Grilēšana ir neatņemama vasaras tradīcija, un tā kļūst īpaši aktuāla, tuvojoties Līgo svētkiem, jo jādomā, kā savu ģimeni un viesus iepriecināt ar lielisku cienastu – aromātisku, sulīgu un maigu šašliku. Ar savu pieredzi un profesionāliem gaļas un citu produktu grilēšanas noslēpumiem dalās LIDO šefpavāre Ilga Joma.
Kas jāievēro, lai marināde nenomāktu gaļas garšu?
Gaļas marinēšanā ir jāievēro atšķirības – cūkgaļu marinē ilgāk, vistu mazāk, jo tās gaļa ir maigāka. Bet filejas (vistas, cūkgaļas, tītara, liellopa) gandrīz nemaz nav jāmarinē. Gaļas gatavošanā LIDO šefpavāre iesaka ņemt piemēru no kaukāziešiem, kuri kā šašlika tradīciju aizsācēji pamatoti tiek uzskatīti par gaļas cepšanas meistariem. Šašliks garšos lieliski, ja gaļu apkaisīs ar sāli un pipariem, pievienos sagrieztus sīpolus, daudz zaļumus (piemēram, kinzu un pētersīli) un marinēšanas vietā šo maisījumu kārtīgi ar rokām „iemasēs” gaļā, līdz tā izdala sulu. Tad gaļai var ļaut vien 20 minūtes „atpūsties”, un tā jau būs gatava cepšanai.
Gatavojot gaļu cepšanai pēc šīs metodes, Ilga Joma iesaka parasto piparu vietā izmēģināt piecu piparu maisījumu, kas dos interesantākas garšas nianses. Jēra gaļai var pievienot arī timiānu un rozmarīnu, vistai – baziliku, savukārt cūkgaļa lieliski garšos kopā ar tomātu.
Ja vēlamies gaļai piešķirt citrona garšas nianses, tad tā sulu ieteicams pievienot nevis marinādei vai garšaugu maisījumam, bet gan tikai tad, kad gaļa jau izcepta. Gluži tāpat kā zivs gatavošanā, arī gaļu, kad tā gatava, var pārslacīt ar citrona sulu interesantāka aromāta iegūšanai. Citrona vietā var izvēlēties arī laimu, kas dos vēl izteiktāku aromātu.
Kāds ir sulīga un garda šašlika noslēpums?
Lai gaļa cepot nepiedegtu, LIDO šefpavāre iesaka marinādei pievienot Extra Virgin olīveļļu. Turklāt, ja eļļu pievieno garšaugu maisījumam, tad tā darbojas arī kā dabisks konservants. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja visu gaļu vienā vakarā sacept neizdodas, eļļa palīdz gaļai saglabāt tās kvalitatīvās īpašības un būt lietojamai uzturā arī dienu vai divas pēc tās iemarinēšanas.
Lai gaļa nezaudētu sulīgumu, būtu aromātiska un veselīgāka, ieteicams izvairīties no etiķa un citu skābju pievienošanas marinādēm.
Šašlika sulīgumu gan nevar garantēt tikai ar tā pagatavošanas metodēm vien. Vislielākā nozīme ir iegādātās gaļas kvalitātei, bet, pērkot gaļu lielveikalā vai tirgū, mēs bieži vien nezinām, cik tā ir svaiga un no kurienes ievesta. Lai nerastos nepatīkami pārsteigumi, Ilga Joma iesaka pirms gaļas iegādāšanās vienmēr lūgt tirgotājam uzrādīt realizācijas dokumentus (piemēram, kaušanas datumu), lai pircējs varētu pārliecināties, ka gaļa nav bijusi saldēta. Šādiem dokumentiem jābūt pieejamiem pie ikviena tirgotāja.
Kas jāņem vērā, grilējot zivis?
