Sardīnijā cilvēkiem ir garākais mūža ilgums Eiropā! Ko viņi ēd?

© f64

Sardīnija ir vienīgā vieta pasaulē, kur vīrieši vecumā virs 100 gadiem ir vairāk, nekā sievietes. Sardīnija ieņem otro vietu pasaulē (aiz Okinavas salas) ar ilgdzīvotāju skaitu. No 1,6 miljoniem iedzīvotāju vairāk kā 300 cilvēkiem ir pāri par 100 gadiem! Visi zinātniskie pētījumi noved pie viena un tā paša secinājuma: cilvēka mūža ilgumu ietekmē veselīga pārtika, svaigs jūras gaiss, zems stresa līmenis un gēni.

Tā vēsta portāls bellasardinija.com.

Sardīnijā statistiski ir otrs lielākais ilgdzīvotāju skaits pasaulē. Uz 100 tūkst. iedzīvotājiem 22 cilvēki pārsniedz 100 gadu slieksni. Savukārt citur pasaulē uz 100 tūkst. iedzīvotājiem 100 gadu vecumu pārsniedz 8-10 cilvēki. Pirmā vieta pasaulē ar simtgadniekiem ir Okinavas sala Japānā. Par viņiem mēdz teikt: “Okinavā cilvēki aizmirst, ka ir jāmirst.”
VecumsSardīnija ir vienīgā vieta pasaulē, kur vīrieši ilgdzīvotāji ir vairāk nekā sievietes. Tas pat tiek dēvēts par “anomāliju”. Ja pasaulē no 6 simtgadniekiem ir tikai 1 vīrietis, tad Sardīnijā vīrieši ir 2 pret 1 vai 1:1.
Šobrīd Oliastras reģionā dzīvo vecākā ģimene pasaulē. Visi astoņi brāļi un māsas joprojām ir dzīvi un visi dzīvo Sardīnijā. Vecums ir 108, 102, 91, 96, 94, 88, 84, 81 gadi. Tos, kam ir zem 90 gadiem, viņi jokojot dēvē par tīneidžeriem.
Vecākais no sardiem ginesa rekorda sarakstā ir minēts Antonio Todde no Nuoro reģiona, kas ir dzimis 1889. gada 22. janvārī un miris 2002. gada 3. janvārī. Tātad nodzīvoti 112 gadi. Viņš katru dienu izdzēra 2 glāzes sarkanvīna Cannonau.
Savukārt Giovanni Deiana nomira 124 gadu vecumā 19.gs. beigās. Paši sardi viņu uzskata par vecāko pasaules iedzīvotāju visu laiku vēsturē. 110 gadu vecumā viņš pat otreiz apprecējās, par sievu ņemot 67 gadus jaunu sievieti. Diemžēl viņa mūža garums nav oficiāli dokumentēts ilgdzīvotāju Ginesa grāmatā, jo toreiz nebija nekādu dzimšanas un miršanas dokumentu.
Sardīnijā ar katru gadu ilgdzīvotāju skaitam ir tendence pieaugt.

10 Sardīnijai raksturīgākās ēdamlietas, kas zinātnieku skatījumā uztur cilvēku pie labas veselības.

Aitas un kazas siers un piens (tajā ir vairāk kalcija un fosfora, regulāri to lietojot samazinās risks saslimt ar vēzi un sirds kaitēm);
Svaigi spiesta olīveļļa;
Mieži;
Maize “Carasau” ir bezglutēna produkts
Fenkelis (savvaļas) (ļoti bagāts A, B un C vitamīnu avots);
Pupas un zirņi;
Tomāti;
Mandeles;
Dadža zāļu tēja (ļoti labi attīra aknas);
Cannonau vīns tiek uzskatīts par sardu dzīves eliksīru. Tas viņu skatījumā ir labākais antioksidants un labākās zāles

Izklaide

Populārais rīta raidījums "900 sekundes" Latvijas iedzīvotājus modina jau 20 gadus, izklaidējot un informējot par aktualitātēm politikā, kultūrā, sportā un sadzīvē. Atzīmējot apaļo jubileju, raidījums piedzīvo atgriešanos - ēterā moderatora ampluā atkal būs redzams Ģirts Timrots, kurš kopā ar Kristīni Garklāvu savulaik aizsāka raidījuma ceļu pie skatītājiem.