Pieļauju, ka, izdzirdot vārdu «tapenāde», kāds arī paraustīs plecus – kas tā tāda ir?
Tradicionālā variantā tapenādi gatavo no olīvām, kas ir galvenā sastāvdaļa, kaperiem un anšoviem. Tā, var teikt, ir ģeniāla savā vienkāršībā. Visu sasmalcina, samaisa, un rezultātā iegūst pastu, kuru var smērēt uz maizes, izmantot kā uzkodu vai pildījumu kādam citam ēdienam – vasarā ar to var pildīt svaigus gurķus. Nav noslēpums, ka pavārmākslas robežām nav ierobežojumu, un arī tapenāde nav izņēmums, tāpēc var eksperimentēt ar sastāvdaļām un to proporcijām, ja ir šāda vēlēšanās. Piemēram, tapenādē mēdz iekļaut arī saulē kaltētus tomātus, tunci, baziliku, kinzu, riekstus un citus produktus.
UZTURVĒRTĪBA (100 g)
kilokalorijas 161,5
olbaltumvielas 5,5 g
tauki 14,5 g
ogļhidrāti 2,5 g
TAPENĀDES CV
TAPENĀDES PAMATRECEPTE
Sastāvdaļas: 200 g olīvu bez kauliņiem
tējkarote kaperu
100 g anšovu
5–6 ēdamkarotes olīveļļas
2 ķiploka daiviņas
tējkarote citrona sulas
zaļumi pēc izvēles
pipari
Pagatavošana: no olīvām un kaperiem nolej šķidrumu, labi noskalo. Ņem anšovus, ķiploku un zaļumus, sagriež un visas sastāvdaļas sablenderē. Pievieno citrona sulu, olīveļļu, piparus, vēlreiz samaisa, atdzesē un pasniedz.
TAPENĀDES RECEPTES
Tapenāde ar ingveru
20 minūšu
Sastāvdaļas:
120 g ingvera
puse krūzītes zaļo olīvu
puse krūzītes melno olīvu
2–3 ēdamkarotes olīveļļas
ēdamkarote balzamiko etiķa
rozmarīna zariņi
Pagatavošana: sasmalcina ingveru un olīvas. Pievieno rozmarīna zariņus, balzamiko etiķi, olīveļļu un visu samaisa vai sablenderē. Pasniedz kā mērci vai kopā ar grauzdiņiem vai krekeriem. Ja ir vēlēšanās, var pievienot kazas sieru.
Tapenāde ar saulē kaltētiem tomātiem
25 minūtes
Sastāvdaļas:
divas kārbiņas melno olīvu bez kauliņiem saulē kaltēti tomāti
ciedru rieksti
pāris ķiploka daiviņas
3 ēdamkarotes olīveļļas
citrona vai laima sula
melnie pipari
Pagatavošana: nolej lieko šķidrumu no olīvām un atstāj tās uz caurdura, lai apžūst. Liek blenderī olīvas, ķiploku, izspiež no citrona vai laima sulu, sablenderē. Pievieno piparus. Sasmalcina saulē kaltētus tomātus, pievieno masai tāpat kā sasmalcinātus riekstus.
Tapenāde no trīs veidu olīvām
20 minūšu
Sastāvdaļas:
120 g zaļo olīvu bez kauliņiem
120 g melno olīvu bez kauliņiem
30 g olīvu eļļā
3 anšovu filejas
pētersīļi
ēdamkarote kaperu
timiāns
melni svaigi maltie pipari
tējkarote citrona miziņas
ķiploks
Pagatavošana: visas sastāvdaļas saliek blenderī un sablenderē, kamēr iegūst viendabīgu masu.
Baklažāni ar tapenādi un mandelēm
60 minūšu
Sastāvdaļas:
4 baklažāni
100 g tapenādes ar mandelēm
30 g valriekstu
sāls
Pagatavošana: baklažānus nomazgā un sagriež. Katlā ielej 3 litrus ūdens, pievieno sāli un liek tajā baklažānus. Vāra 25 līdz 30 minūšu, ik pa laikam grozot baklažānus. Kad tie ir mīksti, izņem no katla. Liek tos starp diviem virtuves dēlīšiem un uzliek slogu. Atstāj zem sloga 15 līdz 20 minūšu, lai no tiem iztecētu pēc iespējas vairāk ūdens. Pēc tam tos sagriež, lai var pildīt ar tapenādi. Uzkaisa iepriekš sasmalcinātus riekstus. Pārklāj pildītos baklažānus ar foliju un ļauj tiem nostāvēties ledusskapī vienu dienu.