Dīvaini, bet fakts – laucinieki jāņogas par vērā ņemamām ogām nemaz neuzskata un ik gadu ražas pārbagātos krūmus parasti nolasa pašus pēdējos, kārtības labad, tā teikt. Daudziem šīs ogas šķiet apnikušas un garlaicīgas, taču, ja uz vispārzināmo paraugās no cita skatupunkta, izdodas atklāt jaunas un ļoti interesantas garšas nianses.
SASTĀVDAĻAS:
750 g jāņogu
400 ml ūdens
500 g cukura uz katriem
600 ml jāņogu sulas
rozmarīns, kanēļa standziņa vai krustnagliņas
PAGATAVOŠANA:
katlā liek jāņogas ar visiem kātiņiem, pielej 350 ml ūdens un uzvāra, līdz virums sāk burbuļot. Vāra 10 minūtes, tad lej marlē un ļauj virumam nesteidzīgi notecēt, lai želeja nav duļķaina. Katlā lej sulu, liek klāt cukuru un maisot vāra, līdz cukurs izkusis. Tad uzgriež lielu liesmu un, kad želeja sāk putot, nosmeļ putas, līdz to vairs nav. Želeju vāra 15–20 minūtes. Pēc 15 minūtēm pārbauda recēšanu: uz auksta trauka uzpilina nedaudz želejas un uz 30 sekundēm ieliek ledusskapī – ja želeja ir stingra, to var pildīt burkās. Burkas aizvāko un atdzesē istabas temperatūrā, uzglabā vēsumā.
PADOMS