VIRTUVĒ: Zaļā piparmētra (+receptes)

© Publicitātes foto

Spēcīgo piparmētras aromātu nevar nezināt, jo košļājamā gumija, zobu pasta vai šokolāde ar tās piedevu nav nekāds retums.

Un ne tikai tās smarža, arī ārstnieciskās īpašības un dažādais izmantojums liek piparmētru audzēt ja ne savā dārzā, tad iegādāties podiņā, lai tā vienmēr būtu pa rokai tējai, kā papildinājums veldzējošam dzērienam vasaras karstajās dienās vai kārdinošajām zemenēm.

KĀ NOVĀKT UN KALTĒT?

• Novāc gan piparmētru lapas, gan kātus līdz saknēm, pēc tam kaltē. Piparmētra neprasa nogatavošanos. Tiklīdz ir sasniegusi 3 cm augstumu, apveltīta ar savām īpašībām un neprasa nogatavošanos atšķirībā no citiem augiem. Novāc pirms ziedēšanas.

• Kārto plānā slānī labi vēdināmā telpā un kaltē, pēc tam uzglabā lina maisiņos, lai tā «elpo». Ieteicams izlietot 6 mēnešu laikā, jo pēc tam tā sāk zaudēt savu aromātu.

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 49

olbaltumvielas 3,7 g

ogļhidrāti 8 g

tauki 0,4 g

Piparmētras ĀRSTNIECISKĀS ĪPAŠĪBAS

• Piemīt sāpes mazinošas, nomierinošas, asinsvadus paplašinošas īpašības.

• Palielina apetīti, mazina gāzu veidošanos, izmanto pret galvas sāpēm, arī pret menstruāciju sāpēm.

• Palīdz pret nelabumu - atliek tikai pasmaržot svaigu piparmētras zariņu, iedzert tēju vai apēst piparmētras konfekti.

• Ja ir hipertonija sākuma stadijā, tad piparmētras uzlējums palīdz samazināt augstu asinsspiedienu un atbrīvoties no galvassāpēm.

• Rekomendē izmantot, ja ir apdegums vai iekodis kāds insekts - piparmētra mazinās iekaisumu un niezi, atstās nomierinošu ietekmi uz ādu.

PIPARMĒTRAS CV

• Pirmo reizi tā kultivēta 1750. gadā Anglijā, netālu no Londonas, bet tagad to pazīst gandrīz jebkurā vietā plašajā pasaulē.

• Satur šķiedrvielas, A, B6, B9, C vitamīnu, kāliju, kalciju, magniju, cinku, dzelzi, nātriju.

• Piparmētra satur līdz 2,5 procentiem ēterisko eļļu, kurās galvenais komponents ir mentols, kas piešķir piparmētrai neatkārtojamo garšu un aromātu, kā arī ēteri, flavonoīdi, tanīni un citas.

• Lietojot piparmētras ēterisko eļļu, jāatceras, ka tas jādara ar mēru, jo viens piliens šīs eļļas var aizstāt 28 krūzītes piparmētras tējas.

• Visi piparmētras veidi ir ļoti aromātiski, vairums no tiem satur daudz mentola.

• Vienmēr ļoti augstu tika vērtēta piparmētras smarža, kurai arī piemīt ārstniecisks efekts.

• Jau izsenis daudzas tautas iecienījušas aromātiskas piparmētras vannas, it īpaši kombinācijā ar timiānu.

• Gan svaigā, gan kaltētā veidā izmanto kulinārijā, piemēram, mērcēs, kokteiļos, salātos un, protams, tējai, kura obligāti nav jādzer tikai ārstnieciskā nolūkā.

• Ar piparmētras lapiņām rotā tortes, desertus un kokteiļus, no kuriem populārākais, protams, ir Mohito.

• Piparmētru var sasaldēt ledus kubiņos - vasarā var pasniegt kā auksto tēju.

• Piparmētras zariņu var pievienot pie jebkuriem salātiem, pastas vai zupas, un ēdiena garša mainīsies.

• Piparmētra lieliski sader ar cūkgaļu, zivi, dārzeņiem, zirņiem, kartupeļiem, burkāniem.

