Svaigi plūkta papaijas augļa garšu ar veikalā nopirktā salīdzināt nevar, taču... Īsti eksotiskas brīvdienu ēdienkartes dažādošanai nevajag daudz – jau papaijas nosaukums vien ausīs skan kā glāsts! Zemēs, kur papaijas audzē, tās vislabprātāk ēd brokastīs, jo valda uzskats, ka auglim piemīt gremošanas procesus regulējoša iedarbība.
• Papaiju pārdala uz pusēm, izņem kauliņus. Augli var ēst svaigu ar tējkaroti vai sadalītu šķēlēs vai gabaliņos. Ar saldējuma karoti no papaijas mīkstuma izdobtas bumbiņas dara dekoratīvus jebkurus augļu salātus.Augļa garšu izteiksmīgāku dara uz mīkstuma uzpilināti daži citrona vai laima sulas pilieni.
• Parasti papaiju pasniedz kā desertu, taču to var ēst arī starp ēdienreizēm.
• Auglis ir laba piedeva gaļas un zivju ēdieniem. Negatavu augli var izmantot kā dārzeni: to vāra vai cep.
• Apetīti rosinošā papaijas garša saglabājas arī žāvētos augļos un sukādēs – tas ikvienam ir veselīgs našķis.
*
RECEPTE: Baltās šokolādes parfē ar Malibu papaiju
SASTĀVDAĻAS:
20 g Malibu liķiera
kubiņos sagriezta papaija
baltā šokolāde
kokosriekstu piens
putukrējums
cukura sīrups
karamelizēts popkorns
drupināti ciedru rieksti
PAGATAVOŠANA: vispirms pagatavo parfē: kausētu balto šokolādi sajauc ar kokosriekstu pienu. Padzisušu šokolādes un kokosriekstu piena masu iecilā uzputotā putukrējumā un lej formā vai ietin pārtikas plēvē un saldētavā sasaldē.
Pagatavo sorbetu: 0,5 l kokosriekstu piena, 0,5 l cukura sīrupa, visu samaisa un uz 3 stundām liek saldētavā. Ik pēc 20 minūtēm masu apmaisa, līdz tā iegūst sniega konsistenci.
Nomizotu papaiju sagriež vienāda izmēra nelielos kubiņos, pievieno Malibu liķieri.
Papaiju, šokolādes parfē un kokosriekstu sorbetu kārto traukā, dekorē ar karamelizētu popkornu, drupinātiem ciedru riekstiem un pistācijām.