RECEPTE: Gāzētā minerālūdenī svaigi sālīti gurķīši

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Labu apetīti!

SASTĀVDAĻAS:

neapvītuši, nelieli, puslīdz vienādi gurķīši

ķiploki ar visiem lakstiem

dilles

upeņu, mārrutku vai ķiršu lapas

gāzēts minerālūdens, sāls

PAGATAVOŠANA: gurķīšus rūpīgi nomazgā, nogriež tiem abus galiņus.

Notīra ķiploku galviņas – daiviņas sagriež šķēlītēs, kātus sasmalcina. Sasmalcina dilles.

Traukā, kur paredzēts gurķus sālīt, neskopojoties liek upeņu, mārrutku vai ķiršu lapas, pievieno ķiplokus, dilles un izkārto gurķus.

Ja trauks ir gana liels un sālīšanai paredzēto gurķu daudz, izveido vēl vienu kārtu zaļumu, ķiploku un gurķu.

Atsevišķā traukā samaisa minerālūdeni un sāli – vienam litram gāzēta minerālūdens pievieno 3–4 ēdamkarotes rupjā galda sāls. Ja grib, lai gurķīši būtu pikantāki, uz vienu litru minerālūdens var pievienot pāris pilienu Tabasco mērces.

Minerālūdens un sāls maisījumu pārlej gurķiem, lai gurķi būtu pilnībā pārklāti.

PADOMS

Ja gurķus gatavo vakarpusē, nākamās dienas pusdienlaikā gurķīši savus baudītājus priecēs ar lielisku garšu. Šādi gatavoti gurķi ilgai uzglabāšanai nav paredzēti, bet nekas jau nepaliek pāri!



Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais