Lai nebaida garā recepte – nekā grūta un sarežģīta, nekā neiespējama, vajag vien ievērot kūkas sastāvdaļu mērvienības. Un vienreiz cepta, šī kūka kļūs par jūsu kulināro uzvaras virsotņu favorīti uz ilgu laiku.
SASTĀVDAĻAS:
pamatnei: 200 g cepumu
2 ēdamkarotes gaišā
Muscovado cukura
4 ēdamkarotes (~90 g)
izkausēta cukura
virsai: 600 g svaigā krēmsiera
100 g pūdercukura
3 ēdamkarotes kukurūzas cietes
1 ēdamkarote vaniļas cukura
3 olas
100 g skāba krējuma
4 vidēji lieli āboli
65 g pūdercukura
1 tējkarote malta kanēļa
200 g valriekstu kodolu
karameļu mērcei: 125 g gaišā
Muscovado cukura
1 ēdamkarote kukurūzas cietes
50 ml ūdens
75 ml saldā krējuma
25 ml gaišā Dansukker
dzidrā sīrupa
1 ēdamkarote sviesta
PAGATAVOŠANA:
1. Karstumizturīgā veidnē ielej ūdeni, ieslēdz cepeškrāsni, noregulē to uz 175 grādu temperatūru, lai silst. Cepeškrāsns apakšdaļā noliek trauku ar ūdeni.
2. Cepumus traukā sīki sablenderē, pievieno gaišo Muscovado cukuru, izkausētu sviestu un visu labi samīca.
3. Veidnē ar noņemamu malu ieklāj cepamo papīru. Papīru un veidnes malu ietauko. Liek iekšā cepumu maisījumu.
4. Cepumu maisījumu vienmērīgi izlīdzina pa visu veidni un cep aptuveni 10 minūšu. Pamatni, neizņemot no veidnes, atdzesē.
5. Ar putotāju mīkstu un gaisīgu saputo svaigo krēmsieru, iemaisa tajā cukuru, kukurūzas cieti un vaniļas cukuru.
6. Ar minūtes intervālu, nepārtraucot putošanu, masā pa vienai iemaisa olas.
7.Saputotajā svaigā krēmsiera masā iemaisa skābo krējumu.
8.Maisījumu lej veidnē uz atdzisušās kūkas pamatnes.
9. Ābolus sagriež nelielos vienmērīgos gabaliņos, tos samaisa ar kanēli un cukuru (šo darbu ieteicams izdarīt iepriekš, lai āboli kārtīgi sasulojas).
10. Ābolu gabaliņus kārto uz kūkas.
11. Kūku pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem. Kūku liek sakarsētajā cepeškrāsnī un cep aptuveni 60 minūšu. Gatavību pārbauda, viducī iedurot tievu koka iesmiņu (ja tas nāk ārā sauss un tīrs – kūka gatava). Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un uz nakti liek ledusskapī. Noņem veidnes malu, ar asu nazi atdala kūku no veidnes pamatnes un uzmanīgi uzslīdina uz šķīvja.
12. Gatavo karameļu mērci : kukurūzas cieti sajauc ar cukuru, pievieno sviestu, saldo krējumu, ūdeni un sīrupu. Nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns visu vāra aptuveni piecas minūtes, līdz mērce sabiezē un iegūst skāba krējuma konsistenci.
13. Gatavo mērci atdzesē un vienmērīgā slānī pārlej kūkai. Kūku novieto vēsumā, lai mērce sastingst.
Padoms
• Valriekstu vietā var izmantot mandeles.
• Ļoti svarīgi kūku no krāsns neizņemt par agru (vidus būs jēls, līdz galam neizcepies). Ja jūt, ka receptē minētajā laikā kūka vēl īsti nav gatava, uz tās uzklāj foliju (lai novērstu ābolu gabaliņu un valriekstu apdegšanu) un turpina cept vēl, līdz kūkas vidus kļūst stingrs.