• Mūsdienu kosmetoloģijā izmanto gan tīru piparmētras ēterisko eļļu, gan piparmētras ekstraktu kosmētisko līdzekļu sastāvā.

• Piparmētra ir neaizvietojams komponents atsvaidzinošos un tonizējošos losjonos, tā piemērota, rūpējoties par taukainu un problemātisku ādu, aizkavē blaugznu veidošanos galvas ādā.

Piparmētras - daudz un dažādas

Kurš gan nezina piparmētras. Atsvaidzinoši vēsās mentola smaržas un garšas dēļ tās viegli atšķirt no citiem augiem, taču mētru pulks ir gana daudzveidīgs un interesants - daudzu mētru izskats, garša un smarža atšķiras.

Dārzos audzētā piparmētra (Mentxa x piperita) ir daudzgadīgs lakstaugs, taču šī auga daudzās un dažādās variācijas krustojuma rezultātā iegūtas no krūzmētras (Mentxa spicata) un ūdensmētras (Mentxa aquatica).

Pēc stublāja pigmentācijas piparmētras iedala Anglijas un Francijas mētrās.

Mētras ar sarkanīgiem stublājiem dēvē par Anglijas, ar zaļiem - par Francijas piparmētrām. Katrai no šīm mētrām ir daudz šķirņu, kas atšķiras gan pēc lapu un ziedu nokrāsas, gan pēc lapu biezuma un smaržas intensitātes.

Dažādās šķirnes galvenokārt veidotas ar nolūku - lai iegūtu vairāk lapu ar augstāku ēterisko eļļu saturu, lai panāktu augu izturību pret slimībām. Gandrīz visām mētru šķirnēm ārējā izskata un izmantošanas īpašību ziņā ir daudz kopīga: katram augam augsnes virspusē veidojas zaroti, horizontāli ložņājoši sakneņi un dzinumi, kas labi apsakņojas un der pavairošanai. Mētru lapu nokrāsa, smaržas nianses un intensitāte atkarīga no šķirnes. Tējas drogu gatavošanai vai izmantošanai kulinārijā var izmantot jebkuru mētru - viss atkarīgs no vēlmēm un individuālajām garšas izjūtām.

Padoms

• Mētras audzē saulainā, no aukstiem vējiem aizsargātā vietā, taču augi pacieš arī daļēju ēnu.

• Piemērota trūdvielām bagāta, no daudzgadīgajām nezālēm tīra smilšmāla vai mālsmilts augsne, kas neļauj augiem izkalst. Augsnes ielabošanai izmanto kompostu, nezāļu vircu.

• Vienā vietā audzē trīs gadus, pēc tam stāda citur. Tajā pašā augsnē atkārtoti audzē pēc 5-7 gadiem.

• Piparmētras ir mitrumprasīgas. Sausā augsnē ievērojami samazinās ēteriskās eļļas daudzums.

• Piparmētras pavairo ar sakņu spraudeņiem, zālveida spraudeņiem, noliekteņiem vai dalot ceru.

• Piparmētru stādīšanai piemērotākais laiks ir pavasaris. Ja augsne pietiekami mitra, stādīt var arī vasarā (vislabāk - līdz Jāņiem).

Mētru dažādība

Ābolu mētra. Klasiska piparmētra ar zemu mentola saturu un izteiktu zaļo ābolu aromātu. Savu maigo garšas īpašību dēļ piemērota bērniem. Svaigu pievieno augļu salātos.

Apelsīnu mētra. Lieto tēju un atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai. Vārot ievārījumu un ūdens vietā pielejot tēju, ievārījums iegūst interesantu garšas niansi.

Ananasu (raiblapu) mētra. Raksturīgas biezas, pūkainas lapas un izteikts, viegls ananasu aromāts. Lapas pievieno svaigiem salātiem vai skābu sulu aromatizēšanai vasarā.

Angļu piparmētra. Pievieno tējām, desertiem. Spēcīgs, patīkams mentola aromāts, nav pēcgaršas.

