«Draugu lokā esam tāds gardēžu pulciņš, kas ik pa laikam informē pārējos par saviem jaunatklājumiem un tad notiek mainīšanās ar receptēm. Dažkārt iedvesma rodas arī no tā, kas tobrīd atrodas ledusskapī, un tad es to saucu par improvizāciju,» saka Liene Brunzete, bloga lienegatavo.lv autore.
«Esmu augusi daudzbērnu ģimenē, un, lai arī lielākoties bērnībā ēst gatavoja vecāki vai vecmamma un viņas māsa, ne man, ne arī maniem brāļiem nekad nav bijusi problēma sev kaut ko pagatavot. Tas šķita pašsaprotami,» stāsta Liene. Viņa ēst sākusi gatavot, piedaloties gatavošanas procesā vai pašai realizējot pavisam vienkāršas receptes.
Citādas garšas
«Mana vecmamma cepa absolūti brīnišķīgas tortes un citus konditorejas izstrādājumus, un es vienmēr centos piedalīties. Tagad, pašai gatavojot, apbrīnoju vecmammas pacietību, jo droši vien nebija viegli paciest virtuvē ziņkārīgus mazos, kas visu laiku grib palīdzēt,» viņa ar smaidu atceras. «Pamazām gatavošanas vēlme kļuva par aizraušanos, kas ar katru brīdi tikai pieaug. Gribas visu ko izmēģināt, gribas iemācīties ko jaunu ārpus tradicionālās virtuves.»
Liene stāsta, ka atklājumi ēdiena pasaulē notiek nemitīgi, bet par vienu no pirmajiem viņa sauc dārzeņu, piemēram, biešu un burkānu, izmantošanu ne tikai salātos, bet arī kūkās. «Ir nobaudīti dažādi garšu salikumi, kas iesākumā likās jocīgi (un varbūt daudziem tādi šķiet joprojām), fetas siers kopā ar arbūzu vai avokado ar mango. Īpaši iecienīts manu draugu lokā ir sarkano sīpolu ievārījums, ar kuru esmu inficējusi vairākas savas draudzenes. Man patīk meklēt interesantas garšu kombinācijas ārpus tik ierastā.»
Viņa turpina: «Kā jau iepriekš minēju, mans atklājums ir bijis dārzeņu – biešu, burkānu, kabaču, saldo kartupeļu, cukini – lietošana dažādos konditorejas izstrādājumos. Esmu cepusi gan šokolādes biešu kūku un braunijus, kā arī burkānu kēksu un cukini mafinus. Un labākais šajā procesā ir tas, ka ēdāji gandrīz nekad neuzmin sastāvdaļas. Īpaši biešu neēdāji ir šokā, ka kūkas sastāvā ir bietes.»
Pateicoties gatavošanai
Ikdienā Lienei patīk plaša produktu dažādība un aizraušanās ar ēst gatavošanu ir kā papildu stimuls to izmēģināšanai. «Ēst gatavošana man iemācījusi novērtēt produktu kvalitāti. Man ir paveicies, jo ir iespēja ēst dārzeņus, augļus un ogas, kas auguši tīrā vidē – mammas vai radinieku dārzos, jo tādiem ir pavisam cita garša. Ievēroju produktu sezonalitātes principus un ziemā, piemēram, zemenes neēdu. Daudz lietoju dārzeņus, arī graudaugus. Neatsakos arī no labas gaļas vai zivs. Varētu teikt, ka dažādība ēdienos ir tas lielais pluss, ko esmu ieguvusi ēst gatavošanas procesā. Man ir iegaršojušies tādi produkti kā kvinoja, amarants, pētersīļa sakne, artišoks un vēl daudz kas cits.»
Par neparastāko garšas pieredzi viņa teic: «Pagājušajā gadā, ciemojoties pie draudzenes Romā, pirmo reizi nobaudīju sautētu artišoku, melno rīsu risoto, kā arī pildītus cukini ziedus. Ļoti garšoja.»
Lai iepazītu tuvāk iecienītākās garšas, Liene pastāsta par biežāk izmantotajiem produktiem: «Ledusskapī man vienmēr būs mocarella un Parmas siers, tomāti, Ķelmēnu rupjmaize, bazilika pesto, kā arī dažādi dārzeņi, zaļumi, pašas gatavoti ievārījumi, bezpiedevu jogurts, lauku olas un sinepes. Bet saldētava ir pilna ar dažādiem vasaras labumiem. Manā ledusskapī nav majonēzes, kečupa, pelmeņu un tamlīdzīgu lietu. Arī desu, sardeles un cīsiņus manā ledusskapī neredzēt. Desas, ja pērku, tad tikai pie zināmiem saimniekiem, kuri savā produkcijā neizmanto e-vielas, bet izmanto labu gaļu. Ir arī tādi produkti, ko es ieliktu neitrālajā sarakstā, kā piemēram, piens, saldais krējums, sviests, jo tie man ir tad, kad gatavoju kūkas vai arī receptē ir nepieciešama šī sastāvdaļa.»
Zaļā gaisma garšvielām
«Par garšvielām es varētu runāt un runāt, jo tās lietoju daudz un bieži. Man nav tāda izteikta favorīta, jo garšvielu pasaule ir tik plaša un gribas pamēģināt visu,» saka Liene. «Esmu svaigi maltu piparu fane, tos principā lieku gandrīz visos ēdienos. Esmu ievērojusi, ka ir cilvēku kategorija, kas skeptiski attiecas pret tādām garšvielām kā kumīns, karijs, kardamons, muskatrieksts un citas mazliet neierastas garšvielas. Viņi baidās tās pat pamēģināt, bet neapzinās, ka pavisam neliela šķipsna garšvielu tik ierasto ēdienu var dažādot.»
No garšaugiem pēdējā laikā Liene iecienījusi rozmarīnu. «Lielisks gaļas marinēšanai, sautējumiem, kā arī itāļu maizei – fokačai – vai kārtainās mīklas standziņām un vēl citiem ēdieniem,» viņa dalās pieredzē.
Liene stāsta, kur smeļas zināšanas par ēst gatavošanu: «Daudz informācijas atrodu grāmatās, internetā (īpaši Pinterest vietnē), skatos ārvalstu kulinārijas šovus, piemēram, Austrālijas šovu My kitchen rules, lasu ārvalstu recepšu žurnālus un kulinārijas blogus, kā arī citus recepšu blogus. Draugu lokā esam tāds gardēžu pulciņš, kas ik pa laikam informē pārējos par saviem jaunatklājumiem, un tad notiek mainīšanās ar receptēm. Dažkārt iedvesma rodas arī no tā, kas tobrīd atrodas ledusskapī, un tad es to saucu par improvizāciju.»
Lienes Brunzetes iecienītās receptes
Pildīti vistas šķiņķīši ar bekonu un krāsnī ceptiem bumbieriem
SASTĀVDAĻAS:
• 8 vistas šķiņķīši (atkauloti un bez ādas)
• 200 g bekona
• neliels vārīts burkāns
• sauja svaiga bazilika vai bazilika pesto
• 120 – 150 g mocarellas (var likt arī citus labi kūstošus sierus)
• 4 bumbieri
• 50 – 70 g sviesta
• daži svaiga timiāna zariņi
• sāls, svaigi malti pipari
PAGATAVOŠANA:
šķiņķus liek uz līdzenas virsmas, uzber mazliet sāli un piparus. Liek virsū svaigu baziliku vai bazilika pesto (vienmērīgi izlīdzina), tad liek nelielos stienīšos sagrieztu burkānu un sieru. Sarullē. Rullīti ietin plānā bekona šķēlītē. Visu rūpīgi notin ar cepšanai paredzētu diegu vai arī sastiprina kopā ar maziem kociņiem, piemēram, zobu bakstāmajiem.
Liek uz cepamās plāts. Blakus liek uz pusēm sagrieztus bumbierus, kas pārkaisīti ar svaigi maltiem pipariem. Uz katras bumbiera pusītes uzliek nelielu piciņu sviestu.
Cep 180 grādos apmēram 20 – 30 minūtes, kamēr vista gatava un bumbieri mīksti.
