RECEPTE: Mājas cepumi - rogoliki

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Recepti piedāvā viesu mājas Mežinieku māja saimniece Lilija Mežiniece

SASTĀVDAĻAS:

6 olas

0,5 l skāba krējuma

500 g kulinārijas margarīna vai sviesta

100 g cukura

50 g rauga

4 glāzes miltu

pūdercukurs

krāsainas marmelādes konfektes

PAGATAVOŠANA: sijātus miltus kopā ar margarīnu ļoti smalki sadrupina. Atsevišķi sajauc kopā olas ar skābu krējumu un cukuru, pievieno raugu. Visu samaisa viendabīgā masā un pievieno klāt margarīnam ar miltiem. Samīca mīklu, ja vajag, vēl pievieno miltus, lai mīkla būt vidēji stingra. Mīklu sadala mandarīna lieluma bumbiņās, tās saviļā apaļas un uz pāris stundām noliek ledusskapī (nesaldē!). Darba virsmu pārkaisa ar cukura un miltu maisījumu. Katru mīlas bumbiņu atsevišķi saplacina un izrullē apli, ko ar mīklas nazi sadala astoņās vienādās daļās. Katrai mīklas daļiņai uz resnā gala liek krāsainu marmelādes gabaliņu (sānu maliņas ieliec, lai marmelāde kūstot netecētu ārā) un sarullē. Cepumus pārsmērē ar sakultu olu, liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un 170 grādu temperatūrā cep aptuveni 10 minūtes, kamēr rogoliki kļūst zeltaini brūni. Atdzisušus pārkaisa ar pūdercukuru.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais