RECEPTE: Karaliskā Lieldienu pasha

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Ideja neikdienišķam desertam

SASTĀVDAĻAS:

1 kg sausa biezpiena

200 g sviesta

4 olas

200–400 g bieza skābā krējuma

200–300 g cukura

2 tējkarotes vaniļas cukura

150 g grauzdētu, kapātu mandeļu

100 g sukāžu

1 citrona miziņa

150–200 g rozīņu

šķipsniņa sāls

PAGATAVOŠANA:

katlā izkausē sviestu, tajā izšķīdina cukuru. Biezpienu izberž caur sietu, sablendē vai izmaļ gaļasmašīnā, sajauc ar krējumu un olām, pievieno arī sāli un vaniļas cukuru, pierīvē citrona miziņu.

Masu pa daļām liek izkausētajā sviestā ar cukuru – ja cukurs nav pilnībā izkusis, nekas – izkusīs vēlāk. Nepārtraukti maisot, karsē, pievieno mandeles, dažādas rozīnes, sasmalcinātas sukādes. Karsē, līdz masa kļūst šķidra un gandrīz sāk vārīties (ne pārkarsēt, ne uzvārīt nedrīkst!).

Katliņu noņem no uguns un, pa reizei apmaisot, masu kārtīgi atdzesē. Jāraugās, lai mandeles, rozīnes un sukādes nenosēžas katla dibenā.

Ar samitrinātu, dubultā salocītu marlīti izklāj veidni un, blīvi piespiežot, liek iekšā atdzisušu, stingru biezpiena masu. Marlītes brīvos stūrus pārliek pāri, uzliek slogu un atstāj vēsumā līdz nākamajai dienai.

Pashu no veidnes izgāž uz šķīvja, noņem marli un dekorē pēc sirds patikas.

PADOMS

• Par pashas veidni var izmantot jaunu plastmasas puķupodiņu ar caurumu apakšā liekā šķidruma notecināšanai.

• Pashas sastāvdaļas un to daudzumu var mainīt, tāpat dažāds var būt biezpiena un krējuma treknums.

• Rozīnes un mandeles var aizstāt ar citiem žāvētiem augļiem un riekstiem.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais