RECEPTE: Cepts Jāņu siers

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Lai labi garšo!

SASTĀVDAĻAS:

mazie ķimeņu siera ritulīši

sviests

sev tīkamas garšvielas

PAGATAVOŠANA: atkarībā no ēdēju skaita un prognozējamās apetītes ņem nelielos ķimeņu siera ritulīšus – vienu, divus, trīs vai vairāk. Katru no visām pusēm apziež ar sviestu un kārto cepamajā traukā (ja siera rituļi vairāki – cieši citu pie cita). Ar sviestu klātos sieru rituļus pārkaisa ar sev tīkamām garšvielām – pipariem, sāli, svaigām un sīki kapātām vai kaltētām dillēm, pētersīļiem vai ko citu. Cepamo trauku liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 180–200 grādu temperatūrā cep, līdz siera ritulīši kūstot saplūst kopā un kļūst zeltaini. Pasniedz ar tomātu un paprikas mērci vai kādu pikantu vīriešu zapti, taču vienlīdz labi garšos arī ar aveņu vai zemeņu ievārījumu.

PADOMS

Par pašu piemērotāko cepšanai var atzīt Rankas Jāņu sieru – nav pārmērīgi liess, nav trekns, cepot neizplūst. Arī sieram Made nav ne vainas.



Izklaide

Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla ("IDFA") konkursā šogad iekļautas divu Latvijas autoru īsfilmas, savukārt režisoru Ivara Selecka un Armanda Zača kopdarbs "Turpinājums. Pieaugšana" 18.novembrī piedzīvos starptautisko pirmizrādi, aģentūru LETA informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.