Aprikožu mētra. Liela auguma mētra ar spēcīgiem zariem. Lapas vāc līdz ziedēšanai. Garša maiga: piparmētra ar aprikožu aromātu. Ideāla ledus tējas gatavošanai.

Citronmētra. Strauji augoša mētra ar izteiktu citrusaugļu aromātu. Īpaši piemērota zemeņu, rabarberu un citu desertu garšas dažādošanai.

Kaķumētra. Patīkamais citrona aromāts bez izteiktās mentola klātbūtnes augu ļauj plaši izmantot: tējai izteikti nomierinoša iedarbība, auga uzlējums, pievienots sulām, tām piešķir interesantu aromātu. Iesietas pirtsslotās, kaķumētras garantē baudu un patīkamus aromātus pirts rituālos.

Ēģiptes mētra. Samtainas lapiņas ar stipru aromātu. Lieto atsevišķi vai tēju kompozīcijās. Salīdzinot ar citām mētrām, šai mētrai mentola garša ir maigāka.

Garlapu mētra. Pievieno tējām piparmētras vietā vai lieto kopā ar to. Lapas izmanto, gatavojot marinādes un pikantas mērces.

Greipfrūtu mētra. Aromāts un smarža ar izteiktu greipfrūta rūgtumu. Vislabāk lietot tējā, nejaucot kopā ar citām drogām.

Ingvera mētra. Izmanto kā piedevu Austrumu virtuves ēdienu gatavošanā. Lieliska droga tējai ar citrona šķēlīti, īpaši gada aukstajā laikā.

Šokolādes mētra. Izceļas ar savu specifisko aromātu: tā smaržo pēc šokolādes ar piparmētru pildījumu. Piemērota tējas, sīrupa pagatavošanai.

Zemeņu mētra. Svaigu lapu smarža piesātināta ar zemeņu ogu aromātu. Labi sader kopā ar zemeņu sukādēm

Banānu mētra. Var lietot gan vienu pašu, gan jaukt kopā ar citām mētrām. Piešķir tējai vieglu banānu aromātu.

ĒDIENI ar piparmētrām


Kuskuss ar piparmētru jogurtu

(15 minūtes)

Sastāvdaļas:

• piparmētra

• 2 ēdamk. ķimeņu

• ēdamk. olīveļļas

• 200 g burkānu

• 1 citrona sula un miziņa

• 400 g saldēto zaļo zirnīšu

• 200 ml dabīga jogurta

• 400 g kuskusa

Pagatavošana: zirnīšus atlaidina. Kuskusu ieber katlā, aplej ar 0,5 l vāroša ūdens, uzliek vāku un atstāj 5 minūtes. Burkānus notīra, sagriež nelielos gabaliņos un vāra ūdenī 7 minūtes, pēc tam liek uz caurdura. Piparmētru nomazgā, sasmalcina. Sajauc jogurtu ar piparmētru un citrona sulu. Pievieno kuskusam burkānus, zirnīšus, ķimenes, sarīvētu citrona miziņu un olīveļļu. Samaisa, mazliet uzsilda - 2-3 minūtes. Uzlej jogurta mērci un pasniedz.

*

Salāti ar garnelēm un avokado

Sastāvdaļas:

• 2 zariņi timiāna

• 4 ēdamkarotes olīveļļas

• avokado

• svaigs gurķis

• sāls

• zariņš

piparmētras

• 500 g vārītu garneļu

• smaržīgie pipari

• malti melnie pipari

• 2 daiviņas ķiploka

Pagatavošana: avokado nomazgā, sagriež uz pusēm. Sagriež tievās daļiņās. Gurķi nomazgā, sagriež salmiņos. Ķiploku notīra un sasmalcina. Piparmētru un timiānu sasmalcina. Liek ķiploku, timiānu un piparmētru nelielā traukā, pievieno sāli, melno un smaržīgo piparu maisījumu, eļļu. Salātu traukā sajauc garneles, avokado un gurķi, uzlej mērci.