Vasaras sezonā noteikti nevajag aizmirst par zivs grilēšanu. Šim gatavošanas veidam piemērotākās zivis ir varavīksnes forele, ko var grilēt veselā veidā, foreles steiks, laša fileja un karpa. Jāņem vērā, ka grilēšanas restēm jābūt ļoti tīrām, lai zivs pie tām nepieliptu. Uz grila restēm var uzklāt foliju un grilēt uz tās, pirms tam foliju nedaudz ieziežot ar eļļu. Lai saglabātu zivs garšu, to nav nepieciešams marinēt - pietiks ar nedaudz sāls un citronpipariem. Savukārt jau gatavu zivi pārslaka ar citrona sulu.
Grilēts siers, dārzeņi un augļi – kāpēc nepamēģināt?
Atceroties par veselīga uztura pamatprincipiem, arī svētkos nedrīkst atstāt novārtā dārzeņus. Garšu dažādībai arī tos var un vajag grilēt. Dārzeņu marinādei var izmantot olīveļļu, citrona sulu, zaļumus, nedaudz sāls un piparus, visu kopā sablendējot. Izvēlētos dārzeņus (piemēram, papriku, cukini, puķkāpostu, baklažānu, burkānu, ķiršu tomātus utt.) sagriež nelielos gabalos, iemaisa marinādē, atstāj „ievilkties” uz pusstundu, tad liek uz iesmiem un cep. Dārzeņus nevajadzētu cept uz iesma kopā ar gaļu. Lai gan svaigā veidā šis salikums izskatās lieliski, tomēr gaļa cepas ilgāk nekā dārzeņi, tāpēc rezultāts būs labāks un vizuāli pievilcīgāks, grilējot šos produktus atsevišķi.
Grilēt var arī sieru, piemēram, Jāņu ķimeņu sieru. LIDO šefpavāre iesaka pamēģināt sieru grilēt kādu nedēļu pēc Jāņiem, kad tas ir nedaudz pastāvējis ledusskapī un cepot vairs neizdalīs sulas. Savukārt, ja cep sieru uz pannas, tad to var cept arī pilnīgi svaigu, līdz maliņas kļūst brūnas, bet iekšpuse – maiga un staipīga.
Visbeidzot, bērni noteikti novērtēs grilētus augļus un ogas – zemenes, banānu, ābolu, bumbieri, ananāsu. Lai iegūtu lielisku kārumu, augļu gabalus uzdur uz iesmiņa, ātri apgrilē, pārlej ar šokolādes mērci un pārkaisa ar pūdercukuru.
LIDO šefpavāre piedāvā vienkāršas un ātri pagatavojamas receptes marinādēm, kas izcels gaļas garšas īpašības:
Sinepju un medus marināde maigam vistas gaļas šašlikam
Nepieciešams:
Sinepes (franču vai citas maigas sinepes, šeit nederēs krievu sinepes) un medus (proporcijā 1:1)
Zaļumi (kinza, pētersīļi, dilles u.c.)
Ķiploks
Sāls un pipari
Olīveļļa, kas paredzēta cepšanai
Vistas gaļa
Pagatavošana:
Sinepes, medu un nedaudz eļļas samaisa kopā līdz majonēzes konsistencei. Svarīgi pievienot labas kvalitātes, cepšanai paredzētu olīveļļu, kas neļaus šašlikam piedegt. Pēc tam pievieno smalki sagrieztus zaļumus, ķiploku, piparus un sāli. Visu samaisa, tad kārtīgi un ar mīlestību „iemasē” gaļā. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava.
Portera marināde pikantam cūkgaļas šašlikam
Nepieciešams:
Cūkgaļas kakla karbonāde
Porteris (uz 1kg gaļas nepieciešams aptuveni 0,5l portera)
Sāls un pipari
Pagatavošana:
Karbonādi sagriež kubiņos, liek bļodā, pārlej ar porteri un pārkaisa ar sāli un pipariem pēc garšas. Lai iegūtu nepieciešamo garšu un aromātu, alum jāļauj ievilkties, tāpēc gaļu vislabāk ieteicams marinēt iepriekšējā vakarā pirms cepšanas. Grilē, cep cepeškrāsnī vai uz pannas, līdz gaļa gatava, un pasniedz ar marinētiem šalotes sīpoliem, ķiploku asniem vai citām pikantām piedevām.