Cepti šampinjoni ar čorizo un mocarellu
SASTĀVDAĻAS:
• 20 – 25 vidēji vai lieli šampinjoni
• 2 ēd. k. sarīvēts Parmas siers
• 100 g čorizo
• 1 gab. mocarellas
• 1 ēd. k. rīvmaizes
• 1 neliels sīpols
• 1 ēd. k. smalki sagrieztu pētersīļu
• 1 ola
• eļļa (cepšanai)
PAGATAVOŠANA: nomazgā šampinjonus, izņem kātiņus. Sagatavo pildījumu – sīki sagriež sīpolus un liek uz sakarsētas pannas (ar nelielu eļļas daudzumu) cepties. Cep apmēram minūti, pievieno sīki sagrieztu čorizo desu, arī apcep vienu minūti. Mazliet atdzesē. Tad masai pievieno rīvmaizi, Parmas sieru, smalki sagrieztus pētersīļus un olu. Visu kārtīgi samaisa, līdz masa viendabīga. Pildījumu liek šampinjonu cepurītēs. Katrai sēnei virsū liek gabaliņu mozarellas. Cep iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10 – 15 minūtes, līdz siers izkusis. Vēlams pasniegt siltus.
Avokado un turku zirņu humuss
SASTĀVDAĻAS:
• 300 g vārītu vai konservētu turku zirņu
• 2 gab. ļoti gatavu un mīkstu avokado
• 1 ēd. k. tahini pastas (var pagatavot no 2 ēd. k. grauzdētu sezama sēklu, kas sablenderētas ar 2 – 3 ēd. k. olīveļļas)
• ½ citrona sulas
• daiviņa ķiploka
• 50 – 100 ml olīveļļas (labas kvalitātes)
• 2 – 3 ēd. k. ūdens
• sāls un svaigi malti pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA: turku zirņus, tahini pastu, citrona sulu, ķiploku, eļļu, ūdeni sablenderē ar rokas blenderi vai virtuves kombainā. Pievieno avokado, pieliek pārējās garšvielas un sablenderē masu, līdz tā kļūst viendabīga. Ja vēlas šķidrāku humusa konsistenci, pievieno mazliet eļļas.
Ķirbju – burkānu zupa ar tītara gaļas frikadelēm
SASTĀVDAĻAS:
Zupai:
• 1,5 – 2 litri dārzeņu buljona
• 6 – 8 vidēji burkāni
• 400 g svaiga ķirbja
• vidējs sīpols vai neliels puravs
• 1 – 2 ķiploka daiviņas
• ½ tējk. svaigi malta muskatrieksta
• sāls, pipari (pēc garšas)
• eļļa cepšanai
• 100 – 200 ml saldā krējuma
Gaļas bumbiņām:
• 400 – 450 g maltas tītara gaļa
• ola
• apmēram 1 – 2 ēd. k. (vai mazliet vairāk) rīvmaizes vai miltu
• tējk. kaltēta oregano (nav obligāti)
• apmēram sauja sasmalcinātu pētersīļu (var likt arī citus zaļumus)
• 1 ēd. k. bezpiedevu jogurta
• viena liela vai divas nelielas ķiploka daiviņas (izspiest vai smalki sakapāt)
• apmēram 3 ēd. k. rīvēta Parmas siera (vai kāds cits cietais siers)
• sāls un pipari pēc garšas
PAGATAVOŠANA: katlā (sakarsētā eļļā) uz mazas uguns sautē vidēji smalki sagrieztu sīpolu (vai puravu), līdz tas kļūst caurspīdīgs un gandrīz mīksts. Tad pieliek vidēji smalki sagrieztu ķiploku, pacep vēl pāris minūtes. Tad liek klāt ripiņās sagrieztus burkānus, kubiciņos sagrieztu ķirbi, malto muskatriekstu un visu mazliet apcep. Lej klāt karstu buljonu un uz vidējas uguns vāra, kamēr burkāni mīksti (ķirbji būs pa šo laiku jau noteikti pavisam mīksti). Kamēr zupa vārās, sagatavo gaļas bumbiņu masu – visas sastāvdaļas kārtīgi samaisot. No masas veido mazas apaļas bumbiņas. Tās var cept cepeškrāsnī, uz pannas vai arī vārīt – citā katliņā verdošā ūdenī liek bumbiņas un vāra, līdz tās uzpeldējušas virspusē un vidū vairs nav jēlas. Ņem zupu nost no uguns un sablenderē. Var pievienot arī saldo krējumu, un vēlreiz mazliet uzvāra. Pasniedz kopā ar zaļumiem un iekšā ieliktām tītara gaļas bumbiņām.