Vieglu kūku ar maigu maskarpones siera krēmu un svaigām avenēm piedāvā Sanda Vendta Iattēlā) no Cepu tortes. Izmanto kūku formu ar noņemamu malu 22–24 cm diametrā.
SASTĀVDAĻAS:
Biskvītam
• 5 olas
• 5 ēdamkarotes cukura
• 25 g kartupeļu cietes
• 45 g miltu
Aveņu mērcei
• 450 g svaigu vai saldētu aveņu
• 4 ēdamkarotes cukura
Pildījumam
• 300 g svaigu aveņu
Maskarpones krēmam
• 700 g maskarpones siera (istabas temp.)
• 150 g pūdercukura
• 3 olas
• 10 g želatīna un 50 g auksta ūdens
• 1 vaniļas pāksts
Dekorēšanai
• avenes, kāds ziediņš, zefīrs, citi gardumi un aveņu mērce, kas palikusi pāri
PAGATAVOŠANA:
1. aveņu mērcei paredzētās avenes ar cukuru un karoti ūdens liek katliņā un karsē, kamēr izšķīst cukurs. Masu sablendē un izberž caur sietu. Var izmantot arī saldētas avenes, tikai tās pirms karsēšanas jāatlaidina.
Mērci atdzesē ledusskapī.
2. Biskvīta cepšanai krāsni sakarsē līdz 185 grādiem. Labāk cept bez ventilatora režīma, citādi biskvīts pārāk izkalst.
Nelielā bļodā iesijā miltus un kartupeļu cieti. Sagatavo divus traukus putošanai. Vienā puto olu dzeltenumus ar trīs ēdamkarotēm cukura, līdz masa kļūst gaiša un cukurs izkusis.
Otrā traukā stingrās putās saputo baltumus ar divām ēdamkarotēm cukura.
Citā lielākā bļodā salej saputotos olu dzeltenumus, uzber izsijātus miltus ar kartupeļu cieti un enerģiski piemaisa pusi no olas baltuma. Jauc, kamēr nav miltu kunkuļu. Tad uzmanīgi iecilā atlikušo olas baltumu.
Masu izlīdzina uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, un cep 18 minūtes.
3. Maskarpones krēma pagatavošanai vajadzētu izmantot istabas temperatūras sieru, to būs vieglāk savienot ar želatīnu.
Želatīnu aplej ar aukstu ūdeni un pāris minūtes uzbriedina, tad izkausē ūdens peldē. Kad nav redzami graudiņi, izņem no ūdens un atdzesē.
Palielā bļodā liek maskarpones sieru un nedaudz uzputo ar mikseri, lai siers kļūtu mīkstāks.
Divos putojamos traukos atdala olas baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumiem pievieno pūdercukuru un no pāksts izkasītas vaniļas sēkliņas un sakuļ, līdz masa kļūst gaiša. Olu dzeltenumu masu pievieno maskarpones sieram un turpina putot, līdz masa sabiezē, pievieno atdzesētu želatīnu un kārtīgi izmaisa. Tagad ļoti svarīgi masu uzreiz neapēst - labāk nemaz nepagaršot, citādi vakara pasākumam paredzēto torti notiesās pusdienlaikā virtuvē.
Ja izdevies saglabāt vismaz pusi no iepriekš sagatavotās masas, tai pievieno stingri uzputotus olu baltumus.
Nu ir gatavas visas sastāvdaļas un var likt kopā torti: biskvīta plāksnei noņem cepamo papīru un izgriež divas ripas tortes formas izmērā. Formā ieklāj pirmo ripu un apsmērē ar aveņu mērci, vienmērīgi izklāj ar svaigajām avenēm un uzlej pusi no sagatavotā maskarpones krēma.
Nolīdzina un uzklāj otru biskvīta ripu. Atkal apsmērē ar aveņu mērci un uzlej atlikušo krēmu.
Torti liek ledusskapī uz četrām stundām, lai savilktos garšas un sastingtu pievienotais želatīns.
Gatavai tortei ar karstu nazi noņem malu un dekorē ar svaigām avenēm, ziediem, zefīriem un citiem gardumiem.
Vislabāk torte garšo, baudot kopā ar mīļiem cilvēkiem un aveņu mērci.
*
Kūku degustācijas un pasūtījums svētku tortēm:
tālr. 29526419, e-pasts: ceputortes@gmail.com
www.ceputortes.lv