RECEPTE: Gardas mērcītes Lieldienu olu ēšanai

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Nav daudzveidīgu mērcīšu Lieldienu olu groza pievārēšanai, nav pašu Lieldienu! Lai gluži bez svētkiem ar neiztrūkstošajām olu kaujām nepaliktu, atliek vien nedaudz pacensties un sarūpēt vismaz trīs dažādas un ļoti apetelīgas mērcītes. Tas nudien nav grūti.

Majonēzes un sinepju mērce

SASTĀVDAĻAS:

2 ēd. k. majonēzes, 2 ēd. k. skāba krējuma, 1 ēd. k. graudaino sinepju,

1 marinēts gurķis, 1 ēd. k. olīveļļas,

sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: gurķi sagriež sīkos gabaliņos, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Avokado mērce

SASTĀVDAĻAS:

1 avokado, 125 g grieķu jogurta,

½ neliela čili, 2 ķiploka daiviņas,

1 ēd. k. citrona sulas, sāls

PAGATAVOŠANA: avokado nomizo, sagriež gabalos, pārlej ar citrona sulu un saberž biezenī. Čili sīki sasmalcina, ķiplokus miezerī saberž, sajauc ar avokado biezeni un jogurtu. Pēc garšas pievieno sāli.

Zilā siera mērce

SASTĀVDAĻAS:

100 g zilā pelējuma siera,

4–5 ēd. k. skāba krējuma,

30 g valriekstu, 1 ēd. k. olīveļļas, sāls, pipari

PAGATAVOŠANA: sieru un valriekstus sīki sadrupina, sajauc ar krējumu un olīveļļu. Pēc garšas pievieno sāli un piparus.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais