RECEPTE: Olivjē salāti

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Leģenda vēsta, ka Olivjē salāti cēlušies no Francijas. Savulaik, kad Maskavas aristokrātija bijusi ļoti liela franču kultūras sekotāja, arī franču receptes tikušas augstu novērtas. Krievu pavāri izslavēto Olivjē salātu recepti gan dabūjuši, taču sastāvdaļas nevis likuši kārtām, bet visu samaisījuši kopā... Tā radies rasols.

SASTĀVDAĻAS:

vārīti kartupeļi, cepta vistas fileja, marinēti gurķi, zaļo salātu maisījums, vārītas olas, konservēti zaļie zirnīši, krievu sinepes, skābs krējums, majonēze, sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: visus produktus sagriež glītos, aptuveni vienāda izmēra kubiņos un slāņos kārto uz šķīvja, ievērojot secību: vispirms – kartupeļi, tad seko gurķi, tad – salāti, pēc tam vistas gaļa, olas, mērcīte un zaļie zirnīši. Mērce: vienādās daļās ņem skābu krējumu un majonēzi, pievieno nedaudz krievu sinepes, sāli un piparus, visu sajauc.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais