RECEPTES: Žurnāla Māja deviņi ēdieni

© F64

Iecerot Ziemassvētku un Vecgada vakara cienastu, uzmanību piesaista neticami skaisti attēli ar profesionāļu gatavotiem un rotātiem ēdieniem. Daudzas namamātes par tiem brīdi papriecājas, bet, reālistiski samērojot savu varēšanu ar šefpavāru mākslu, šīs receptes tomēr neizvēlas. Reizēm, lasot aprakstu, šķiet, ka viss ir izdarāms, taču attur garais sastāvdaļu saraksts – maza šķipsniņa no šī, pilīte no tā, kriksītis no vēl kaut kā, bet galu galā iznāk, ka jāsapērk vesela kaudze iepakojumu, kuriem ir visai mazas izredzes tapt izlietotiem līdz galam.

To visu pārrunājot, redakcijā nolēmām, ka šoreiz pastāstīsim par dažiem ēdieniem, kurus ceļam svētku galdā savām ģimenēm. Tos pagatavojām, nofotografējām un nododam vērtējumam, cerot, ka idejas būs noderīgas un, ja jau tās ir pa spēkam mums, tad izdosies arī jums – iespējams, pat vēl labāk.

Pildīti cūkgaļas rullīši

Sastāvdaļas:

• cūkgaļas fileja

• ciets sarīvēts siers

• sakapāti zaļumi (rozmarīns, dilles, pētersīļi)

• žāvēta krūtiņa

• sāls, melnie pipari, olīveļļa

Pagatavošana: cūkgaļu sagriež šķēlēs, izklapē, uzkaisa sāli un piparus. Žāvēto gaļu sagriež, sieru sarīvē, zaļumus rūpīgi sasmalcina. Visu samaisa. Uz izklapētās gaļas kārto zaļumu, žāvētās gaļas un siera masu. Gaļas šķēles sarullē un nostiprina ar koka irbulīšiem. Pildījumu var brīvi improvizēt – izmantot svaigo sieru vai kazas sieru, papildināt ar žāvētu desu, sīpolu un ķiploku. Pildīto gaļu apcep eļļā. Var atdzesēt, katru rullīti sagriezt plānās šķēlēs un pasniegt kā uzkodu vai arī siltajā ēdienā kā piedevu pie vārītiem kartupeļiem un salātiem.

Falšais zaķis Ziediņu gaumē

Lai sanāktu gards un veselīgs ēdiens, dodos uz tirgu pie zināma tirgotāja un nopērku labu gaļu (gulaša gabalu), kuru turpat uz vietas palūdzu samalt. Falšo zaķi var ēst gan siltu ar piedevām, gan aukstu uz maizes, tāpēc gatavoju uzreiz vairākām ēdienreizēm.

Sastāvdaļas:

• 1500 g liesas cūkgaļas

• 3 ēdamkarotes kartupeļu cietes

• 1 sīpols, 2 sarkanās paprikas

• 2–3 ķiploka daiviņas

• 2 olas

• pēc garšas: nedaudz sāls, melnie maltie pipari un citas garšvielas (es lieku Vegetu)

Pagatavošana: sakarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem. Liek gaļas malumu bļodā, pievieno olas, cieti, garšvielas, smalki sarīvētas paprikas, sīpolu un ķiploku. Visu rūpīgi samīca, lai masa kļūst vijīga. Uz plāts uzklāj cepamo papīru. Izveido gaļas klaipiņus (parasti sadalu visu gaļas masu 3 klaipiņos) un liek uz cepamās plāts. Ja gaļas masa ir lipīga, saslapina rokas aukstā ūdenī. Nolīdzina klaipiņu virsmu un sānus. Liek cepeškrāsnī un cep 45 minūtes. Pats galvenais – kamēr cepas falšais zaķis, var paveikt citus darbus (pie plīts nav jāstāv) un plīts nav nosprakstējusi ar taukiem, kā tas parasti notiek, kad cepam kotletes. Lai labi garšo!

