ananasus un citrusaugļus.
• Etiķis un vīns marinādē ir lielisks konservants, kas palīdz produktam dažas stundas saglabāties arī istabas temperatūrā.
ZINĀŠANAI:
• gabalos sadalīta putnu gaļa un zivis nāk cepamas jau pēc stundas, liellops un cūciņa garšu sasūksies pēc stundām četrām. Liellopam nav, kur steigties, tas ledusskapī var marinēties arī diennakti.
• lai gaļas garša būtu izteikta, marinādei un garšvielām jābūt ne vairāk par 20% no šašlika kopējā svara.