RECEPTE: Paelja Valensijas gaumē

© Le­onīds GU­SEVS, spe­ci­āli Mā­jai

Spāņu kulta ēdiens paelja tīri labi piestāv arī latvieša vēderam, ir tikai viens «bet»... Spāņi paelju nekad negatavo tāpat vien. Tas ir ēdiens, kas krāšņo jebkuru svētku vai nesteidzīgu brīvdienu ēdienreizi, kad gribas sevi un savus mīļos palutināt ar ko vairāk par ierastu maltīti no ikdienišķiem produktiem. Vēl kāds sīkums, ko mums vajadzētu pārņemt no spāņiem. Parasti ir tā: gaidot ciemiņus, latviešu saimniece viena pati visu dienu ņemas griezdama, cepdama un vārīdama, bet, kad jāsāk dzīves svinēšana, vairs nav spēka... Spāņi savu paelju parasti gatavo kopā ar viesiem – visiem taču jautrāk, vieglāk un ātrāk!

SASTĀVDAĻAS:

500 g apaļgraudu vai īpašo paeljas rīsu

500 g vistas filejas

1 ķiploks, 1 baltais sīpols

1 zaļa paprika, 1 sarkana paprika

1 tomāts

200 g garneles, 10 mīdijas čaulā

100 g olīvas

1 g safrāna, 5 lauru lapas

250 g Chorizo desas

1,5 ml ūdens

timiāns, rozmarīns

sāls

olīveļļa

PAGATAVOŠANA: vispirms sagatavo safrānu: aplej ar puslitru vāroša ūdens un ļauj ievilkties.

Ņem dziļu pannu, uzkarsē olīveļļu. Pārgriež šķērsām ķiploka galviņu, liek cepties pannā, līdz ķiploks zeltaini brūns.

Smalkos gabaliņos sagriež vistas fileju. Izņem no pannas apcepto ķiploku, liek cepties vistas gaļu. Kad tā brūna, izņem no pannas.

Pusi paprikas, sīpolu un tomātus sagriež kubiņos un apcep pannā. Pielej safrāna uzlējumu un puslitru vai litru karsta ūdens. Pievieno sāli, garšvielas un ļauj buljonam vārīties. Izteiksmīgākai buljona garšai vārīšanās laikā var pievienot dažas garneles un mīdijas.

Kad virums sāk burbuļot, pannā ieber rīsus un izlīdzina pa visu pannu. No šā mirkļa pannā vairs nekas netiek maisīts! Ja šķiet, ka pannas saturam nepieciešams papildu mitrums vai buljons, pievieno atlikušo safrāna uzlējumu vai karstu ūdeni. Jāatceras: gatavojot paelju, pannai neliek vāku.

Atlikušo papriku sagriež salmiņos un kārto uz rīsiem. Pievieno mīdijas, vistas gabaliņus, olīvas, garneles, Chorizo desas šķēlītes, citrona daiviņas. Ja vēlas ēdienu nedaudz asāku, ņem vienu mazo čili pipariņu, nogriež tam galiņu un iedur rīsos. Kad ēdiens gatavs, piparu izņem (savu asumu tas jau būs atdevis).

Turpina pannu karsēt, līdz viss buljons uzsūcies rīsos.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais