RECEPTE: Baraviku zupa no lielā katla

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Svaigs gaiss, malkas šķilu sprakšķēšana ugunskurā un dūmu smarža, labs garastāvoklis, brīnišķīga kompānija un apetīti rosinošs virums katra bļodiņā, kas jau piepildīta un galdā celta, – vai var būt vēl vienojošāks noslēgums vienai draugu kopā sanākšanas reizei? Netraucē ne asais vējš, ne lietus, kas lien aiz apkakles un mēģina saldēt – uz ugunskura lielajā katlā vārītā baraviku zupa stāv pāri visam.

Recepti iesaka Naujenes Novadpētniecības muzeja direktore Evita Kusiņa-Koļesņika

SASTĀVDAĻAS:

kartupeļi

burkāni

puravi

novārītas vai sasaldētas baravikas

skābs krējums

sāls

pipari

lauru lapas

pētersīļu zaļumi

PAGATAVOŠANA:

lielajā zupas katlā, ko var pakārt virs ugunskura, ņemot vērā ēdāju skaitu, attiecīgi ielej nepieciešamo ūdens daudzumu.

Kad ūdens sāk vārīties, pievieno notīrītus un gabaliņos sagrieztus burkānus un kartupeļus.

Pievieno ripiņās sagrieztus puravu gredzenus, ieber piparus, kādu lauru lapu.

Reizē ar dārzeņiem katlā liek arī iepriekš novārītās un savā sulā sasaldētās baravikas.

Pa reizei apmaisot, lielo zupas katlu uz lēnas uguns vāra aptuveni stundu. Kad vārīšana iet uz beigām, virumam pēc garšas pieber sāli.

Lēni vāroties, baraviku zupa būs ieguvusi patīkamu tumīgumu un neatkārtojamas garšas un aromāta nianses, taču dietologi un visi citi slaidās līnijas piekritēji šoreiz lai piever acis un ausis – ar bagātīgu sasmalcinātu zaļumu šķipsnu un rudzu maizes riku, bet bez krējuma karotes aizdara karstais virums katra bļodiņā nebūs īsti pilnīgs! Ja grēkot, tad grēkot – veseli ēduši!

PADOMS

  • Saldēto vai svaigo baraviku vietā var ņemt arī kaltētas baravikas, tikai tās iepriekš ir jāizmērcē.
  • Ja tieši baraviku krājumos nav, var izlīdzēties ar citām sēnēm, tikai tad zupa nebūs tik tumīga.



Izklaide

Ik pa laikam ar dažādiem jaunumiem savus cienītājus aplaimojošā grupa “Rīgas Modes” nav snaudusi arī šajā rudenī – laists tautās jauns singls “Otrā plāna aktrise”, kā arī izziņots lielkoncerts koncertzālē “Palladium”, kas notiks 2025. gada 25. aprīlī.

Svarīgākais