*

Pasta ar krāsainiem kāpostiem, brokoļiem un sēņu mērci

Sastāvdaļas:

• 300 g krāsaino kāpostu

• 300 g brokoļu

• 300 g krāsainās pastas

mērcei:

• 3 ēdamk. eļļas

• 100 ml gaļas buljona

• 100 ml krējuma

• 100 g svaigu sēņu

• tējk. miltu

• piparmētras lapiņas

• sīpols

Pagatavošana: pagatavo mērci. Sēnes notīra, nomazgā, aplej ar karstu ūdeni un vāra 10-12 minūtes. Ūdeni nolej, atdzesē un smalki sagriež. Sīpolu notīra un sagriež mazos kubikos. Uzsilda eļļu uz nelielas uguns, ieliek sēnes un sīpolus, apcep tajā 5-7 minūtes. Pievieno krējumu, sāli un gatavo, kamēr mērce sabiezē. Piparmētru nomazgā, smalki sagriež un pievieno mērcei. Brokoļus nomazgātus liek katlā, uzlej vārošu sālsūdeni un vāra 5 minūtes. Pievieno kāpostus un vāra vēl 5-7 minūtes, ūdeni nolej. Izvāra makaronus, sajauc ar brokoļiem un kāpostiem.

Uzlej mērci.

*

Piparmētru panacotta

Sastāvdaļas:

• 125 ml piena

• citrona miziņa

• svaigas ogas dekorēšanai

• 20 g želatīna

• 180 g cukura

• 900 ml krējuma

• piparmētru saišķis

Pagatavošana: želatīnu iemērc pienā. Kad tas ir uzbriedis, liek uz nelielas uguns un silda, nepārtraukti maisot, kamēr izkūst. Piparmētru nomazgā, apžāvē un salauž mazākos zariņos, sasmalcina, bet dažus zariņus atstāj dekorēšanai. Krējumu ielej katliņā, pievieno cukuru un uz lēnas uguns ļauj, lai sāk vārīties. Noņem no uguns, pievieno sarīvētu citrona miziņu un atstāj zem vāka

20 minūtes. Sasmalcināto piparmētru sakuļ ar

2 ēdamkarotēm krējuma, kas tika atstāts zem vāka, biezā pastā. Iegūto masu liek traukā pie krējuma, pievieno pienu ar želatīnu un samaisa. Iegūto masu izlej caur smalku sietu. Salej pa trauciņiem, uzliek pārsegu. Liek ledusskapī vismaz uz 2 stundām. Gatavo panacotta var pasniegt trauciņos, rotājot ar ogām un piparmētras lapiņām.

***

Der zināt!

• Piparmētru lapas uzturā lieto kā garšaugu, bet medicīnā - pret bezmiegu, gremošanas traucējumiem un klepu. Augiem piemīt sāpes remdējoša un antiseptiska iedarbība.

• Ēteriskā eļļa mētrās veidojas veģetācijas sākumā un atrodas lapu aizmetņos, taču vairāk tā koncentrējas auga augšējās lapās un ziedkopās. Visvairāk mentola - ēteriskās eļļas galvenās sastāvdaļas - ir auga pilnas ziedēšanas fāzē.

• Lapas un jaunos dzinumus var vākt visu augšanas laiku, bet vispiemērotākais ir ziedpumpuru veidošanās periods vai ziedēšanas sākums.

• Piparmētras vāc sausā laikā, lietū vai rasā vākti augi kļūst melni un zaudē kvalitāti.

• Mētras žāvē ēnainā vietā vai labi vēdināmās telpās. Kad augi izžuvuši, ar rokām nobrucina lapas no stublāja.

• Mētru drogas glabā tumšā vietā hermētiski noslēgtā traukā divus gadus.

• Svaigas un žāvētas piparmētru lapas un jaunos dzinumus izmanto kā garšvielu, tās der tēju un citu atspirdzinošu dzērienu pagatavošanai.





Izklaide

Muzikālā apvienība “Ēriks Palkavnieks & Popkorni” izdevuši savu otro kopdarbu “Reiss uz Londonu”. Šis ir turpinājums TV personības Palkavnieka un viņa draugu iesāktajai sadarbībai vasarā, kad tika izdots debijas singls “Netveramā”.

Svarīgākais