Smilšu mīklas groziņi

Sastāvdaļas:

mīklai:

• 1/2 glāzes cukura

• 2 glāzes miltu

• 200 g sviesta

• 2 olas

• šķipsniņa sāls

krēmam:

• 200 g sviesta

• 100 g iebiezināta piena ar cukuru

• divas saujas dzērveņu pildījumam

Pagatavošana: aukstu sviestu sakapā ar miltiem, līdz izveidojas viendabīga masa. Pievieno cukuru un maisa, līdz izveidojas drumstalas. Mīklas vidū izveido iedobi, pievieno iepriekš saputotas olas. Ātri visu samaisa un 30 minūtes notur ledusskapī. Liek groziņu veidnēs. Cep 180 grādos 15 minūtes. Krēmam puto sviestu ar iebiezināto pienu, līdz masa kļūst balta. Dzērvenes samīca, liek atdzesētos groziņos, tos piepilda ar krēmu no turziņas ar robotu uzgali. Ogas var izmantot arī dekorēšanai.

Krabju nūjiņu salāti

Sastāvdaļas: (daudzums pēc izjūtas):

• brūnie rīsi

• krabju nūjiņas

• konservēta kukurūza

• svaigs vai marinēts gurķis

• majonēze

• sāls, pipari

Pagatavošana: rīsus izvāra. Pievieno sagrieztas krabju nūjiņas, rīvētus gurķus un kukurūzu. Pievieno majonēzi, piparus, sāli. Uz dažām stundām ieliek ledusskapī, lai savelkas.

Kārtainās mīklas uzkodas ar laša pildījumu

Sastāvdaļas:

• 400 g saldētas kārtainās mīklas bez rauga

• 200 g kūpināta laša

• 200 g svaigā siera (der jebkurš bez piedevām)

• garšvielas

• zaļumi dekorēšanai

Pagatavošana:

kārtaino mīklu ledusskapī atlaidina. Pēc tam katru loksni sagriež 6–8 vienādās daļās, apber ar ķimenēm vai citām sēkliņām. Cep 200 grādu temperatūrā 10 minūtes vai kamēr mīkla ir zeltaini brūna un uzpūtusies. Ļauj atdzist, tikmēr gatavo pildījumu. Smalki sagriež vai sablendē lasi. Ar piemērotu nazi šķērsām pārgriež izceptās uzkodas, vidū liek pildījumu. Pirms pasniegšanas garnē ar zaļumiem.

Kārtainās mīklas uzkodas ar desu pildījumu

Sastāvdaļas:

400 g saldētas kārtainās mīklas bez rauga

200 g jebkura veida mednieku desiņu

zaļumi dekorēšanai

Pagatavošana:

Kārtaino mīklu ledusskapī atlaidina. Pēc tam katru loksni sagriež 4 vienādās daļās, apber ar ķimenēm vai citām sēkliņām un katrā ietin gabaliņu desas. Cep 200 grādu temperatūrā 10 minūtes vai kamēr mīkla ir zeltaini brūna. Pirms pasniegšanas garnē ar zaļumiem.

Vistas gaļas ruletes

SASTĀVDAĻAS:

• 1 kg vistu fileju bez ādas

• 1 mednieku desiņa

• 4–5 žāvētas plūmes

• 50 g puscietā siera

• 1 vārīta ola, 1 neliels vārīts burkāns

• sāls, garšvielas, zaļumi – pēc izvēles

Pagatavošana: no šiem produktiem veido divas dažādas ruletes, katrai ņem 500 g vistas filejas. Pusi no vienai ruletei paredzētajiem filejas gabaliem liek uz marles auduma, uzkaisa sāli, garšvielas un kapātus zaļumus, virsū liek desu, vārītā burkāna strēmeles un olu šķēles. Pārliek ar atlikušo fileju, stingri ietin marlē, nosien ar diegu. Līdzīgi veido otru ruleti, vidū liekot žāvētās plūmes un strēmelītēs sagrieztu sieru. Liek katlā vai dziļā pannā, pārlej ar ūdeni, pievieno vēl nedaudz sāls, vāra vienu stundu, pēc tam atstāj ūdenī vēl vienu stundu. Izņem, notecina, liek starp diviem virtuves dēlīšiem vai lielākiem šķīvjiem, uzliek slogu (piemēram, divas litra tilpuma burkas ar ūdeni), atstāj slogoties uz vairākām stundām vai pat uz nakti. Ar visiem dēlīšiem pārliek ledusskapī, atdzesē, pirms pasniegšanas atbrīvo no marles un sagriež, rotā pēc saviem ieskatiem.

Biskvīta rulete ar putukrējuma krēmu

Sastāvdaļas:

biskvītam:

• 4 olas

• 4 ēdamkarotes kviešu miltu

• 4 ēdamkarotes cukura

• nedaudz vaniļas cukura

krēmam:

• 300 ml saldā krējuma (35%)

• 2 ēdamkarotes cukura

• nedaudz sarkanas krāsas sīrupa

• želatīns

rotāšanai: nedaudz atlikušā krēma, dzērvenes

Pagatavošana: olas pārsit, pievieno cukuru un vaniļas cukuru, liek katliņā uz ļoti mazas uguns un puto ar mikseri, līdz masa palielinās tilpumā aptuveni četras reizes. Noņem no uguns, vēl brīdi turpina putot. Pievieno izsijātus miltus un iecilā sagatavotajā olu masā, iegūstot viendabīgu mīklu. Mīklu lej uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru, liek iesildītā cepeškrāsnī (200 grādos) un cep 10–12 minūtes. Karstu biskvītu ar visu cepamo papīru saritina ruletē. Lai iegūtu simetrisku formu, vidū var ietīt, piemēram, mīklas veltni. Atstāj atdzist. Saldo krējumu saputo ar cukuru stingrās putās, pievieno izšķīdinātu želatīnu un sīrupu, sajauc viendabīgu krēmu, uz brīdi ieliek ledusskapī. Atbrīvo biskvītu no papīra, pārziež ar krēmu, izveido ruleti. Nedaudz atlikušā krēma liek konditorejas turziņā. Ruleti ietin folijā, liek ledusskapī uz stundu. Iztin, rotā ar krēmu un dzērvenēm. Līdz pasniegšanai tur vēsumā.

Rupjmaizes biskvīta rulete

Sastāvdaļas:

biskvītam:

• 4 olas

• 4 ēdamkarotes rudzu rīvmaizes

• 4 ēd. k. cukura

• pustējkarote malta kanēļa

pildījumam:

• 100 g žāvētu plūmju

• 3 ēd. k. brendija

• 1 ēd. k. cukura

krēmam:

• 300 ml saldā krējuma (35%)

• 2 ēd. k. cukura

• šķipsniņa vaniļas cukura, želatīns

rotāšanai: nedaudz atlikušā krēma, dzērvenes

Pagatavošana: iepriekšējā dienā žāvētās plūmes pārkaisa ar cukuru, pārlej ar brendiju, uzliek traukam vāciņu un atstāj izmirkt. Nākamajā dienā sablendē viendabīgā masā.

Olas pārsit, pievieno cukuru un kanēli, liek katliņā uz ļoti mazas uguns un puto ar mikseri, līdz masa palielinās tilpumā aptuveni četras reizes. Noņem no uguns, vēl brīdi turpina putot. Pievieno izsijātu rīvmaizi un iecilā sagatavotajā olu masā, iegūstot viendabīgu mīklu. Tālāk rīkojas tāpat kā iepriekšējā receptē.

Saldo krējumu saputo ar cukuru un vaniļas cukuru stingrās putās, pievieno sagatavotu, izšķīdinātu želatīnu, sajauc viendabīgu krēmu, uz brīdi ieliek ledusskapī. Uzmanīgi atbrīvo biskvītu no cepamā papīra, pārziež vispirms ar plūmju masu, tad ar krēmu, izveido ruleti, stingri satin alumīnija folijā, atdzesē ledusskapī, iztin un izrotā.



Svarīgākais