GATAVOJAM MĀJĀS: Kūkas saldumu neēdājiem: sāļie groziņi

© Emīls Zonne

Ja svētkos iecerēts pasniegt nelielu cienastu, kas neprasa galda klājumu ar visiem iespējamiem piederumiem, tomēr gribas ko vairāk nekā vienkārši cepumu kārbu un ne visiem ir pa prātam saldumi, tad samērā populārs risinājums ir gatavi groziņi un «karotītes», kurus var pildīt pēc saviem ieskatiem.

Bet, ja neesi uzmanīgi izvēlējies, var gadīties, ka šo izstrādājumu sastāvā ir tikai milti, ūdens, mazliet eļļas un sāls un tie attiecīgi arī garšo. Zinātāji saka – vajag pirkt siera mīklas groziņus, tiem pavisam cita garša. Bet attur cena, jo sevišķi, ja groziņu vajag daudz. Nav vēlēšanās cept kaut ko mājās? Bet, ja pamēģina, tad atklājas, ka tas nav nemaz tik laikietilpīgi un nav arī dārgi. Un, izmantojot dažādus pildījumus, var panākt pietiekami lielu daudzveidību.

Groziņu pamatnīšu recepte

Sastāvdaļas:

• 100 g puscietā siera

• 100 g sviesta vai margarīna

• nepilna glāze kviešu miltu

• viens olas dzeltenums

• 1/2 tējkarote paprikas pulvera

Pagatavošana: sieru sarīvē, pievieno atlaidinātu sviestu vai margarīnu, olas dzeltenumu un paprikas pulveri, samaisa, pievieno miltus un samīca mīklu. Saveļ veltnītī, ietin pārtikas plēvē un noliek vēsumā uz pusstundu. Pēc tam dala mīklu gabaliņos, to ieklāj groziņu veidnītēs plānā kārtiņā (aptuveni 3 mm), nolīdzina malas, vidiņus sadursta, lai tie cepoties neizvirzītos. Novieto uz plāts, liek iesildītā cepeškrāsnī, cep aptuveni 180 grādu temperatūrā 8–10 minūtes. Rīvētā siera vietā var izmantot arī kausēto sieru, ja tā tauku saturs ir vismaz 40%.



Svarīgākais