RECEPTE: Īsta mājas torte

Traukā pa vienai iesit olas Ar mikseri sāk putot, tad pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru. © Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ja Aglonas pusē kādam neatliekami ievajagas riktīgu mājas torti – no lauku vistu olām, pārējiem lauku labumiem un ar mīlestību gatavotu, visi taujā pēc Ērikas. Savā laikā tortes cepa viņas vecāmāte, cepa mamma, un Ērikai, vēl mazai esot un pie plīts pa kājām visiem maisoties, tā īstā māka, bezgala daudz visādu gudrību un knifiņu pielipa gluži nemanot.

«Ikdienā tortes iznāk cept daudz, un tās ir dažādas. Kāzām domātās parasti ir lielas un divstāvīgas. Tortes vajag kristībām, vajag dzimšanas dienām, bērēm un citiem svarīgiem notikumiem par godu – ar mājas tortei raksturīgu un bagātīgu garšu buķeti,» saka Ērika, kuras ceptās tortes ļoti atzinīgi novērtētas un tikušas pie godalgām daudzos Latvijas mēroga konkursos. Savu meistarību Latgales kulinārā mantojuma kopēja un attīstītāja pilnveido no dienas dienā, taču savas prasmes neslēpj: Ērika piedāvā savu recepti garda biskvīta izcepšanai, bet tas, kā zināms, ir katras kārtīgas mājas tortes pamatu pamats!

Recepti piedāvā lauku māju Upenītes godu saimniece Ērika Križanovska

SASTĀVDAĻAS:

vienai lielas tortes plātnei:

8 brīvi augušu vistu olas

8 ēdamkarotes cukura

8 ēdamkarotes miltu

1 tējkarote vaniļas cukura

pildījumam: salds krējums

biezpiens, svaigais siers

rabarberu ievārījums, upeņu želeja

svaigas vai saldētas ogas

PAGATAVOŠANA:

1. Traukā pa vienai iesit olas Ar mikseri sāk putot, tad pakāpeniski pievieno cukuru un vaniļas cukuru.

2. Puto olu masu, kamēr apjoms palielinās vismaz trīs reizes – ar 15 minūtēm jārēķinās.

3. Kamēr olas putojas, atmēra un sietā ieber nepieciešamo miltu daudzumu.

4. Sagatavo pannu cepšanai: nogriež atbilstīga izmēra cepamā papīra gabalu, izklāj pannu. Cepamo papīru ieziež ar eļļu.

5. Kad olu masa kļuvusi pavisam gaiša, čagana un vairākkārt palielinājusi savus apjomus, putošanu pārtrauc. Masā iesijā miltus un ar putojamo slotiņu tos viegli iecilā, bet vairs nekuļ.

6. Masu lej sagatavotajā pannā, vienmērīgi izlīdzina un liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī. 180 grādu temperatūrā cep aptuveni 15 minūtes.

7. Gatavību pārbauda ar koka irbulīti: to iedurot biskvītā, kociņš nedrīkst būt aplipis ar mīklu. Ja tā, biskvīta plātne vēl nedaudz jāpacep.

8.Karstu biskvītu izgāž uz galda virsmas, uzmanīgi noņem cepamo papīru. Atdzisušas biskvīta plāksnes (vai ripas) atkarībā no vēlmēm pilda ar mājās gatavotu upeņu želeju vai rabarberu ievārījumu (tas tortei piešķir skābumiņu).

Tortes apmalēm un garnējumam izmanto vai nu putukrējumu, vai arī putukrējumu, kas sakults kopā ar jebkuru svaigo sieru (salda krējuma un svaigā siera masai pēc garšas pievieno cukuru un vaniļas ekstraktu). Torti rotā ar krēma rozītēm (tās var iekrāsot ar pārtikas krāsu), saldētām vai svaigām ogām – upenēm, avenēm, smiltsērkšķiem, jāņogām. Sezonas laikā izmanto arī zemenes. Rotāšanai der arī konservēti augļi.

PADOMI

• Ja tiek nolemts mājās cept torti, tad ieteicams izvēlēties vidēja izmēra olas. Ja tiek izvēlētas pārāk lielas olas, tad mīkla būs pārāk taukaina.

• Visas birstošās sastāvdaļas ieteicams izsijāt – tas palīdzēs veidot mīklu gaisīgāku, un neveidosies kunkuļi.

• Tortei jāņem tieši tik produktu, cik norādīts receptē. Nav ieteicams kaut ko palielināt vai samazināt – tas izjauks kopējo mīklas balansu.

• Mīkla ir rūpīgi jāsamaisa ar koka karoti, kamēr tā kļūst viendabīga un pēc izskata – glancēta.

• Ja mīklas gatavošanai izmanto virtuves kombainu vai mikseri, tad rūpīgi jāseko līdzi, lai mīkla netiktu par daudz samaisīta, tad tā cepšanas laikā var sakristies. Jāatceras, ka ik pa laikam mīkla jānoņem no bļodas malām ar plastmasas lāpstiņu.

• Pirms cepšanas mīkla formā vienmērīgi jāizlīdzina, lai virsējais slānis būtu plakans.

• Pirms tortes likšanas cepeškrāsnī noteikti jāpārbauda, vai cepeškrāsns ir uzsildīta līdz vajadzīgajai temperatūrai.

• Ja cepeškrāsnī tortes un citi konditorejas izstrādājumi no apakšas vienmēr piedeg, tad zem pannas visā tās platumā jānoliek četrās kārtās salocīta alumīnija folija.

• Krējumu krēmam ieteicams kult vēsu. Lai šo procesu paātrinātu, var pievienot 2 līdz 3 pilienus citrona sulas.

• Jogurta un biezpiena tortes ir vieglas un gaisīgas, tāpēc tās ieteicams dekorēt ar svaigiem augļiem, ogām un riekstiem. Valriekstus var viegli izlobīt no čaumalas, ja tos uz nakti atstāj vieglā sālsūdenī.

• Tortes no kārtainās mīklas, arī medus kūkas, vislabāk papildināt ar kondensēto pienu un sadrupinātiem riekstiem.

• Riekstus var pievienot mīklai pirms cepšanas vai sakult ar krēmu. Magones ieteicams pievienot tikai mīklai.

• Tortes no smilšu mīklas lieliski garšo ar vārītu kondensēto pienu, olbaltumu krēmu vai vārītu krēmu un biezu ievārījumu.

• Saldējuma tortes var dekorēt ar jebko! Pie tām iederas liķieri, ievārījumi, šokolāde, augļi.

Izklaide

Pieredzes bagātā grupa “Pienvedēja piedzīvojumi” laidusi klajā savu jaunāko veikumu – dziesmu “Karuselis”. Ko par to teikt? Tipisks “pienvedēju” gabals ar grupu “Placebo” nedaudz atgādinošām ģitārām.