Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Gardēžiem

Lielākā daļa latviešu ziemai paši gatavo ievārījumus

© f64

Līdz ar ziemas tuvošanos liela daļa iedzīvotāju no saviem pagrabu un virtuves plauktiem ņem ārā ievārījumu un marinējumu burciņas, lai aizvietotu silto gadalaiku sniegtās dabas veltes. Tirdzniecības centrs "Dole" ir veicis aptauju, kurā tika noskaidrots, kādus konservējumus Latvijas iedzīvotāji iecienījuši visvairāk.   

Visvairāk latvieši iemīļojuši tieši ievārījumus, tos gatavo 55% respondentu. Pēc tiem seko gurķi, kurus konservē 34% aptaujāto. Savukārt trešais visiecienītākais ziemas labums ir konservēti salāti, kurus gatavo 22% aptaujāto. Kā visbiežākais salātu veids, ko cilvēki gatavo, tika nosaukti Latgales salāti, kas tipiski sastāv no gurķiem, sīpoliem un dillēm. Kā liecina aptaujas dati, Latvijas iedzīvotāji augstā vērtē tur arī kompotus, saldētas ogas, dārzeņus, zaļumus un sēnes. Savukārt marinētas sēnes ir gandrīz tikpat populāras kā saldētās. Vēl cilvēki iekonservē sulas, lielākoties - tieši ābolu. Iecienīti ir arī tomāti želejā. Retāk minētās atbildēs izskanēja zāļu tējas, kaltēti āboli, marinētas sviesta pupiņas un puķkāposti. Daži savus ziemas krājumus papildina ar īpašām receptēm - pieneņu medu, cidoniju sīrupu un ābolu čatniju, kas ir neatņemama indiešu virtuves sastāvdaļa.