RECEPTE: Ērkšķogu čatnijs

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Čatnijs no ērkšķogām sanāk gana pikants, to var izmantot pie visiem gaļas ēdieniem, pie mīkstajiem sieriem ar balto vai zilo pelējumu, siera kūkām vai uz svaigas maizes.

SASTĀVDAĻAS:

1 litrs ērkšķogu 

2 lieli sīpoli

aptuveni 100 ml sarkanvīna

3 ēdamkarotes augu eļļas

sāls

cukurs

Tabasco mērce

PAGATAVOŠANA: ērkšķogas notīra un ber katliņā. Pielej pavisam nedaudz ūdens. Ogas karsē, līdz tās pārplīst, tad katlu noceļ no uguns. Notīrītus sīpolus pārgriež uz pusēm, katru pusi sagriež šķēlītēs. Uz pannas uzlej mazliet augu eļļas, liek sīpolus un maisot karsē, līdz tie sāk sautēties.

Pannā ielej sarkanvīnu un karsē, līdz sīpoli izvārās un masa kļūst tumīga. Pannas saturu liek katliņā pie ērkšķogām, pieber sāli, mazliet cukura un visu nedaudz pakarsē, lai ogas ar sīpoliem savārās kopā. Beigās pievieno pāris pilienu Tabasco mērces, kas čatnijam piešķir patīkamu asumiņu.

Pilda maza tilpuma burciņās un uzglabā ledusskapī.



Izklaide

Pēc grupas “bet bet” koncerta Liepājas koncertzālē “Lielais Dzintars” prezentēta Guntara Rača pirmā prozas grāmata – autobiogrāfiskais atmiņu stāsts “Trakais”. Pasākumu apmeklēja vairāki grāmatas varoņi, tostarp “Līvu” līderis Ainars Virga, kā arī vēl viens jaunības laika draugs Ivo Fomins.